Erling Braut Haaland

Haalands «ukjente » idol. - En ære

Spanjolene omtaler han som «den norske tømmermann». For Erling Braut Haaland er det store idolet Michu (34).

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes nok ikke en storklubb i verden som ikke ligger langflate etter Erling Braut Haaland i disse dager. Selv om det snakkes mye om de store klubbene i Premier League, kan vi faktisk gå halvannet år tilbake i tid for å finne Haalands første tilstedeværelse på den iberiske halvøy.

11. oktober 2019 var det virkelige startskuddet for Haalands «debut» i den spanske pressen. Avisen AS ryddet sin forside, og publiserte et bilde av Haaland med overskriften «HALAND - GOLES DE FUTURO» (Haland - fremtidens mål).

Siden har de fire store sportsavisene i Spania (Marca, AS, Mundo Deportivo og Sport) hatt Borussia Dortmund-spissen på forsidene sine 41 ganger i større eller mindre grad.

- De gamle kongene abdiserer

Da er man heller ikke innom alle de ulike gangene han har vært tema i spanske radiokanaler og på spansk TV. Selv om det aller meste handler om interessen fra spanske klubber, så er kanskje sitatet fra den mektige programlederen Josep Pedrerol indikasjon nok:

«Vi har nytt lenge av Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Men nå er det Kylian Mbappé og Erling Braut Haaland som spiller hovedrollene.»

En som kjenner godt til mekanismene og sjargongen i spansk media er Viasport-ekspert Petter Veland. Han har i en årrekke jobbet med både spansk fotball og Champions League, og har notert hvordan interessen for Haaland rapporteres:

- Haaland er på forsider, stort sett. Det er store bokstaver og lyrisk kreativitet. Det finnes tonnevis av eksempler på dette. I Spania mener man at han er én av de neste to store til å ta over fotballverdenen, sier Veland til Dagbladet.

FØRSTE GANG: 11. oktober 2019 var første gangen Haaland prydet en forside i den spanske pressen.
FØRSTE GANG: 11. oktober 2019 var første gangen Haaland prydet en forside i den spanske pressen. Vis mer

Han mener at spanjolene nå lader opp til et definitivt troneskifte i Europa:

- Man ser definitivt på Haaland som en av de neste gigantene, og en av arvtagerene etter Messi og Ronaldo. Flere av de største profilene i spansk sportspresse poengterer at Messi og Ronaldo er ute av Champions League før kvartfinalene, sier Veland.

- De gamle kongene abdiserer, og de nye stjernene er i ferd med å ta over. Da utnevner man Mbappé og Haaland som kronprinsene av verdensfotballen.

Idolet

En annen som følger tett med på Haalands utvikling er hans eget idol. Haaland sammenliknes selv med spillere som Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo. Spillere som de jevnaldrende av den Leeds-fødte jærbuen gjerne idoliserte. Selv valgte Haaland mer utradisjonelt - nemlig den spanske fotballspilleren Michu.

Enten det var tiden i Premier League med Swansea, oppholdet i LaLiga med Rayo Vallecano eller perioden i Serie A med Napoli, så viser flere Instagram-bilder at Haaland har latt seg inspirere. Michu er nemlig nevnt i flere av hans tidlig innlegg på sosiale medier.

- For meg er det en ære å få være hans idol. Han er blant verdens aller beste spillere og har blitt det på kort tid. At jeg får være en referanse for ham er helt vanvittig. Han kommer til å definere en æra i fotballen, sier Michu til Dagbladet.

RELASJONEN: Allerede i 2016 dukket de første referansene til Michu opp fra Haaland. Foto: erling.haaland på Instagram
RELASJONEN: Allerede i 2016 dukket de første referansene til Michu opp fra Haaland. Foto: erling.haaland på Instagram Vis mer

- Min første tanke da jeg fant ut at han så opp til meg var at jeg ble fylt med stolthet. At jeg kunne inspirere han i løpet av min karriere ... han er kun 20 år, og at jeg rakk å bli et idol for ham er hyggelig. Han er en mye større fotballspiller enn jeg noen gang var, og på den måten er jo han et idol for meg også.

- Vi ser at Haaland har referert til deg på sosiale medier en del. Snakker dere sammen?

- Ja, vi snakker på Instagram. Grunnet pandemien så har vi ikke hatt muligheten til å møtes i person. Vi snakker for det meste om personlige ting, forteller Michu.

Den spanske spilleren huskes kanskje aller best for sin 2012/2013-sesong i Premier League med Swansea, der han leverte 18 scoringer på 35 kamper. I tillegg hjalp han klubben til ligacup-tittelen.

Grunnet sine mange skader fikk karrieren en brå slutt i 2017, men i de senere årene har han jobbet innen spansk fotball. I dag er han sportsdirektør i klubben Burgos, som spiller på tredje nivå i Spania.

Det er én ting han virkelig har latt seg imponere av hva angår Haaland:

- Han er så rask. Han er høy, men han har farten. Det er noe han er født med, det er ikke noe du kan lære. Han har et hav av kvaliteter, men det er farten som virkelig imponerer meg, forteller 34-åringen.

IDOLET OG HANS FEIRING: Michu har inspirert Haaland på flere måter. Foto: Winston Bynorth/REX)
IDOLET OG HANS FEIRING: Michu har inspirert Haaland på flere måter. Foto: Winston Bynorth/REX) Vis mer

- Dette er brutalt fra en spiller i den alder. Som sagt, han kommer til å definere en æra i fotballen, og det ser vi at han gjør allerede.

