Haalands klasse sikret Norge viktig poeng

Erling Braut Haaland med praktscoring mot Nederland i VM-kvaliken, men det kunne sett enda lysere ut for Norge.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

Norge - Nederland 1-1 (1-1)

ULLEVAAL (Dagbladet): Kveldens oppgjør mot Nederland ble omtalt som en «skjebnekamp», fordi Norge ikke tåler mange tap i gruppa dersom mannskapet skal holde liv i drømmen om et etterlengtet VM-sluttspill.

Norge fikk en drømmestart etter 20 minutter da Erling Braut Haaland viste internasjonal klasse med en silketouch og frekk avslutning, før Nederland utliknet kvarteret etterpå etter svakt norsk forsvarsspill.

Haaland kunne gitt Norge en drømmekveld på Ullevaal, men den store sjansen angriperen fikk etter en snaut time endte med at ballen ble hamret i stolpen.

Etterpå fortvilet Haaland over missen.

FORTVILER: Erling Braut Haaland etter stolpeskuddet. Foto: Bjørn Langsem
FORTVILER: Erling Braut Haaland etter stolpeskuddet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Kraftspissen hadde ikke mange involveringen totalt i kampen, men virker farlig hver gang han var i nærheten av ballen. Alt i alt var det en svært oppløftende forestilling av Ståle Solbakkens menn.

To krav

Den norske treneren var sliten og stolt trener etter oppgjøret:

- Det er en bra gjennomført kamp. Vi spiller mot et lag som er gode med ballen og kan straffe deg når som helst, men vi har våre muligheter vi også. Vi er veldig, veldig slitne på slutten av kampen. Det var en heltemodig innsats. Vi forsvarer oss ikke bare, vi skaper sjanser, sier Solbakken til TV 2, før han kommer med to krav til de norske spillerne framover.

- Det ene er å hvile med ballen høyere i banen. Der er vi stresset i noen faser og spiller oss inn i dumme situasjoner. Og så må vi være enda råere i begge boksene, sier Ståle Solbakken til TV 2.

Solbakken innrømmer at det handlet om å redde poeng i sluttminuttene, for de norske spillerne var slitne.

Drømmestart

Haaland sto med én beskjeden scoring på de fem første kampene under landslagssjef Ståle Solbakken, og har vært kritisk til egne prestasjoner med flagget på brystet.

I kveld løsnet det.

Først ble han spilt fint igjennom ved to anledninger, som resulterte i en mislykket tversoverpasning og et skudd rett på keeper, før Haaland viste sin klasse i boksen.

Spissen tok ned en høy ball med ryggen til mål på lekkert vis, vendte om og sendte ballen med litt hell over beinet til en taklende Virgil van Dijk og ned i det lengste hjørnet.

Det tok et snaut kvarter før Nederland svarte. Gigi Wijnaldum la inn fra høyre, og Andreas Hanche-Olsen forlenget ballen ut til Davy Klaassen, som enkelt sendte ballen i mål fra rundt sju meter.

- Det er svakt av Hanche-Olsen, som ikke får ballen bort fra farlig sone. Vi blir brutalt straffet, mener TV 2s Jesper Mathisen.

- Vi kan ikke forsvare oss på denne måten hvis vi vil til VM, følger makker Øyvind Alsaker opp.

1-0: Erling Braut Haaland er både god og litt heldig. Foto: Bjørn Langsem
1-0: Erling Braut Haaland er både god og litt heldig. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Stolpeskudd

Solbakken overrasket flere ved å starte med Gent-stopper Hanche-Olsen i stedet for Brentfords Kristoffer Ajer.

- Vi tror at Stefan og Hanche kan gjøre en god jobb sammen. De spiller veldig likt og tenker veldig likt. Det er den magefølelsen da, sa Solbakken til TV 2.

Det var sjansefattig det første kvarteret i andre omgang, men så fikk Haaland en gedigen sjanse. En for kvelden usynlig Martin Ødegaard sendte en fin stikker til spissen, som avsluttet på første touch og hamret ballen høyt i stolpen med venstreslegga.

Resten av kampen var stort sett en stillingskrig uten noen særlige sjanser til noen av lagene å skrive hjem om, før Nederland var svært nære på overtid.

Superduell

For Nederland spilte bautaen van Dijk sin første landskamp etter skaden som holdt ham ute i snaut ni måneder. Han hadde nok å gjøre med en for dagen god Haaland, som hadde skrytt av nederlenderen før oppgjøret.

Solbakken fant for øvrig plass til debutanten Marcus Holmgren Pedersen på høyrebacken. Han fikk snaut 59 minutter på banen.

Norge møter Latvia borte lørdag og Gibraltar hjemme tirsdag. Der er bare seier godt nok i begge oppgjørene.

Tyrkia spilte 2-2 mot Montenegro i kveld, noe som gjør gruppa vidåpen. Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM i 2022. Lag nummer to får omspill.

Slik ser det ut akkurat nå:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer