- Hadde det kommet en slange eller skorpion måtte vi blitt venner

Ullevålseter snakker fra sykesenga i Doha.

• I går: Ullevålseter krasjet og brakk låret i Qater

(Dagbladet): Han ble operert omlag kl. 23 i går kveld, da opererte legene inn en jernstang i låret hans på sykehuset i Doha.

Slik Pål Anders Ullevålseter forstår det gikk kirurgene i lysken og borret seg ned til kneet. Før de satt inn skruer på siden.

- Det gikk bra, men dette var voldsomme greier, sier ørkenrallyføreren til Dagbladet fra sykesenga i Doha.

Han ser fram til å reise hjem, han vet ennå ikke når det skjer. Og han er glad for at han bare tvinges ned fra setet i tre måneder med lårbruddet.

Det kunne gått så mye verre ute i ørkenen, der han lå havarert 10 meter unna motorsykkelen.

- Det var ikke noe særlig gøy, da jeg lå der ute. Jeg  skulle flytte på meg, og så ligger beinet igjen. Kneet og foten ligger helt stille. Da skjønte jeg at det var brukket, sier Ullevålseter.

Skorpion og slange - Jeg klarte ikke å flytte meg en meter, det gikk bare ikke. Hadde det kommet en slange eller en skorpion, da hadde vi måtte blitt venner.

Også arrangørene av Sealine Cross Country Rally forsto umiddelbart at noe var galt, for plutselig hørte nordmannen stemmer fra sykkelstyret.

- Det er så utrolig bra kommunikasjon, det gikk en alarm inne på sentralen. Jeg har en radio på sykkelen, så jeg lå ti meter unna og skreik og pratet med en kar. Vi ble enige om at de skulle sende et helikopter. Jeg lå i 25 minutter, det var lenge.

Han har allerede tatt sine første steg, på tross av at ulykken skjedde for bare et døgn siden. Og det er under et halv døgn siden Ullevålseters lår ble åpnet opp på operasjonsbordet.

- Jeg er back in business snart. Dette går bra. Jeg er klar i august, og jeg kan røre på meg så lenge jeg ikke har gips og kan bøye kneet. Jeg har vært oppe og gått to ganger, de kjører meg hardt.  Jeg ble pisket ut av senga og skulle gå, sier motorsyklisten.

- Er dette det verste du har vært med på?

- Nei, egentlig ikke. Jeg knekte kragebeinet i 2005,  og har knekt mye rart.  Det er den største skaden, men ikke den verste. De verste skaden er forstuinger av håndledd og fotblad og sånt. Da kan det gå et år før smerten er borte. Dette er et reint brudd, det går bra.

Tommel ute av ledd Han er mørbanket gruer seg så smått til han må slutte med smertestillende, som han nå mottar intravenøst.

- Den ytterste delen av tommelen var ute av ledd,  den måtte de dra på plass. Men det er en bagatell. Det er noen sår her og der på kroppen, jeg var ganske høyt oppe i lufta. Det var to-tre meter, og jeg landet som en sekk. Jeg datt rett ned, på masse steiner.

- Når jeg slutter å ta smertestillende, da har jeg et problem.

Han tror aldri ulykken bare skjedde fordi girkassa streiket og han måtte holde seg i fjerde- og femtegir. Og han er sikker på at han skal kjøre sitt ellevte Dakar-rally til vinteren.

Og han vil kjøre raskere enn aldri før.

Bra for motivasjonen - Nå blir jeg farlig, jeg har ikke vært skadd på ti år. Motivasjonsmessig trenger jeg dette, for hver gang jeg blir skadd forstår jeg hvor
priveligert jeg er og hvilke muligheter jeg har fått. Når jeg kommer på beina igjen nå blir det det veldig bra. Dette motiverer, sier 44-åringen.

Men ikke alt kan repareres etter krasjen ute i ørkenen i går.

- Jeg føler jeg henger med selv. Men jeg tror jeg må ha en ny sykkel. Den er ikke pen. Det forhjulet skal jeg henge på veggen, det var spjæret og helt vridd. Ellers vil jeg ikke tenke så mye på hva som har skjedd, nå skal jeg bare stå på.

Og humøret er allerede på vei oppover.

- Jeg er så glad jeg ikke har gips at du ikke vil tro det. Jeg husker jeg var liten og hadde gips i to måneder. Nå strammer jeg muskler og ankelledd, og er ute og går allerede.

Og han blir enda mer glad med tanken på at samboer Mette Solli er på vei nedover fra Norge.

- Jeg savner virkelig henne, det blir bra!

KJØRTE SEG BORT: Det var ikke bare girkasse som ikke var i orden da Pål Anders Ullevålseter krasjet i går. Han hadde også kjørt seg litt vekk.  - Det var en forhøyning i terrenget. Jeg tittet på kartet, og så skjedde det, sier 44-åringen til Dagbladet.REUTERS/Jacky Naegelen / NTB SCANPIX
KJØRTE SEG BORT: Det var ikke bare girkasse som ikke var i orden da Pål Anders Ullevålseter krasjet i går. Han hadde også kjørt seg litt vekk. - Det var en forhøyning i terrenget. Jeg tittet på kartet, og så skjedde det, sier 44-åringen til Dagbladet.REUTERS/Jacky Naegelen / NTB SCANPIX Vis mer