Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen sjokkert over nye russiske dopingopplysninger

- Hadde det skjedd meg, hvordan skulle jeg bevist det?

Forbanna Bjørgen etter Russlands sjokkerende dopingplan.

FORBANNA: Marit Bjørgen kjenner på sinnet etter at de russiske sabotasjeplanene mot Vita Semerenko ble kjent. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORBANNA: Marit Bjørgen kjenner på sinnet etter at de russiske sabotasjeplanene mot Vita Semerenko ble kjent. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Dopingskandalen før og under Sotsji-OL fortsetter å sende sjokkbølger inn i det norske langrennsmiljøet.

I oktober, etter å ha sett Netflix-dokumentaren «Ikaros», fortalte Bjørgen Dagbladet om marerittet rundt russernes åpning av forseglede dopingprøver.

Det er nå veldokumentert hvordan russerne byttet ut tilsynelatende positive dopingprøver med urin som var rent under OL i Sotsji. De forseglede flaskene med dopingprøver ble åpnet med et spesialdesignet apparat som lurte de uavhengige dopingkontrollørene til å tro at flaskene aldri var åpnet og tuklet med.

Takket være den tidligere labsjefen i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, vet verden nå hva som foregikk under OL i Sotsji.

Ville ødelegge for ukrainer

Men russerne hadde øvd på å åpne flasker lenge før vinter-OL. Under et skiskytterstevne i Moskva i 2013, skal visesportsminister Jurij Nagornykh har bedt Rodtsjenkov om å gjøre ukrainske Vita Semerenkos dopingprøve positivt.

Nagornykh skal ha bedt om dette fordi Semerenko og det ukrainske damelaget ble ansett som russernes tøffeste konkurrenter til OL-gullet på stafett.

- Jeg kunne ikke gjøre det mot uskyldige utøvere. I løpet av karrieren min har jeg gjort hundretalls av dopingprøver rene, men aldri den andre veien, fortalte Rodtsjenkov New York Times.

Hadde den ellers så skruppelløse Rodtsjenkov gjort som han fikk beskjed om fra visesportsminister Nagornykh, ville sannsynligvis ikke Ukraina vunnet OL-gullet noen måneder senere foran de nå diskvalifiserte russiske damene.

Det er altså dette marerittet, som det nå viser seg var høyst reelt, Marit Bjørgen blir forbanna over.

Kunne vært Bjørgen

Om Russlands langrennsdamer hadde vært bedre enn de var i Sotsji, ville Bjørgen vært det naturlige målet for gullhungrige russiske ledere.

- Jeg er glad det ikke var noen gode russere framme der, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det kunne vært det, og når du ser det som skjedde i skiskyting ... Hadde jeg eventuelt lest om det i ettertid ... Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort, fortsetter hun.

Vi står i den fasjonable lobbyen på Intercontinental i Davos. I disse omgivelsene spaserer verdens mektigste mennesker rundt i en knapp uke under World Economic Forum i januar, mennesker med makt nok til å lage juksesystemer som det vi har sett i Sotsji.

- Jeg blir jo forbanna, jeg blir det. Det er jo ikke noen sikkerhet rundt oss. Og så er det vanskelig å skjønne det som er foregått i Russland, sier Bjørgen.

Umulig å motbevise

Det som derimot ikke er vanskelig å skjønne, er hva slags konsekvenser det ville fått om noen hadde tuklet med prøvene hennes.

Ingen ville visst det, og i 2013 og 2014 var det fortsatt en umulighet å åpne forseglede dopingprøver uten at noen oppdaget det.

Nå vet vi bedre.

- Det er jo skremmende. Igjen i forhold til sikkerheten vår. Nå har jeg bare lest det gjennom media, at det var spørsmål om å gjøre noe med andre nasjoners prøver. Jeg har ikke noen garanti for at det stemmer, men det er skremmende, og mest med tanke på sikkerheten vår. Hadde det skjedd meg, hvordan skulle jeg klart å bevist det? Med tanke på det som er kommet fram nå, så hadde jeg jo ikke det. Jeg hadde blitt tatt i doping. Jeg hadde det. Og jeg hadde visst selv at jeg ikke hadde dopet meg, men jeg hadde ikke klart å bevise det. Og det er skremmende, sier Bjørgen.

- Vi står foran et nytt OL, er du trygg på at alt er i orden nå?

- Man føler seg aldri hundre prosent sikker, men jeg håper jo at med det som har vært nå har det blitt en større sikkerhet rundt det. At ikke minst WADA gjør sikkerheten enda større rundt det.

Skremt Østberg

Men det er ikke bare Bjørgen som er og har vært bekymret for muligheten til å få manipulert dopingprøvene. Etter at Bjørgen luftet frykten i Dagbladet har flere andre latt seg skremme av tanken.

- Jeg har tenkt på det for meg selv også, jeg. Jeg vet jo så inderlig godt hva det er jeg står for, at jeg gjør dette på et ærlig og redelig vis, og så kommer den der. Shit, liksom, tenk om noen skal prøve å ødelegge for meg, eller prøve å gjøre noe med mitt. Da kjenner jeg at da ... Det hadde vært så jævlig, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Å ta inn over seg den massive svindelen vi har vært utsatt for fra russisk hold er umulig for dem som hver helg spenner på seg skiene for å kjempe om verdenscuppoeng og OL-plasser for Norge.

Enda verre er det å ta inn over seg at svindlerne kunne ramme dem direkte.

- Hvis det på en måte er mulig, at noen faktisk vil gjøre det, da vet jeg ikke hva jeg skal tro og tenke. Jeg kjenner at jeg ikke kan gå rundt og tenke på det, for da er det ikke noen vits i at jeg går ut på trening hver dag, at jeg stiller opp i verdenscupen og går renn, det ville bare vært helt forferdelig, sier Østberg.

Også Marit Bjørgen skyver de tankene fra seg på best mulig vis.

- Man kan ikke gå rundt og tenke på det heller. Jeg går ikke og mistenker mine lagkamerater eller andre nasjoner. Du kan ikke gå rundt og tenke sånn, så vi tenker at alle er rene inntil det motsatte er bevist, sier Bjørgen.

- Men tenker du på Russland som en stor idrettsnasjon, så gjelder jo ikke dette bare langrenn. Og jeg vil ikke tro at dette bare skjedde i Sotsji. Da snakker vi kanskje om mange tiår. Kanskje ikke akkurat det samme som det i Sotsji, men i forhold til statlig doping, og da kan man tenke flere idretter også. For folk som er interessert i idrett er det jo et spørsmål om dette er rettferdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!