Erling Braut Haaland

Haaland-advarsel: - Husk på det!

Erling Braut Haaland (22) tar steg som fotballspiller. Landslagssjef Ståle Solbakken minner om faktoren som gjør at vi ennå ikke har sett det beste.

MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland smilte bredt for scoring på Goodison Park mot Everton. Foto: NTB
MÅLMASKIN: Erling Braut Haaland smilte bredt for scoring på Goodison Park mot Everton. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Han har allerede blitt en historisk målscorer i engelsk fotball.

De neste ukene står sesongen på spill for Manchester City. De kan vinne ligaen, FA-cupen og Champions League, og Erling Braut Haaland kan ta hovedrollen.

- Den perioden blir voldsom, sier landslagssjef Ståle Solbakken om ukene Haaland har i vente.

Han samler selv landslaget for viktige kvalifiseringskamper i juni. Der forventer han at Haaland er tilbake etter å ha stått over kampene i mars.

Han anslår at Manchester City nå er store favoritter til å vinne Premier League og FA-cup, og små favoritter til å ta hjem Champions League etter å ha vist storform den siste tida.

Alfie Haaland og Øystein Stray Spetalen konfronteres av vakter under semifinalekampen i Mesterligaen mellom Real Madrid og Manchester City på Santiago Bernabéu i Madrid. Video: Twitter Vis mer

- Må huske på det

En periode Haaland har fått mye ros ikke bare for scoringene, men også for sine bidrag i spillet.

- Er du overrasket?

- Imponert? Ja, men ikke overrasket. Jeg synes heller vi skal være stolte og ydmyke for å få oppleve dette, svarer Solbakken på Dagbladets spørsmål.

- Har han fått en større rolle i Manchester City-laget?

- Ja, det tror jeg. I noen faser av spillet har han absolutt blitt bedre. Det er naturlig. Du må huske på det, han er ung. Han er bare 22 år, påpeker Solbakken.

Haaland har 52 mål for Manchester City totalt denne sesongen, først i juli fyller han 23.

Til sammenlikning fylte Cristiano Ronaldo 29 år den sesongen han scoret flest mål, 69 ganger i 2014/15. Lionel Messi var 24 år da han bøttet inn 73 mål i 2011/12-sesongen.

Ståle Solbakken forsikrer det fremmøtte pressekorpset om at skaden er reell. Video: Bård Sørø Olsen/Dagbladet TV-sporten/NTB Vis mer

Ny dimensjon

- Hvilke faser mener du han har blitt bedre?

- Han har blitt bedre i link up-spillet. Han sterk og kan legge ballen tilbake om det slås langt, så har han blitt bedre i lufta også, slår Solbakken fast.

Han trekker fram Manchester Citys seier over Arsenal, hvor de slo langt på Haaland som herjet med Arsenal-stopperne i duellspillet, som en måte også Norge kan bruke stjernespilleren effektivt på.

- Kunne vært en «issue»

Solbakken møtte pressen på Ullevaal stadion mandag denne uka. Anledningen var at han hadde forlenget sin kontrakt som landslagssjef ut kvalifiseringen til VM 2026.

På pressekonferansen avslørte generalsekretær i fotballforbundet (NFF), Karl-Petter Løken, at NFF rådførte seg med Haaland og Martin Ødegaard før de gjorde beslutningen.

STØTTE: Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland sammen på pressekonferanse i mai 2022. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTE: Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland sammen på pressekonferanse i mai 2022. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De støttet avgjørelsen. Etterpå beskrev Solbakken hvilken lederrolle de spiller for Norge.

- Det de gjør internt vil ha veldig stor påvirkning på spillergruppa. Hvert eneste ord Haaland kan gi til sine medspillere, og Martin med sin stoiske ro og visdom som kaptein, har kjempe eksempelets makt. Det vet både jeg og spillerne, forklarte Solbakken.

- Kan det være en utfordring for deg som trener at de har så mye å si?

- Hadde de hatt feil personlighet og problemer med å innordne seg hadde det vært en «issue», men heldigvis har de ikke det. Derfor slipper jeg å bruke tid på det, svarte Solbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer