<strong>DET FØRSTE MÅLET ER NÅDD:</strong> Åge Hareide og assistent Jon Dahl Tomassen kan smile godt etter en kjedelig 0-0 kamp mot Frankrike. Hensikten helliget middelet. Taktikken var perfekt og tok Danmark videre i VM.
DET FØRSTE MÅLET ER NÅDD: Åge Hareide og assistent Jon Dahl Tomassen kan smile godt etter en kjedelig 0-0 kamp mot Frankrike. Hensikten helliget middelet. Taktikken var perfekt og tok Danmark videre i VM. Vis mer

Fotball-VM 2018, gruppe C: Danmark-Frankrike 0-0

Hadde du ikke penger på uavgjort kan du skylde deg sjøl

På VMs 13. dag, i turneringas 38. match, kom den første 0–0-kampen. Ikke si dere ikke ble advart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Danmark-Frankrike 0–0

MAN MÅ IKKE alltid vinne i fotball. Innimellom, som i en avsluttende gruppespillkamp i EM og VM, holder uavgjort i lange baner.

Selv ingenting resultatet 0–0 kan være en fest på slike dager.

Så lenge hensikten helliger middelet.

DANMARKS HENSIKT MOT Frankrike var å gå videre i VM. Middelet dit var lav risiko i et balansert og kompakt lag hvis hovedoppgave var å ikke selge ballene sine til reven. Danmark skulle med andre ord ikke gi bort rom, spesielt ikke på egen halvdel.

Var det noe som var forbudt var det balltap i ubalanse.

JEG SKAL IKKE påstå at Danmark ikke ønsket å slå Frankrike i Moskva. Selvfølgelig gjorde de det. Kampens problem, som kamp og mannjevning, var at det ikke var viktigst. Og når det ikke er overordnet fra start, fordi praten inn mot kampen har vært fokus på det allerede nevnte, er det veldig vanskelig å slå om.

Derfor ble det bare med noen spede forsøk selv da Peru hadde minimalisert all risiko gjennom å ta ledelsen 2–0 over Australia.

DET KAN IKKE overraske noen at Danmark-Frankrike endte uavgjort. Når begge lag er happy med deling ligger det på sett og vis i kortene. Derfor oppfordret jeg alle med en slant til overs å sette noen kroner på U i denne kampen.

Selvfølgelig vet man aldri.

Bare nesten.

VM-STUDIO: Tidligere Frankrike-proff og landslagsspiss Thorstein Helstad mener at folket i Frankrike har snudd seg mot laget, i forkant av kampen mot Danmark. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

FRANKRIKE HVILTE SEKS spillere fra laget som slo Peru. Det forteller en del. Måten de angrep kampen på, mer bakover og på tvers enn noe annet, forteller enda mer. Og slik fikk Danmark kampen de ønsket seg uten å måtte anstrenge seg for mye.

Det forteller resten.

ÅGE HAREIDE HAR vunnet mesterskap og stått på linja i mange viktige fotballkamper i sitt liv, noen større og mer betydningsfulle enn andre. Det er en ting å vinne seriemesterskapene i Danmark, Sverige og Norge. Det er noe helt annet når det handler om nasjonal glede og økonomisk gevinst klubber i de nordiske ligaene mest våger på drømmer om.

NORGE MOT TSJEKKIA i play off til Tyskland-VM 2006 var en slik utfordring. Den tapte han. Malmö FFs Champions League-kvalifisering mot Ronny Deilas Celtic i 2014 var en annen. Den vant han. Og da han etter en dårlig start i VM-kvalifiseringen fikk play off sjansen med Danmark og dro til Dublin etter 0–0 i Parken, tok han karrieren til et nytt nivå.

Det nødvendige resultatet mot Frankrike i Moskva denne tirsdagen, alt avhengig av Australia klarte mot Peru, ville flytte den ytterligere.

0–0 ER ET sånt resultat. Åge Hareide og Danmark er blant VMs 16 siste lag og klare for sluttspillet. Motstanderen i åttendedelsfinalen, mest sannsynlig Kroatia, et lag Åge Hareide hadde tatt om du hadde spurt ham før VM, er ikke viktig. Og derfor var heller ikke spekulasjonene om hva som eventuelt kunne skje seinere på kvelden noe tema på Luzjniki stadion, et par timer før avgjørelsen i gruppe D.

Det viktigste var at Danmark er videre.

At Åge Hareide er videre.

JOBBEN HAN HAR gjort med Danmark siden han ble presentert som landets landslagstrener 10. desember 2015 er formidabel. Åge Hareide har transformert Danmarks stolthet, fått dem til både å forstå og like en fotball som ikke alltid går langs jorda (de sier det i Danmark), sveiset sammen spillergruppa, fått inn frihet og humør, og framfor alt fått Christian Eriksen til å virke.

På veien til VM dro han lasset (nesten) alene og før Frankrike-kampen hadde han scoret 17 mål på de 20 siste landskampene.

At Danmark nå har 18 kamper på rad uten tap forteller om viktigheten av Åge Hareides kloke fotballhode.

DANMARK HAR IKKE vært gode så langt i VM. Men de har vært gode nok. Christian Eriksen, slik vi kjenner han, har heller ikke vært god. Men god nok da Danmark trengte en målgivende pasning mot Peru. Og blir Danmark gode og Christian Eriksen topper det med en av de kampene han har for vane å levere skal Kroatia passe seg.

Det er nå det virkelig begynner.

Når Danmark sitt høyeste nivå kan det bli en stund til det er slutt.

PS! Danmark spiller åttendedelsfinale mot vinneren i gruppe D søndag 1. juli kl. 20.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer