Norge slo Serbia i Beograd

Haaland helt i sterk seier. Serbia fortviler: - Forferdelig

Erling Braut Haaland var mannen Serbia fryktet, men å stoppe ham, klarte de ikke. Norge har fått en drømmestart på Nations League og veien mot fotball-EM i Tyskland. - Serbia fikk vingene kuttet av mot Norge, skriver serbisk avis.

SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Marko Djurica
SCORET IGJEN: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Serbia - Norge 0-1 (0-1)

BEOGRAD/OSLO (Dagbladet): Den lange veien mot fotball-EM i 2024 er i gang. Og kveldens start i Beograd kunne knapt være bedre for det norske herrelandslaget i fotball.

- Dette var en veldig bra bortekamp. Jeg liker den offerviljen og samholdet vi viser. Alle hadde krampe. Det var en kraftprestasjon både for de på banen og benken, sier Ståle Solbakken til TV 2.

God defensiv struktur og et hardtarbeidende kollektiv har alltid vært grunnmuren i gode tider for norsk landslagsfotball. I kombinasjon med X-faktoren på topp, med Erling Braut Haaland i spissen, var det nok til at Norge fikk revansje mot Serbia i Nations League-åpningen i aften med en meget sterk triumf.

For Serbia er et landslag av høy kvalitet, med 25. plass på FIFA-rankingen mot Norges 41. plass. Serbia kvalifiserte seg til fotball-VM i Qatar etter å ha vunnet sin gruppe foran selveste Portugal, hvor blant annet superstjernene Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Diego Jota, João Cancelo og Raphaël Guerreiro ble satt på plass.

Selv har Serbia formsterke stjerner som Dusan Tadic, Aleksandar Mitrovic og Sergej Milinkovic-Savic, som utgjorde angrepstrioen mot Norge i kveld. Serbia var også Norges overmenn i EM-playoff-kampen høsten 2020, men i kveld ble Ståle Solbakkens elever for sterke. Serbias stjerneangripere havnet alle i skyggen av Norges verdensstjerne, Erling Braut Haaland.

FORNØYD: Landslagssjef Ståle Solbakken hyller Norge etter seieren over Serbia. Vis mer

Kampens eneste scoring var signert nettopp 21-åringen fra Rogaland, etter et norsk mønsterangrep: Martin Ødegaards pasning mellom stopper og back mot Marcus Holmgren Pedersen var presisjonen og perfeksjonen selv. Det samme var den offensive høyrebackens innlegg. Inne i boksen løp Braut Haaland seg fri fra markering og styrte ballen i kassa.

Serbia forviler: - Vingene kuttet av

Den norske scoringen var til Serbias store fortvilelse.

- En forferdelig start i Beograd, skrev Serbias største avis Informer umiddelbart etter Haalands scoring og legger til etter kampslutt:

- Serbia sløste bort sjansene og har fått en dårlig innledning på Nations League.

- Hvem andre enn Haaland, målmaskinen fra Norge, skrev den serbiske avisa Novosti, som også gjør et nummer ut av VAR-avgjørelsene som gikk i Serbias disfavør.

SATTE INN 1-0: Erling Haaland sendte Norge i ledelsen midtveis i 1. omgang. Foto: REUTERS/Marko Djurica
SATTE INN 1-0: Erling Haaland sendte Norge i ledelsen midtveis i 1. omgang. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer

- Vi fortjente minst ett poeng. Vi hadde mange muligheter i 2. omgang. Vi må jobbe med sluttproduktet, sier Sergej Milinović Savić til serbisk TV, ifølge Novosti.

Den serbiske avisa Sportal brukte på sin side ordene et «overraskende bytte» da Haaland forlot banen til fordel for Morten Thorsby etter 67 minutter.

- Serbia fikk vingene kuttet av mot Norge. Slik kan vi ikke spille i fotball-VM i Qatar. Dette var uten energi og ideer, skriver den serbiske avisa videre.

Ut mot publikum

De norske gutta gjorde jobben også uten stjernespissen på banen og holdt unna Serbia-presset i sluttminuttene, blant annet takket være strålende keeperspill av Ørjan Håskjold Nyland og oppoppfrende forsvarsspill.

- Vi gjorde en svak 1. omgang, men var bedre etter pausen, men ikke gode nok, sier Serbia-stjerna Dusan Tadic til Informer.

Aleksandar Mitrovic tok på sin side et oppgjør med publikum.

- Det er bedre å ha 10 000 mennesker som støtter oss i stedet for å bue mot oss, sier Fulham-spissen.

FORSVARTE SEG SOM HELTER: Leo Skiri Østigård og keeper Ørjan Nyland mot Serbias Strahinja Pavlovic under fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FORSVARTE SEG SOM HELTER: Leo Skiri Østigård og keeper Ørjan Nyland mot Serbias Strahinja Pavlovic under fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Til slutt kunne Ståle Solbakkens menn juble for en knallsterk 1-0-triumf i Beograd.

- Dette er en stor, stor seier for Ståle Solbakken og Norge, utbrøt TV 2-kommentator Jesper Mathisen.

- Dette er en milepæl av det norske laget, legger han til.

Hva betyr dette?

Dette var den første kampen i Nations League-gruppespillet, et format som for mange trenger en forenklet forklaring:

I fotball-EM i 2024 er det 23 plasser ledig, ved siden av den forhåndskvalifiserte vertsnasjonen Tyskland. 20 av disse plassene deles ut gjennom den ordinære EM-kvalifiseringen, som spilles mellom mars til november 2023. Gode resultater i Nations League denne sommeren og høsten kan imidlertid gi en bedre seeding, trekning og dermed potensielt en enklere vei til EM gjennom den ordinære kvalifiseringen.

Dessuten: De tre siste EM-plassene gis basert på resultatene i Nations League, for lagene som ikke kommer gjennom nåløyet i den ordinære EM-kvalifiseringen. Kampen om de tre siste EM-plassene etter EM-kvalifiseringen i 2023, skjer gjennom playoffkamper i mars 2024, som igjen er basert på resultatene i Nations League.

Der har Norge nå fått en drømmestart med 1-0-seieren borte mot Serbia.

HEMMELIG OPPLADNING: Norge vant 1-0 over Serbia, Stefan Strandberg røper hvordan han stoppet superspissen. Vis mer

Haaland stilnet Beograd

Norge leverte en overbevisende 1. omgang i Beograd og hadde svært god kontroll defensivt før hvile.

Framover handlet selvsagt mye om Erling Braut Haaland, som kom til kampens første store mulighet etter å ha bli sendt alene med keeper av lagkompis Mohamed Elyounoussi, men skuddet til Haaland gikk - noe atypisk ham - over mål.

Men like etter satt den. Og for en utsøkt måte det skjedde på.

Martin Ødegaard spilte fri Marcus Holmgren Pedersen med en perfekt vektet pasning mellom stopper og back. Den offensive høyrebacken fant like perfekt Braut Haaland med innlegget. Det 21 år gamle spissfenomenet ekspederte kontant inn 0-1-scoringen i Beograd. Kampuret viste da 26 minutter.

SAMMEN FOR NORGE: Erling Braut Haaland ble gratulert av Martin Ødegaard etter 0-1-scoringen under fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SAMMEN FOR NORGE: Erling Braut Haaland ble gratulert av Martin Ødegaard etter 0-1-scoringen under fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic.Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Serbia skapte på sin side overraskende lite i 1. omgang mot et våkent og godt organisert norsk forsvar. 0-1 i norsk favør sto seg til pause.

Nyland reddet Norge

Etter hvilen kom Serbia ut av startblokkene i en helt annen og forbedret utgave. Vertene lyktes med grepene i pausen og etablerte et trykk mot det norske buret.

I de neste minuttene handlet mye om Ørjan Håskjold Nyland mot Mitrovic og Tadic, samt innbytter Luka Jovic. Sisteskansen fra Volda vartet opp med flere praktredninger i minuttene etter pause og sørget for at Norge bevarte ledelsen.

Ståle Solbakkens menn sto imot vertenes press i 2. omgang og kunne til slutt juble for 1-0-seier i Beograd.

Sverige og Slovenia er de øvrige lagene i gruppa til Norge og Serbia. Norge møter Sverige borte førstkommende søndag.

Sverige vant for øvrig 2-0 borte mot Slovenia i kampen som gikk parallelt.

Siste kamp i Norges gruppe er hjemme mot Serbia 27. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer