Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde blitt flau om jeg hadde spilt på lag med en sånn spiller

Opdal tordner mot «usportslig» Kovacs.

AMPERT: Peter Kovacs gjorde ikke noen feil i henhold til regelboka da han satte ballen i åpent mål etter at Håkon Opdals kne kollapset, men Brann var rasende for det de mener var mangelen på fair play fra ungarerens side.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
AMPERT: Peter Kovacs gjorde ikke noen feil i henhold til regelboka da han satte ballen i åpent mål etter at Håkon Opdals kne kollapset, men Brann var rasende for det de mener var mangelen på fair play fra ungarerens side.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): Odd Grenland Brann 5-1.

- 5-1! Den underholdninga får du ikke på museum. Da må du på Skagerak Arena. Her er det mål begge veier og omdiskuterte situasjoner. Slik skal fotball være.

Slik oppsummerer Odd-trener Dag-Eilev Fagermo en høydramatisk kvartfinale i cupen mellom Odd og Brann i Skien.

Best i det meste
La det være sagt med én gang: Odd Grenland var best i det meste på Skagerak Arena, scoret fire utsøkte mål og gjorde seg fullt fortjent til avansementet til semifinalen i cupen for imponerende tredje år på rad.

Dessuten burde Brann-benken tatt i bruk føre-var-prinsippet og byttet ut Håkon Opdal, som har en forhistorie med kneskader, da Brann-keeperen måtte motta behandling for et kranglete kne.

Kanskje burde også dommer Brage Sandemoen ha vurdert det til en alvorlig skade og blåst av spillet da en upresset Opdal falt sammen med kraftige smerter etter et utsparkforsøk.

Det er også fullt på det rene at Peter Kovacs fulgte regelboka til punkt og prikke da han plukket opp den løse ballen og la på til 2-0 for hjemmelaget.

- Vanskelig
- Det er vanskelig. Jeg forstår frustrasjonen, men jeg følger bare spillet, og spiller til fløyta går, forklarer Kovacs overfor TV 2 Sporten.

LEKSET OPP: Brann-trener Steinar Nilsen hadde sitt å si til dommer Brage Sandemoen etter kampslutt på Skagerak Arena.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LEKSET OPP: Brann-trener Steinar Nilsen hadde sitt å si til dommer Brage Sandemoen etter kampslutt på Skagerak Arena.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Det er en forklaring motpart Håkon Opdal ikke kjøper uten videre.

- Jeg hadde blitt flau om jeg hadde spilt på lag med en sånn spiller. Han er blottet for fair play, tordner Opdal overfor TV 2 Sporten.

Brann-trener Steinar Nilsen mener Kovacs misbrukte en historisk mulighet til å spille seg inn i norske fotballhjerter til evig tid.

- Peter Kovacs har mulighet til å gjøre seg udødelig i Norge på hvordan fair play skal være. I stedet velger han å score, sier Nilsen til TV 2 Sporten.

- Dommeren har også muligheten til å stoppe spillet da det er en akutt skade. De (dommerkvartetten) skylder på at det var noe feil med utstyret på øret, men ifølge Erik Hamrén spiller de bare musikk, så det har vi ikke noe bruk for uansett, fortsetter Brann-sjefen.

- Helt ok
Odd-trener Fagermo snur på problemstillingen og stiller seg spørsmålet om Brann ville ha gjort det samme i en tilsvarende situasjon.

- Scoringen var helt ok. Om for eksempel Morten Fevang skulle fått strekk i en løpsduell med Erik Huseklepp, skulle Huseklepp da gi seg, spør Fagermo.


Scoringen kommer uansett garantert til å utløse en debatt om hvilke fair play-prinsipper som skal gjelde i fotball-Norge. Kovacs ble møtt med rasende reaksjoner fra både motspillere og bortesupportere.

Den høyreiste ungareren så heller ikke ut til å glede seg i særlig grad over sitt fjerde cupmål for sesongen, men det er neppe formildende omstendigheter for Brann-supporterne når Odd gjester Brann Stadion 27. september i Tippeligaen.

Festfotball
Selv om Kovacs' mål sannsynligvis vil bli stående som det mest kontroversielle i norsk fotball denne sesongen, var hjemmelagets fire øvrige fulltreffere resultater av glimrende angrepsspill og kliniske avslutninger.

Den nigerianske 20-åringen Chukwuma Akabueze, bedre kjent som Bentley, er kjent for sitt raske og tekniske fotarbeid. Mot Brann viste han at det ikke er noe å utsette på hodespillet heller da han kontant stanget innlegget fra Magnus Lekven i uttagbar bue over en da frisk Opdal. 

STORFORNØYD: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener du må på Skagerak Arena for å få skikkelig underholdning.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
STORFORNØYD: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo mener du må på Skagerak Arena for å få skikkelig underholdning.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Da var det spilt 15 minutter. Deretter fulgte Kovacs opp med scoringen som fikk Brann til å se rødt etter 33 minutter. 2-0 er et utakknemlig utgangspunkt for alle bortelag med ambisjoner om å hente inn en ledelse i Skien.

Likevel tente baklengsmålet et til da tamt Brann-lag, som skapte en del halvsjanser fram mot pause.

Det var imidlertid Odds kveld, og ti minutter ut i annen omgang fikk banens bestemann Magnus Lekven oppmerksomheten bort fra kontroversene før hvilen da han på utsøkt vis la ballen rundt keeperreserve Kenneth Udjus til 3-0. Den kreative U21-landslagsspilleren imponerte kampen igjennom med smarte pasninger, presise innlegg, godt overblikk og også kliniske avslutninger.

Kortslutning hos Bakke

Brann klorte seg imidlertid tilbake i oppgjøret da tidligere Odd-spiller Jan Gunnar Solli rev seg løs fra markeringen og bredsidet ballen i mål bak en lyskeplaget Arni Gautur Arason.

Opphentingen var i gang, men så kortsluttet Eirik Bakke da han klippet ned Steffen Hagen nede ved sidelinja i ufarlig område. Midtbanekrigeren ble belønnet med det som var et rødt kort som definitivt kan forsvares, hvorpå Bakke svarte med å gi dommer Sandemoen en salve ironisk applaus.

Bakkes dumheter til tross; Brann fikk nok en reduseringsmulighet da Morten Fevang rev Armann Smari Björnsson ned i feltet og dermed straffe til gjestene.

Tre straffebom

Olafur Örn Bjarnason hadde imidlertid en forhistorie med å misbruke straffespark på Skagerak Arena. I seriekampen tidligere i år, bommet den vanligvis treffsikre midtstopperen to ganger fra straffemerket. På en dag da det meste gikk galt for Brann, sørget Bjarnason for ytterligere tristesse da han satte ballen i metallet - den tredje straffebommen på samme arena i samme sesong.

I stedet slo Odd nådeløst tilbake. Peter Kovacs var rett mann på rett plass da han kom på et dypt løp inn i feltet og styrte Magnus Lekvens gode innlegg i mål på enkelt vis.

KORTSLUTNING: Om Peter Kovacs ble beskyldt av Brann for å være usportslig, har også Eirik Bakke grunn til å skamme seg over mangelen på sportsånd da han klippet ned Steffen Hagen kvarteret før slutt.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KORTSLUTNING: Om Peter Kovacs ble beskyldt av Brann for å være usportslig, har også Eirik Bakke grunn til å skamme seg over mangelen på sportsånd da han klippet ned Steffen Hagen kvarteret før slutt.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

På overtid fylte innbytter Fredrik Semb Berge Kovacs-rollen på ypperlig vis da han kriget inn 5-1 i voldsomt basketak med Birkir Mar Sævarsson, selv om Brann ropte på frispark.

Forarbeidet fra Bentley var det imidlertid ingenting å si på da nigerianeren kjørte karusell med Bjarnason før han chippet ballen følsomt mot bakre stolpe.

TONEANGIVENDE: Odd-spillerne tiljubler lagkamerat Magnus Lekven som var banens gigant mot Brann.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TONEANGIVENDE: Odd-spillerne tiljubler lagkamerat Magnus Lekven som var banens gigant mot Brann. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media