Hackere har lekket medisinsk informasjon om dansk OL-yndling

Hackergruppen har publisert informasjon om ytterligere 25 idrettsutøvere.

RAMMET AV HACKERANGREP: Pernille Blume er blant navnene som nevnes på hackergruppens nettside. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
RAMMET AV HACKERANGREP: Pernille Blume er blant navnene som nevnes på hackergruppens nettside. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag denne uken kom nyheten om at WADA har blitt utsatt for et hackerangrep, noe som har ført til at informasjon om legejournaler og medisinske fritak er på avveie.

Først lekket hackerne, som kaller seg «Fancy Bear», legejournalene til blant andre tennissøstrene Serena og Venus Williams, samt gymnasten Simone Biles.

Nå har de gått ut med informasjon om ytterligere 25 personer. Blant dem er danske Pernille Blume som tok OL-gull på 50 meter fri i Rio.

Hennes journaler viser at hun har benyttet seg av astmamedisinen terbutalin.

Påvist astma i 2010

Denne medisinen er på listen over forbudte stoffer, men man kan - i noen tilfeller - også få godkjennelse til å bruke dette stoffet via inhalator.

Ifølge BT.dk fikk Blume påvist anstrengelsesastma i 2010.

HENGES UT: Chris Froome er blant flere idrettstjerner som har blitt rammet av hackerangrepet. Foto: Javier Lizon / EPA / NTB Scanpix  
HENGES UT: Chris Froome er blant flere idrettstjerner som har blitt rammet av hackerangrepet. Foto: Javier Lizon / EPA / NTB Scanpix   Vis mer

Terbutalin er den samme astmamedisinen som førte til at den tidligere norske toppsyklisten Vegard Robinson Bugge ble utestengt i fire måneder i fjor sommer. Nordmannen hadde tidligere hatt medisinsk fritak for å bruke denne medisinen.

Men dansken er altså ikke den eneste som er rammet av hackerangrepet:

Av de 25 utøverne er det ti fra USA, fem fra Tyskland, fem fra Storbritannia og én utøver fra Tsjekkia, Danmark, Polen, Romania og Russland.

Sykkelstjernene Bradley Wiggins og Chris Froome er to andre navn som nevnes på hackernes nettsider.

- Sjokkert over det vi fant

Hackergruppen beskriver seg selv som en internasjonal hackergruppe som står for «fair play» og en ren idrett.

«Vi hacket WADAs databaser og ble sjokkerte over det vi så», skrev «Fancy Bear» på sine nettsider tirsdag.

Venus Williams var blant de første utøverne som ble rammet av hackerangrpet. Hun uttalte nylig at du hun likte svært dårlig at en hel verden nå fikk tilgang til sesitiv informasjon om hennes medikamentbruk.

- Jeg er skuffet over at mine private, medisinske journaler er blitt kompromittert av hackere og offentliggjort uten min tillatelse. Jeg har fulgt reglene som er utarbeidet av Tennis Anti-Doping Program, og har søkt og fått dispensasjon, er noe av det Williams skriver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer