Hadde 6,2 milliarder i gjeld

Nå vil 68-åringen kjøpe Liverpool.

(Dagbladet.no:) Tidligere denne uka gikk oppkjøpsplanene til Dubai International Capital (DIC) i vasken.

Liverpool-styret ba om mer tid til å bestemme seg, og da trakk sjeikene seg ut.

Årsaken til at rødtrøyene ba om mer tid, er at de fikk inn seriøs interesse fra USA - som kan være mer innbringende for dem.

Men historien til Liverpools nye eiere er ikke et forretningseventur uten nedturer.

Gedigen gjeld

George Gillett Jr. (68), mannen som kan bli en av klubbens to nye eiere, har en spektakulær konkurs på CV-en sin. Businessriket hans kollapset i 1992, da hadde selskapene hans gjeld på over 6,2 milliarder kroner, skriver The Independent.

Han gikk også personlig konkurs med en udekket gjeld på 418 millioner kroner.

Gillett innrømmet i ettertid at han selv skapte problemene som førte til at firmaet Gillett Holding falt. Amerikaneren har fortalt at han gjorde feilvurderinger i forbindelse med investeringer i en tv-kanal i Florida.

Hadde 6,2 milliarder i gjeld

Kjøttproduksjon

Gillett startet karrieren i rådgivningsbransjen da han var i 20-åra, og tjente etter hvert store penger på kjøttproduksjon, sportsselskaper, skianlegg og tv-selskaper.

Inn på 1980-tallet hadde han også eierinteresser i Miami Dolphins (amerikansk fotball) og Harlem Globetrotters (showlag i basketball).

Feilene som førte til konkursen ble gjort da han lånte for mye penger for å holde liv i selskapene, og så investerte uklokt.

Da han ble slått personlig konkurs mistet han både hus og sportsbiler.

- Jeg hadde ti dager på å komme meg ut. Seinere måtte jeg kjøpe tilbake klærne mine. Jeg måtte også kjøpe tilbake hundene mine, sa han til Time Magazine i 1997.

- Jeg levde ut drømmen min, før jeg selv knuste den.

Han begynte på bunnen igjen, og bygget et nytt finansrike innen kjøtt, sport og bilforhandlere.

BLIR TROLIG NY LIVERPOOL-EIER: George Gillett Jr. har kommet seg opp igjen etter gigantkonkursen. Nå står Liverpool øverst på ønskelista. Foto: AP
BLIR TROLIG NY LIVERPOOL-EIER: George Gillett Jr. har kommet seg opp igjen etter gigantkonkursen. Nå står Liverpool øverst på ønskelista. Foto: AP Vis mer

- Ikke et Glazer-opplegg

Mye tyder nå på at Gillett vil kjøpe Liverpool sammen med Tom Hicks (60), en forretningsmann fra Dallas som eier Texas Rangers (baseball) og Dallas Stars (ishockey). Gillett eier selv Montreal Canadiens (ishockey).

- Gillett er en seriøs investor med god historikk, sier en kilde i systemet hans.

Han kjempet seg opp og fram igjen etter den enorme konkursen, og har nå en personlig formue på over 5,4 milliarder kroner.

Gillett har ikke gått ut med en detaljert beskrivelse av hvordan han har tenkt til å finansiere oppkjøpet (2,1 milliarder kroner), gjeldsslettingen (990 millioner) og stadionbyggingen (rundt 2,5 milliarder), men kilder nær ham sier at det ikke er snakk om å ende opp svært gjeldstynget.

- Dette skal ikke være et gjeldsdrevet risikoopplegg. Dette er ikke en Glazer-aktig handel, sier kilden til The Independent.

Glazer-familien kjøpte Manchester United og har nå lempet en gedigen gjeld over på klubben.

50-50-fordeling

Gillette skal ha gitt skriftlige forsikringer til Liverpool-styret om at han har tenkt til å betale for det nye stadionet og i tillegg ha midler til spillerkjøp i framtida.

Han vil også tilby aksjonærene 62 000 kroner per aksje, noe som er over 6000 kroner mer enn tilbudet fra DIC.

Det vil nok likevel ta litt tid å overbevise Liverpool-fansen. Etter hvert ble mange overbevist om at tilbudet fra DIC ikke var så verst likevel, siden selskapet garanterte stadionbygging og godt med penger til spillerkjøp.

- Ta det helt med ro. Uansett hvilken avgjørelse vi til slutt ender på, kommer den til å være til det beste for Liverpool Football Club, sier klubbdirektør Rick Parry.

Det at også Hicks er kommet på banen, vil være en viktig forsikring for Liverpool. De to vil fordele aksjene 50-50 mellom seg.

Bush-venn

De to forretningsherrene diskuterte overtakelsen da de møttes under en All-Star-kamp i NHL i forrige uke.

Milliardæren Hicks var i England tidligere denne uka, og snakket med Liverpool-lederne. Og Hicks\' brede erfaring fra amerikansk idrett er viktig for Liverpool-styret, skriver The Guardian.

Ifølge BBC vil trolig avtalen bli ferdigstilt og offentliggjort i neste uke.

60-åringen har også bakgrunn fra konstrukssjonsindustrien, noe som gjør at han er kompetent til å styre byggingen av nye Anfield.

Hicks er for øvrig kjent som en venn av president George W. Bush, og har i følge Bush Watch bidrat økonomisk til valgkampene til verdens mektigste mann.

Nå kan Hicks og Gillett bli to av de mektigste i Fotball-Europa.

MEDINVESTOR: Tom Hicks eier to storklubber i USA, og nå vil han inn på det europeiske markedet.