MÅLSCORERNE: Pål André Helland scoret sitt femte mål på fem kamper (2-0) og Yann-Erik De Lanlay fulgte opp med kveldens vakreste prestasjon til 3-0. Klarer RBK å sette opp denne duoen i Norrköping vil Rosenborg score det som trengs for å sikre avansementet til tredje kvalifiseringsrunde. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MÅLSCORERNE: Pål André Helland scoret sitt femte mål på fem kamper (2-0) og Yann-Erik De Lanlay fulgte opp med kveldens vakreste prestasjon til 3-0. Klarer RBK å sette opp denne duoen i Norrköping vil Rosenborg score det som trengs for å sikre avansementet til tredje kvalifiseringsrunde. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Hadde det ikke vært for en defensiv brøler til 3-1 ville Rosenborg vært videre allerede

Fredag trekkes alternativene til den tredje kvalifiseringsrunden til Champions League. Klarer RBK å holde fokus på Norrköping blir det fort de som skal dit.

Rosenborg-Norrköping 3-1 (0-0)

TRONDHEIM (Dagbladet): Med 3-0 var Rosenborg allerede i tredje kvalifiseringsrunde. Med 3-1, etter en total markeringssvikt på en defensiv corner, hvilket må være voldsomt irriterende, er det plutselig liv laga for Norrköping. For når returkampen spilles i Sverige må Rosenborg gjøre de de behersker minst og liker dårligst.

Forsvare og beskytte en ledelse på kunstgress.

BORTEMÅLSREGELEN GIR DERFOR returkampen det livet den ikke hadde på 3-0. Kåre Ingebrigtsen, selv om han selvfølgelig er glad for hvordan gutta hans brukte de siste 45 minuttene til å respondere på en skrekkelig førsteomgang, har grunn til å irritere seg over det. For han var ikke litt alene da han headet inn 3-1, Sebastian Andersson.

Han var dønn aleine.

- Jeg kunne vært den 3-1 scoringa foruten, men jeg er ikke bekymret, sier RBK-treneren. - Jeg synes vi gjør en meget god andreomgang. Og vi produserer sjanser, står høyt i banen, finner folk og kunne scoret fler. Vi reiser til Norrköping med en god følelse etter dette.

ROSENBORG VIRKET TRYGGE på seg selv før denne kampen. Ikke så rart kanskje, 30 scoringer på 15 kamper i Tippeligaen, for ikke å snakke om 15 seirer og tre uavgjorte kamper siden åpningstapet i Skien, fortalte at det i utgangspunktet ikke var spillet med ball som trengte størst fokus før denne kampen. Fire måneder inn i sesongen burde det sitte i ryggraden. Men også Rosenborg-fotball trenger balltempo, godt timede bevegelser og presisjon for å lykkes.

Og det så vi lite av før pause.

DERIMOT SÅ VI et ribbet svensk mesterlag med tre 19-åringer på banen som hadde gjort leksene sine og som lenge oppførte seg som Island i EM. Så kompakte var de. Og så trygge på egen defensiv. Og da spiller det ingen rolle om de økonomiske ressursene er en tredel av det Rosenborg har til rådighet, i Frankrike så vi hvor mye du kan få til med mindre.

Om du bare gjør leksene dine og er forberedt.

DET KAN IKKE overraske noen at svenskene hadde gjort det. Aller minst Rosenborg. Norrköping, som like mye som de er et spillende lag også er et ekstremt hardt arbeidende lag, kjente selvfølgelig RBKs måte å gjøre det på. Og når de to spissene tok Islandsk ansvar på topp, samtidig som midtbanen gjorde seg smale og kompakte hver eneste gang Rosenborg hadde ballen, ble det mer kladdeføre enn offensiv samhandling for hjemmelaget.

Og under slike forhold er Rosenborg blodfattige.

2015-HØSTEN I Europa League minnet Rosenborg på hvor skjebnesvangert det er å miste ballen på egen halvdel, spesielt når du er på vei fram. Når du i det ene øyeblikket tror du har full kontroll, for i det neste å ha blottlagt deg totalt gjennom en dårlig involvering/pasning, det er da sårbarheten ganges med mange. Og Rosenborg hadde en tendens til det i fjor høst.

Da Anders Konradsen midt i første omgang spilte ballen på tvers 25 meter fra eget mål var det som om Kåre Ingebrigtsens formaninger hadde vært for døve ører.

- Vi hadde noe rusk før pause, ja, sier Kåre Ingebrigtsen. - Men det fikk vi luket vekk i pausen.

DEN SISTE TIPPELIGAKAMPEN mot Sarpsborg (5-2) fortalte også Rosenborg hvor sårbare de kan være på innlegg og defensive dødballer, og hvor mye de egentlig savner Andre Hansen mellom stengene. Når det er sagt, det var ikke reservekeeper Pavel Londak som var årsak til Norrköpings redusering. Det er ikke han som skal være i posisjon på venstrebacken, hindre innlegg fra kant eller markere på defensive dødballer. Så det var ikke LOndaks feil at Norrköping fikk det bortemålet som gjøre returkampen i Sverige litt mer spennende enn det Kåre Ingebrigtsen vil ha det til.

Og det kunne med litt uflaks vært enda verre.

MEN NÅR ROSENBORG er gode, og i andre omgang var de mer seg sjøl enn noe annet, tre mål er jo godkjent all dager, da er ikke Norrköping noe problem. Og det er det veldig mye vil handle om i Sverige til uka. Rosenborg må ikke bare si de skal være seg selv. De må tørre å være seg selv. For den beste utgaven av Rosenborg slår den beste utgaven av Norrköping alle dager.

Sånn er det bare.