Haaland nominert til Gullballen

Erling Braut Haaland kan vinne prestisjepris. Rune Bratseth har selv vært nominert, og tror spissen kan være blant topp-3, men ikke at han vinner.

GULLBALLEN-NOMINERT: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Leon Kuegeler/NTB
GULLBALLEN-NOMINERT: Erling Braut Haaland. Foto: REUTERS/Leon Kuegeler/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Borussia Dortmund-angriper Erling Braut Haaland (21) er nominert til Gullballen. Det skriver France Football, som fortløpende kommer med de 30 spillerne som er nominert.

Ballon d'Or, som omtales som Gullballen på norsk, regnes som den mest prestisjetunge individuelle prisen en fotballspiller kan vinne. Prisen deles ut 29. november.

Ballon d'Or ble innstiftet i 1956 av det franske bladet France Football og ble i mange år gitt til den beste spilleren i europeisk fotball.

I åra 2010 til 2015 var prisen slått sammen med FIFA-prisen til årets spiller i verden. Nå deles Ballon d'Or av France Football uten medvirkning av FIFA, som har sin egen pris. Den gis til den beste spilleren i verden, uansett hvor han spiller.

Messi mestvinnende

Vinneren av Gullballen kåres ved at utvalgte sportsjournalister stemmer fram den spilleren som har vært verdens beste det siste kalenderåret.

Det ble ikke delt ut noen pris forrige sesong, på grunn av coronapandemien. Lionel Messi vant kåringen i 2019, Luka Modric i 2018, mens Messi eller Cristiano Ronaldo vant alle de ti foregående åra fra 2008 til 2017 (fem ganger hver).

Messi er mestvinnende med sine seks Ballon d'Or.

- Spennende

Haaland er den første norske herrespilleren til å bli nominert til Ballon d'Or siden Bent Skammelsrud i 1997, da han spilte for Rosenborg.

- Det er mer mye fortjent at Erling er nominert enn da jeg var det. Han er i annen klasse og kan sikte høyere opp på lista, men jeg husker at det var hyggelig da jeg ble nominert. Det var vel mer et resultat av at Rosenborg som lag gjorde det bra, sier Skammelsrud til Dagbladet.

Skammelsrud sier han ikke kjenner til kriteriene, men han tror Haaland bør kjempe i toppen av lista.

- Haaland har hatt en helt sinnssyk utvikling. Det er vel ingen andre nordmenn som har vært så nære verdenstoppen som han er, det er veldig fortjent at han blir nominert. Han har vært jevn over tid med bra toppnivå og et ellevilt målsnitt, sier Skammelsrud.

- Tror ikke han vinner

Rune Bratseth var nominert i 1992 og 1993.

- Jeg fikk lov til å bli nominert et par ganger selv, ja. Jeg måtte faktisk google det nå, for det er så lenge siden, sier Bratseth lattermildt til Dagbladet og fortsetter:

- Det er faktisk ikke første gang jeg googler det, for noen år siden ble jeg minnet på det av Petter Veland, og det hadde jeg helt glemt.

Bratseth tror ikke Haaland vinner.

- Det er veldig fortjent og det blir spennende å se hvor høyt Erling kan komme på lista. Det kan bli veldig høyt, tror jeg. Han har vært en av de beste i hele verden. Jeg tror ikke han vinner, men han bør ikke være langt unna topp-3, sier Bratseth.

- Det er mange store navn på lista og han har levert mye bedre enn det man kunne forventa av en norsk spiller. Det vil ingen ende ta for Erling, som sagt er det er veldig fortjent, sier han videre.

Bratseth har en annen favoritt til å stikke av med den gjeve utmerkelsen.

- Det er jo en ære å være på en sånn liste, uten tvil. Det blir spennende å se når det avgjøres 29. november. Jeg tror det lukter litt Lewandowski. Han stiller sterkt og blir vanskelig å slå, mener Bratseth om Bayern Münchens polske storscorer.

Lyons Ada Hegerberg har tidligere vunnet Gullballen på kvinnesiden (2018). Det var flere som reagerte da Barcelonas Caroline Graham Hansen ikke ble nominert i år.

Dette skal være alle de nominerte spillerne i 2021:

Haaland nominert til Gullballen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer