Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballen raser mot regjeringa

Hadde covid-19 vært en båt, ville det blitt mytteri

Fotballen har vært eksemplarisk i gjenåpningen av Norge. Etter Kulturdepartementets siste avslag må mønstereleven gjøre opprør.

FORBUDT FOTBALL: For to år siden scoret Lørenskog mot Lillestrøm i andre runde i cupen. Da var det glede. Nå er det ingenting på Rolvsrud Stadion. Breddeklubben Lørenskog, som spiller på nivå fire, får ikke en gang lov til å trene. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FORBUDT FOTBALL: For to år siden scoret Lørenskog mot Lillestrøm i andre runde i cupen. Da var det glede. Nå er det ingenting på Rolvsrud Stadion. Breddeklubben Lørenskog, som spiller på nivå fire, får ikke en gang lov til å trene. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

DA MYNDIGHETENE AVVISTE fotballens ønske om gjenåpning av breddefotballen uttalte fotballpresident Terje Svendsen at han er glad for kulturdepartementets anerkjennelse og forståelse for at fotball betyr mye for mange. Det må han slutte med.

Tida for relasjonsbyggende politisk retorikk er forbi.

I gjenåpningen av samfunnet har fotballen i alle sammenhenger vært eksemplarisk.

Nå er tida inne for å rase.

DRAMATISKE SCENER: Det ble dramatisk for en russisk keeper under en fotballtrening. Video: Twitter / FC Snamja Truda. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

REGJERINGA ER PÅ ferie, Abid Raja rusler rundt på Norefjell i en slags skal, skal ikke-tåke i forhold til ledervervet i Venstre, og mens breddefotballen må ligge i utvidet opplag til 10. august, får Aftenposten en e-post der idrettsministeren uttrykker at alt er fryd og gammen, og at han, idrettspresident Berit Kjøll og helsemyndighetene er blitt enige om å møtes rett etter sommeren.

Det er mulig dette ventespillet er hverdagskost i regjeringa og Venstre, med andre ord ingenting å hisse seg opp over.

For breddefotballen er det krise effektuert av regjeringa.

MED SMITTETALLET PÅ vei ned selv om deler av den norske befolkningen har levd som om det var sommeren 2019, har Team Solberg satt coronaproblematikken på vent. Mandag var det elleve innlagte covid-19-pasienter på norske sykehus.

Det er det laveste tallet siden før nedstengningen 12. mars.

REGJERINGA INNRØMMES SELVFØLGELIG ferie, det har vært ekstremt tøffe tider siden pandemien kom til Norge, men forvaltningen og helsemyndighetene som sådan kan ikke gå i dvale selv om Team Erna trenger et pusterom.

I fotballen handler det om å være på ballen.

Den neste kampen er alltid den viktigste.

NORGES FOTBALLFORBUND, SOM nå beskyldes for å mase, men hvis plikt er å gjøre alt de kan for å få gjenåpnet alle nivåer av fotballen, fikk et nedslående svar før helga. Det er ikke til å forstå. Det kan jo ikke være sånn at åpningen av toppfotballen gjennom det gode pilotprosjektet utelukker resten av fotballen.

Der reproduksjonstallet er nå, sett i lys av at veldig mange av oss nærmest gjør alt vi kan for ikke å holde det nede, er det naturlig at breddefotballen for voksne også blir gjenåpnet.

Der Norge er nå, fortsatt i lys av alle smitteverntiltakene som brytes uten at det påvirker R-en, er forbudet mot breddefotball for folk over 20 år en tilnærmet dødsstraff.

18 KRETSLEDERE HAR gått sammen om et felles opprop, det snakkes om mytteri, og hadde covid-19 vært en båt, ville mannskapet tatt over for lenge siden. Akkurat som på «Bounty» er det forskjellige oppfatninger om ledelse og veien videre.

Abid Raja, som kaptein Bligh, er trengt opp i et hjørne.

DET ER TIL å forstå at fotballen raser på vegne av alle over 20 år. Team Solberg er snart de eneste som ikke ser at alt henger sammen. At avgjørelsen som ble tatt for uker siden, gitt coronasituasjonen, kanskje bør revurderes nå.

Kan 18-åringer spille fotball med kontakt bør 21-åringer kunne gjøre det samme.

En hel fotballsesong i lavere divisjoner er i fare på grunn av myndighetens døve ører og ferieavvikling.

LIKEVEL, OG SELV om dette også handler om det norsk idrett er tuftet på – frivillighet, engasjement og folkehelse – presterer idrettsministeren å si at det ikke finnes uenighet, at han har en avtale med Berit Kjøll og helsemyndighetene i august, og at det derfor ikke haster. Han har riktignok forståelse for dem som vil spille fotball, bevares. Men så har vi disse helsemyndighetene da, og den trinnvise planen om gjenåpningen av et samfunn som i realiteten har åpnet seg selv.

Og så er det jo ferie, for pokker – eller time out som det heter i en av idrettene han skrøt på seg da han tidlig i pandemien la ut om sin idrettsfaglige bakgrunn.

For ikke å snakke om det som virkelig opptar ham, lederkampen i Venstre.

Akkurat nå er det flere enn landets politiske journalister som sliter med å forstå Abid Raja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!