Hackere lekket sensitiv informasjon om idrettsstjerner. Nå endrer Antidoping Norge rutinene

- Vi har i dag ikke noe informasjon om at norske utøvere er rammet av hackernes angrep.

RAMMET: Amerikanske Simone Biles var blant utøverne som ble rammet av hackerangrepet. Foto: Robert Deutsch / USA TODAY Sports / NTB Scanpix
RAMMET: Amerikanske Simone Biles var blant utøverne som ble rammet av hackerangrepet. Foto: Robert Deutsch / USA TODAY Sports / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antidoping Norge endrer sine datasystemer etter hackerangrepet mot Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Den russiske gruppen Fancy Bears skal de siste ukene ha brutt seg inn i WADAs databaser og skaffet seg tilgang til sensitive medisinske opplysninger om en rekke store idrettsstjerner. Tennissøstrene Serena og Venus Williams er to av dem.

Hackerne skal ha slått til mot datasystemet ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System), som er WADAs system for utøvere til å legge inn utøverinformasjon.

- Tar situasjonen på alvor

Det samme systemet benyttes av internasjonale særforbund og nasjonale antidopingbyråer for å planlegge og følge opp dopingkontroller. Det benyttes også til å lagre informasjon og behandle det som kalles medisinske fritak.

Antidoping Norge har benyttet seg av systemet i flere år.

– Med de siste dagers opplysninger, ser vi nå behov for å endre våre rutiner til vi har brakt klarhet i situasjonen etter hackerangrepet mot ADAMS. Vi vil med umiddelbar virkning slutte å bruke ADAMS for å behandle medisinsk fritak da disse inneholder medisinsk informasjon. Vi har samtidig bedt WADA om å fjerne den medisinske informasjon som ligger ved de medisinske fritak som er utstedt av Antidoping Norge siden vi startet å bruke ADAMS til dette formålet ca. 1. juni i år, sier daglig leder Anders Solheim i en pressemelding.

Han sier det er for tidlig å si hva som nå skjer videre.

– Jeg opplever at WADA tar denne situasjonen på alvor, men vi ønsker å gjøre det vi kan for å sikre at ikke ytterligere informasjon kommer på avveie, sier Solheim.

Usikkert om nordmenn er rammet

140 norske utøvere skal i øyeblikket benytte ADAMS til blant annet å gi beskjed om hvor de til enhver tid befinner seg.

– Vi har i dag ikke noe informasjon om at norske utøvere er rammet av hackernes angrep, og WADA har sagt at de skal orientere oss umiddelbart om de får informasjon om at dette berører norske utøvere. Vi vil likevel ta våre forholdsregler slik situasjonen er nå, sier Solheim.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer