AVVISER DOPING: Søstrene Serena (t.v.) og Venus Williams avviser at det er snakk om ulovlig bruk av medisiner. Her etter å ha blitt sendt ut i første runde av kvinnenes dobbel-turnering i Rio i sommer, der de tapte mot tsjekkiske Lucie Safarova og Barbora Strycova. Foto: REUTERS/Toby Melville
AVVISER DOPING: Søstrene Serena (t.v.) og Venus Williams avviser at det er snakk om ulovlig bruk av medisiner. Her etter å ha blitt sendt ut i første runde av kvinnenes dobbel-turnering i Rio i sommer, der de tapte mot tsjekkiske Lucie Safarova og Barbora Strycova. Foto: REUTERS/Toby MelvilleVis mer

Hackere avslørte amerikanske utøveres legejournaler - fulle av forbudte stoffer

Nå står utøverne fram.

(Dagbladet): Russland har vært under lupen i lengre tid etter dopingavsløringer i idretten. Bedre ble det ikke da McLaren-rapporten kom på bordet, og avdekket systematisk statsstøttet doping i landet.

Ifjor høst ble russisk friidrett utestengt fra alle konkurranser, og etter McLaren-rapporten i sommer fryktet russiske idrettsutøvere at de ville bli utestengt fra OL.

IOC valgte å la russerne delta i Rio-lekene, men pipa fikk en annen lyd da den internasjonale paralympiske komité valgte å utestenge hele den russiske utøvertroppen i det pågående Paralympics.

Avviser doping

Mon tro dette er bakgrunnen for at russiske hackere har hacket det internasjonale antidopingbyrået (WADA), og lekket fortrolig informasjon om flere amerikanske toppidrettsutøvere.

Gruppa som kaller seg «Fancy Bear», har publisert legejournalene til blant annet tennissøstrene Serena og Venus Williams, samt gymnasten Simone Biles.

Journalene viser at utøverne tilsynelatende har fått lov å ta medisin som normalt er på WADAs dopingliste, men utøverne har avvist at det skal være snakk om doping.

Hackingen har ført til at både Venus Williams og Simone Biles har stått fram og forklart medisinbruken. De mener de har fått lov til å bruke medisinene på grunn av forskjellige lidelser.

- Skuffet

HAR ADHD: Den amerikanske turndronningen, Simone Biles, tok fire gull under Rio-lekene. Hun avviser at medisinene i hennes legejournal er brukt ulovlig eller skjult for offentligheten, og sier hun tar medisinene på grunn av ADHD. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell
HAR ADHD: Den amerikanske turndronningen, Simone Biles, tok fire gull under Rio-lekene. Hun avviser at medisinene i hennes legejournal er brukt ulovlig eller skjult for offentligheten, og sier hun tar medisinene på grunn av ADHD. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell Vis mer

«Fancy Bear» skrev på sin hjemmeside at de amerikanske utøverne «presterte godt, men ikke fair» i Rio. Det er ikke Venus Williams enig i, som i en offentlig uttalelse sier hun har fulgt reglene.

- Jeg er skuffet over at mine private, medisinske journaler er blitt kompromittert av hackere og offentliggjort uten min tillatelse. Jeg har fulgt reglene som er utarbeidet av Tennis Anti-Doping Program, og har søkt og fått dispensasjon, er noe av det Williams skriver.

Også gymnasten Simone Biles, som tok fire gullmedaljer i Rio, har uttalt seg i media etter avsløringen.

- Jeg har ADHD, og jeg har tatt medisin for det siden jeg var barn. Dere skal vite at jeg tror på en ren sport, har alltid fulgt reglene og vil fortsette å gjøre det, for fair play er avgjørende for sporten og er veldig viktig for meg, skriver Biles, og utdyper:

- Jeg har ADHD og tar medisin for det, og det er ikke noe å skamme seg over, og er ikke noe jeg er redd for at offentligheten får vite.

- Tror på viktigheten av like konkurransevilkår

USAs turnforbund har bekreftet hackingen, der de avviser all form for doping, og bekrefter at alle medisiner Biles har brukt er søkt om, og at turndronningen ikke har brutt noen dopingregler.

- Simone har gjort det nødvendige papirarbeidet etter USADA (det amerikanske antidopingbyrået) og WADAs krav, og det er ikke brutt noen regler, sa Steve Penny, president i USA Gymnastics i en uttalelse fra forbundet.

AVVISER DOPING: President i USA Gymnastics, Steve Penny, sier det ikke er brutt noen dopingregler. Foto: AP Photo/The Fort Worth Star-Telegram, Ron Jenkins
AVVISER DOPING: President i USA Gymnastics, Steve Penny, sier det ikke er brutt noen dopingregler. Foto: AP Photo/The Fort Worth Star-Telegram, Ron Jenkins Vis mer

Videre skriver forbundet at både det internasjonale turnforbundet, den amerikanske olympiske komité og USADA har bekreftet dette.

- Simone og alle i USA Gymnastics tror på viktigheten av like konkurransevilkår for alle idrettsutøvere, står det i uttalelsen.

Russland avviser å være involvert

En representant fra det amerikanske antidopingbyrået sier til New York Times i en artikkel danske BT har gjengitt, at utøverne har fulgt alle regler.

WADA har bekreftet at organisasjonens fortrolige databaser er hacket av gruppa, og retter samtidig pilen mot Russland.

- Disse kriminelle handlinger gjør det meget vanskelig for det internasjonale antidoping-fellesskapet å gjenopprette tilliten til Russland, sier generaldirektør Olivier Niggli til avisa.

Han henviser til sommerens avsløringer i McLaren-rapporten der det blir bevist at den russiske regjeringa skal ha stått bak organisert doping av egne utøvere.

Til New York Times avviser talsmannen til Vladimir Putin at Russland skal være involvert i avsløringene.

- Det er helt utelukket, er talsmann Dmitry Peskovs svar.