I tillegg til å referere til Michu i sosiale medier har Haaland kopiert feiringen til mannen som fikk én landskamp for Spania. Til Dagbladet forteller hovedpersonen at det er mange grunner til feiringen, men at det er én som han sitter igjen med:

- I min karriere så var jeg i Oviedo, og deres største rival er Sporting Gijón. Jeg ble oppfordret til å signere for dem da de gjorde det bra, men det ønsket jeg ikke, forteller Michu.

- Så hver gang jeg scoret så ønsket jeg å sende en melding til dem som mente det. Jeg gjorde det av forbannelse, og for meg er det en ære at Haaland har tatt den feiringen etter meg.

BEVEGELIG: Borussia Dortmund tar ikke lett på bevegelighet, det får Erling Braut Haaland og de andre stjernene kjenne på. Video: Borussia Dortmund / YouTube Vis mer

Europeisk tall og spansk lyrikk

Antall ganger man har fått se den velkjente feiringen kan selvfølgelig knyttes sammen med antallet mål Haaland har scoret i Champions League. Nå er det 20 scoringer på 14 kamper, som gjør at han er tidenes mestscorende nordmann i Europas gjeveste turnering.

Han er også den spilleren som har brukt kortest tid på å score 20 mål i Champions League. Den neste på listen er Harry Kane - som brukte 24 kamper på å nå samme antall.

Til sammenligning brukte Robert Lewandowski 36 kamper, Lionel Messi brukte 40 kamper og Cristiano Ronaldo brukte 56 kamper på å registrere sine første 20 nettkjenninger i Champions League.

Det har gjort at blant andre den spanske lyrikeren Manuel Juliá, som også innehar en spalte i sportsavisen Marca, har døpt om nordmannen til «Den norske tømmermannen».

UENIGHET OM HAALAND-REKORD: Manchester United opererer på sine offisielle hjemmesider med at Ole Gunnar Solskjær har scoret 20 mål i Champions League. Klubbturneringen selv mener han bare har 19. Solskjær svarer slik på uenigheten om den «stjålne» scoringen. Video: UEFA / Rødt Kort. Vis mer

«Å kollidere med ham er som å løpe inn i et tre. Spør en tøff type som Diego Carlos (Sevilla-forsvarer, jour.anm). Det kan være at vi ikke har sett noen med like mye lyst til å vinne siden Cristiano Ronaldo, selv om det for tidlig å sammenligne dem. Om ikke skjebnen stopper ham, så kommer vi til å snakke mye om denne tømmermannen.»

Det skriver Juliá i sin artikkel for Marca denne uken.

Det understreker hvilken posisjon Haaland har fått i Spania, mener Viasport-ekspert Veland. Og nå er våpenkampen virkelig i gang mellom de to store klubbene i landet.

- Det er helt åpenbart at Madrid ikke bare er interessert, men de vil ha Haaland. De er villige til å strekke seg langt for å hente ham også. For Barcelona sin del ble det mer håndfast da Joan Laporta begynte å snakke om hans agent, Mino Raiola og kjente journalister, som Fabrizio Romano, rapporterte at Barcelona er interessert, sier Veland.

- For meg er det åpenbart at Real Madrid ligger fremst av de to, men så er det usikkert om hvordan de ligger sammenlignet med klubber i andre land.

I Spania er det tidligere blitt meldt om at storklubbene vurderer Haaland og Mbappé inn mot sommeren 2021. Der det kanskje var tydeligere før at Mbappé var «Plan A» for Real Madrid, mener Veland at ting nå kan være i ferd med å endre seg:

- Mbappé er jo en artist som kan få folk til å se latterlige ut, og løper forbi spillere. Haaland løper rett igjennom spillere, og passer på at de aldri reiser seg igjen, sier Veland.

MORGENDAGENS KONGE?: Kylian Mbappé hauses opp sammen med Haaland som den som skal ta over når Lionel Messi og Cristiano Ronaldo legger opp. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY
MORGENDAGENS KONGE?: Kylian Mbappé hauses opp sammen med Haaland som den som skal ta over når Lionel Messi og Cristiano Ronaldo legger opp. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

- Hvis Real Madrid kunne valgt mellom Mbappé eller Haaland, uten å måtte tenke økonomisk, så hadde de gått for Mbappé. Det er nok litt fordi han har vært på radaren lengre og har mer å vise til hva angår profil. Han har opparbeidet seg en ledelse på Haaland, men den er i ferd med å bli ganske mye mindre.

Og en som som kanskje sitter med svarene på noen av de spørsmålene Haaland måtte ha er Michu, som selv har vært innom Rayo Vallecano og Celta Vigo i Spania, Swansea i England og Napoli i Italia.

- Jeg gir ham noen råd her og der, ja. Det eneste jeg kan gi, etter som han er en bedre spiller enn meg, er råd om ting som er personlig. Hans far er veldig på, og passer på at han holder beina plantet på jorda. Han har alt som skal til for å vokse enda mer.Og det er rart å si fordi han er en av de beste i verden allerede.

- Hvilken liga mener du Haaland burde velge når tiden er inne?

- Med tanke på hvor god han er, så kan han spille hvor som helst. Jeg vil se ham i Spania, fordi det er her jeg her. Jeg ser mye av hans kamper, og følger med ham herfra. Som spanjol skulle vi selvfølgelig ha sett ham i LaLiga, sier Michu.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer