Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde det blitt en våkenatt til, hadde jeg gitt meg

Liv Grete Skjelbreid tror Marit Bjørgen kan klare det samme som henne selv, men kommer med en liten advarsel før det varslede rekordtidlige comebacket.

DRØMMECOMEBACK: Liv Grete Skjelbreid hadde et fantastisk comeback etter at hun ble mor og tok blant annet fire VM-gull i Oberhof i 2004.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
DRØMMECOMEBACK: Liv Grete Skjelbreid hadde et fantastisk comeback etter at hun ble mor og tok blant annet fire VM-gull i Oberhof i 2004. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Marit Bjørgen har latt Therese Johaug ta over tronen som langrennsdronning, men Rognes-jenta håper det bare er midlertidig.

I dag fikk 35-åringen et nytt gull i samlingen, men av langt edlere valør enn de seks OL-gullene og 14 VM-gullene hun allerede har. Hun og Fred Børre Lundberg har nemlig nå blitt foreldre til en liten gutt.

- Han er verdens nydeligste litjgut, og vi er så stolte foreldre, sa Bjørgen i en pressemelding etter at sønnen hadde kommet til verden.

Bjørgen kommer likevel ikke til å nøle med opptreningen. Hun har varslet at et comeback kan være aktuelt allerede i mars. Det vil i så fall være et langt tidligere comeback enn hva andre kvinnelige toppidrettsutøvere har gjort etter å ha født et barn.

- Det vil tappe krefter Liv Grete Skjelbreid er en av de som har vist at det er mulig å være verdens beste i en vinteridrett også etter at hun ble mor.

Året etter at hun og den franske skiskytterlegenden Raphaël Poirée fikk Emma, slo hun til med karrierens beste mesterskap med fire VM-gull i Oberhof i 2004.

Men drømmesesongen 2003/04 kunne like godt ha gått i vasken. Derfor kommer Skjelbreid nå med en liten advarsel til Bjørgen.

- Vi får håpe det ikke blir for mange våkennetter på Marit. Det kan spille inn og er veldig individuelt. Noen barn gråter mye om natta. Noen må ha amming. Det vil tappe krefter, sier 41-åringen til Dagbladet.

- Emma gråt hele natta da jeg skulle gjøre comeback i verdenscupen. Da tenkte jeg at dette her gidder jeg ikke. Hadde det blitt en våkenatt til, hadde jeg gitt meg, avslører Skjelbreid.

Advarer mot komplikasjoner i bekkenet Hun fikk Emma i januar, mens Bjørgen fikk sin gutt i dag. Bjørgen har varslet at hun kan komme til å gjøre et rekordtidlig comeback i mars.

- For meg var det aldri noe tema å konkurrere samme sesong som fødselen. Jeg la alt på is og brukte tid på å komme tilbake. Jeg tror det er lurt; det var det i hvert fall for meg. Marit har sikkert en plan og dyktige folk rundt seg, men det er viktig å være litt forsiktig. I verste fall kan det forekomme komplikasjoner i bekkenet, advarer Skjelbreid.

FØDTE ANDRE JULEDAG: Marit Bjørgen fikk en liten gutt 26. desember. Foto: TORMOD BRENNA/DAGBLADET
FØDTE ANDRE JULEDAG: Marit Bjørgen fikk en liten gutt 26. desember. Foto: TORMOD BRENNA/DAGBLADET Vis mer

- Hvis alt går som det skal, er det mulig for Marit å være i god form i mars. Men å være i toppform da blir nok tøft, mener hun.

Skiskytterlegenden fra Hålandsdalen gir gjerne råd til langrennsdronninga fra Rognes.

- Det er viktig å lytte ekstra mye til kroppen etter fødselen. Marit bør ikke følge en treningsplan slavisk, men ta det litt dag for dag avhengig av hvordan hun føler seg. Det kommer mange nye element inn i hverdagen. Det må man ta hensyn til, sier Skjelbreid.

- Jeg var aldri bestemt på at jeg skulle tilbake i idretten. Jeg tok det litt som det kom. Men hvis Marit er så klar som det høres ut som, tviler jeg ikke på at hun klarer det.

- Utfordringen blir å holde igjen Bjørgen har trent bra gjennom hele høsten. Det gjorde ikke Skjelbreid på samme måte.

- Jeg trente hele veien, men det kan vel ikke kalles trening mot slutten av svangerskapet. Men jeg gikk på ski helt frem til fødselen, og tok en to timers treningstur kun to dager etter at Emma kom til verden. Fødselen var utfordrende, men tiden etterpå gikk veldig fint for meg, forteller 41-åringen.

- Jeg var veldig pigg rett etterpå og raskt i god form. Utfordringen var mer å holde igjen enn å trene hardt. Man blir fort pigg, så det er viktig å unngå å bli for ivrig. Jeg trente jevnt hele veien, men hadde ingen hardøkter før et halvt år etter fødselen. Da var jeg til gjengjeld i min livs form. Jeg ble egentlig ikke så overrasket, for jeg følte meg sterk hele veien.

Skjelbreid ble bedre enn noensinne etter at hun fikk Emma. Hun tror ikke det er tilfeldig.

- Jeg tror det kan gi et mentalt løft. Fra å være stor, tung og klumsete når man trener, blir man plutselig mye lettere etter fødselen. Da går det raskt bare bedre og bedre. Det er veldig motiverende.

- Jeg gikk opp 12,5 kilo under svangerskapet, men tok av ti kilo på ti dager. Det viser hvor raskt det går, og det gi en boost.

Optimistisk GP og Skjelbreid Hun tror Bjørgen vil klare det samme.

- Jeg har klart det selv, så det vil være rart å si at Marit ikke kan klare det. Marit kan absolutt komme tilbake sterkere enn noensinne. Det fysiske falt veldig raskt på plass for min del. Det vanskeligste var faktisk skytingen.

Skiskytterparet Skjelbreid og Poirée fikk også døtrene Anna og Lena før de gikk hvert til sitt etter 13 års ekteskap.

- Akkurat nå bare morsjonerer jeg. Døtrene mine er godt i gang og er aktive i sine idretter. Det er ikke viktig for meg at de satser på skiskyting, men det er viktig at de er aktive og gjør noe de trives med, forteller Skjelbreid.

Også Hilde Gjermundshaug Pedersen oppnådde sine beste resultater etter at hun ble mor.

- Jeg konkurrerte ikke før et år etterpå, men det er ikke så veldig sammenlignbart. Marit er i en helt annen situasjon enn det jeg var, sier Gjermundshaug Pedersen til Dagbladet.

- Jeg tror det å få barn kan være positivt for Marit. Det gjør noe med fokuset, som jeg tror kan være positivt. Hvis Marit tror hun kan gjøre comeback allerede i mars, tror jeg at hun kan klare det, selv om det høres tidlig. Men jeg har alltid troa på Marit.

SENT GOD: Hilde Gjermundshaug Pedersen var best da barna begynte å bli voksne.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX .
SENT GOD: Hilde Gjermundshaug Pedersen var best da barna begynte å bli voksne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media