20LEGEND BLIR FØDT: Han var god før scoringen, og ble legendarisk etter. Her vinner Ole Gunnar Solskjær Champipns League for Manchester United i 1999. Uten denne ene berøringen, den viktigste i hele hans fotballiv, hadde han ikke vært tilbake på Camp Nou som manager i klubben han elsker. Foto: Michael Steele/EMPICS Sport/PA Photos.
20LEGEND BLIR FØDT: Han var god før scoringen, og ble legendarisk etter. Her vinner Ole Gunnar Solskjær Champipns League for Manchester United i 1999. Uten denne ene berøringen, den viktigste i hele hans fotballiv, hadde han ikke vært tilbake på Camp Nou som manager i klubben han elsker. Foto: Michael Steele/EMPICS Sport/PA Photos. Vis mer

20LEGEND tilbake på Camp Nou

Hadde det ikke vært for denne scoringen ville Solskjær planlagt LSK-Molde andre påskedag

Fotball handler om glede, følelser og historieskriving basert på øyeblikk. Et av dem gjorde Ole Gunnar Solskjær til manager i Manchester United.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BARCELONA (Dagbladet): Sist han var her med fotballsko på føttene tok Ole Gunnar Solskjær Manchester United til himmelen. Det er derfor han er her igjen.

Camp Nou 2019 er på sett og vis den ultimate konsekvensen av Camp Nou 1999.

Hadde ikke Ole Gunnar Solskjær gjort det han gjorde her for 20 år siden, ville han ikke stått med denne muligheten til å skape enda et Manchester United-mirakel.

LIKE MYE SOM Manchester United trengte en fagmann til å roe bølgene etter José Mourinho, så trengte de en legende. En tiljublet og elsket klubbsjel. En som gjennom nesten 15 år i klubben hadde vist for hvilke farger hjertet hans banker. For det var ikke merittene fra Molde og Cardiff som landet jobben i desember, det var komboen av den han er og alt det Ole Gunnar Solskjær står for som fikk Manchester United til å ta valget ingen så komme.

Selvfølgelig med god hjelp fra Sir Alex Ferguson.

Den største United-legenden av dem alle.

I 20 ÅR har Camp Nou vært en stor del av Ole Gunnar Solskjærs liv. Det var her det skjedde. Det var her han gikk fra å være en god målscorer til å bli verdens mest kjente og berømte nordmann. En global legende. 20LEGEND. Men det er historie, mens historien i dag er en hekk minst like høy som den han passerte på overtid mot Bayern München.

Ingen forventer at han skal klare det.

DET ER IKKE veldig sannsynlig heller. Barcelona, det mye bedre fotballaget, leder 1–0 etter første omgang på Old Trafford. I tillegg har de Lionel Messi, trollmannen som kan være briljant selv når han er litt ute av det. Men fotballens nye teknologiske dimensjon – den videoassisterte dømmingen (VAR) – er som veldig mye annet man ikke har kontroll på.

Den beveger seg på uransakelige veier.

Saken fortsetter under videoen.

SOLSKJÆR: Ole Gunnar Solskjær og hans menn er klare for å kjempe mot Lionel Messi og Barcelona om semifinaleplassen i Champions League. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Når det handler om fakta er det greit, hvilket en offsideavgjørelse er, da er vi alle enige.

Når det handler om skjønn, hvilket en handssituasjon i straffefeltet synes å bli stadig oftere, velger vi mora eller dattera.

DET VAR FRAMSKRITTET som sendte Manchester United til kvartfinalen med straffesparket mot PSG på Parc des Princes. Det er framskrittet som har delt den fotballkloke verdenen i to rundt de fleste dømte straffesituasjonene denne vinteren også, den siste i London for ei uke siden (Manchester Citys straffe mot Tottenham). Og så lenge alt som skal til er et skudd eller en pasning som treffer en arm der regelboka sier armer ikke skal være – hvilket er de aller fleste steder for et menneske i bevegelse – så ser jeg ikke bort ifra at vi har drama i vente denne kvelden også.

Vi kan mene hva vi vil.

Når du ser på straffesparkene som er gitt på bakgrunn av kombinasjonen ball og arm siden VAR kom på banen, er det nesten så du kan få en avgjørelse maken til den Manchester United fikk i Paris – et straffespark til avansement i Champions League to minutter på overtid – i posten.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR ser den, og innrømmer at skjønn er vanskelig, at det skaper diskusjoner og selvfølgelig også rører ved følelser. Han er enig i noen, som det straffesparket United fikk i Paris, og uenige i andre, som det Frankrike fikk mot Kroatia i VM-finalen sist sommer. Så diskusjonene, som mange mente ville ta bort mye av det vakre spillets sjarm er ikke borte selv om mange mener VAR handler om faktum, vi diskuterer jo som alltid før.

Vi kan være uenige om hvor armene skal/kan/må/bør være.

Men diskusjonene liker vi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer