SPARTE PÅ KREFTENE: Petter Northug gikk så billig som mulig gjennom den 15 kilometer lange jaktstarten, og var seks sekunder bak vinneren Maksim Vylegsjanin i mål. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
SPARTE PÅ KREFTENE: Petter Northug gikk så billig som mulig gjennom den 15 kilometer lange jaktstarten, og var seks sekunder bak vinneren Maksim Vylegsjanin i mål. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAELVis mer

- Hadde det stått om VM-gull, ville det blitt krig

Men i dag lot Northug russerne spurte i fred. Katastrofe for Hellner.

(Dagbladet): Etter den forrykende prologen i går viste Petter Northug seg fra en mer overkommelig side på jaktstarten i Oberhof i dag.

26-åringen greide ikke - eller kanskje ville han ikke - matche tempoet til russerduoen Alexander Legkov og Maksim Vylegsjanin den siste kilometeren. Dermed fikk de to gjøre opp om etappeseieren, men avstanden i mål ble ikke mer enn drøye seks sekunder.

Når Northug i tillegg kom seg foran Dario Cologna i kampen om tredjeplassen, og tok fem bonussekunder, ble det en god dag på jobben for nordmannen.

- Petter klarer seg bra på rufsete, klassisk føre, sier NRK-kommentator Jann Post.

- Han har utviklet seg taktisk. Før gikk han for seier i alle løp. Nå prøvde han å gå så billig som mulig for å være i slag mot slutten av touren, tillegger ekspert Torgeir Bjørn.

Lot russerne spurte
Northug selv beskriver innspurten slik:

- Jeg lå litt bak der, og skjønte at det kom til å bli krig. Russerne var veldig klare for å gå fort på slutten. Jeg prøvde å ligge i gruppa og ikke bruke for mye krefter. Om du blir nummer tre eller vinner, har ikke mye å si.

- Du hadde ikke sluppet russerne om det sto om VM-gull?

- Nei, det ville blitt et annet løp da. Da ville det blitt en helt annen krig på slutten. Jeg veit at det kommer en sprint. Alt kan være snudd på hodet etter det løpet igjen, sier Northug til NRK.

I morgen er det hviledag i Tour de Ski, og deretter sprint på tirsdag.

- Jeg er akkurat der jeg ønsker å være. I sprinten handler det om å unngå feil og komme seg til minst en semifinale, sier han. 

Hentet inn Northug raskt
Alle som har fulgt noenlunde med på langrenn de siste årene visste at Northug ikke kom til å «ta en Kowalczyk» på jaktstarten i Oberhof, og forsøke å stikke fra konkurrentene tidlig.

Riktignok hadde han henholdsvis 17,2 og 25,1 sekunder ned til hovedrivalene Alexander Legkov og Dario Cologna - men det forspranget var spist opp etter bare fem minutter.

Ganske raskt dannet det seg en tetgruppe på 7-8 løpere, bestående av Northug, Legkov, Cologna, Hellner, Chernousov, Vylegsjanin, Harvey og Heikkinen.

Northug brukte sin sedvanlige taktikk: Han var blant de fremste inn i de tøffe partiene, før han slapp seg gradvis ned på halen av klynga. I enkelte motbakker holdt han skikkelig søndagstempo noen meter på toppen.

Til svenskenes store skuffelse måtte Marcus Hellner slippe ganske tidlig på andrerunden. Så mye tapte han at vinnersjansene i Tour de Ski allerede nå er ødelagt.

Ved 9,7 kilometer var Hellner så mye som 40 sekunder bak.

- Det er katastrofe, sier NRK-ekspert Thomas Alsgaard.

I mål var Hellner hele ett minutt og 25 sekunder bak. Med bonussekunder betyr det at han har ett minutt og 40 sekunder å hente inn - og den oppgaven er i tøffeste laget.