AVGJØRENDE FRISPARK: Morten Gamst Pedersens frispark gikk såvidt via en motspiller og i mål. Igjen ble vadsøværingen avgjørende på tampen for Norge. Foto: SCANPIX/
AVGJØRENDE FRISPARK: Morten Gamst Pedersens frispark gikk såvidt via en motspiller og i mål. Igjen ble vadsøværingen avgjørende på tampen for Norge. Foto: SCANPIX/Vis mer

- Hadde en følelse av at den ville komme

Gamst-frispark sikret Norge seier minuttet før slutt.

||| ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Montenegro 2-1.

I skyggen av VM-lagenes oppladning til mesterskapet i Sør-Afrika om 13 dager, var det den ferske fotballnasjonen Montenegro som sto på motsatt banehalvdel da Norges Fotballforbund inviterte folket til jubileumsmarkering for landslagssjef Egil «Drillo» Olsen.

Sett i lys av alle stolte fotballøyeblikk Drillo har gitt nasjonen, var Montenegro ikke akkurat den mest glamorøse motstanderen å runde 100 kamper som sjef for A-landslaget mot.

Men den resultatorienterte 68-åringen hadde en stolt Ullevaal-statistikk å ivareta, og han hadde 18 spillere som var innstilte på å gi sjefen en seier i jubileumspresang.

- De hundre kampene er jeg ikke så opptatt av, men nå er det 34 hjemmekamper uten tap, og det synes jeg er litt ålreit, sier Drillo til TV 2.  

Dominerte sjansestatistikken
Norge dominerte sjansestatistikken i første omgang, og særlig Erik Huseklepp var aktiv i sin høyrekantrolle.

Brann-spilleren skar til stadighet innover i banen og inviterte til pasninger i bakrom.

Tre ganger rykket Brann-spilleren seg fri, lurte ei rufsete offsidefelle og tok seg inn i opplagte scoringsposisjoner, men som gjennomgangsmelodien har vært på klubblaget denne sesongen, skortet det på selvtilliten i avslutningsøyeblikket.

- De vil ikke inn for tiden, men jeg kommer til sjanser, så jeg må være fornøyd med det, sier Huseklepp til TV 2.

Heller ikke John Carew tok vare på muligheten etter halvspilt første omgang da Morten Gamst Pedersen stjal ballen fra en uoppmerksom Dzudovic og fikk pirket den videre til Carew, som bare hadde keeperen igjen. Poleksic avverget imidlertid med en tåspiss, men der burde det ha stått 1-0 til Norge.

Uredd Grindheim
I stedet måtte Ullevaal-publikummet vente til minuttet før pause før det ble scoringsjubel på landslagsarenaen.

Norges dødballer skapte problemer for Montenegro gjennom hele første omgang, og gjestene kompenserte ved å rive og slite i røde tekstiler.

Så var også tilfelle da Ruben Yttergård Jenssen slo en corner inn fra høyre minuttet før pause.

Morten Gamst Pedersen, som gikk etter ballen, ble holdt unna, uten at dommer Jonas Eriksson foretok seg noe som helst.

Det gjorde forsåvidt ikke svensken i den påfølgende situasjonen da Christian Grindheim og keeper Vukasin Poleksic havnet i duell på streken. Vanligvis er keeper fredet vilt i den type situasjoner, men det var lite sympati å hente hos kamplederen da Montenegros sisteskanse valgte det usikre foran det sikre ved å forsøke å holde ballen i fast grep.

En uredd Grindheim tok fighten, fikk hodet på ballen og styrte enkelt inn sitt andre landslagsmål i karrieren.

- Jeg ser bare på ball, men går jo høyt, utrolig høyt!, smilte Christian Grindheim da TV 2 viste ham 1-0-målet.

Rasende Montenegro-spillere kunne knapt fatte og begripe at dommeren valgte å godkjenne scoringen, og flokket rundt ham både før og etter at pausesignalet lød på Ullevaal.

Det eneste de fikk ut av det var to gule kort for munnbruk.

- Det var på ingen måte en topp kamp av oss. Vi spilte rotete, og har enda noen hakk å gå på. Men vi vinner treningskamp hjemme, og må ta med oss det, sier han.

Montenegro hevet seg
Montenegro var mer med på notene etter hvilen, og landslagssjef Zlatko Kranjcar forteller at han brukte baklengsmål i sin tale til spillerne i pausen.

- Det var helt sikkert ikke mål. Det var en klar forseelse mot keeperen. Det brukte jeg til å motivere spillerene foran annen omgang, og jeg synes vi fikk opp prestasjonene etter pause. Det var synd å få mål imot på slutten av kampen, men det endrer ikke oppfatningen min av at Montengro spilte god kamp, sier Kranjcar.
 
Anført av stjernespissen Mirko Vucinic, som til daglig tjener til livets opphold i Roma sammen med John Arne Riise (som på sin side var opptatt med lillebror Bjørn Helges bryllup), skapte Montenegro flere farligheter.

81 minutter var spilt da det skulle gi uttelling i form av en utligning.

1-0: Christian Grinheim kjempet inn Norges første mål. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.
1-0: Christian Grinheim kjempet inn Norges første mål. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX. Vis mer

Uten press på seg mottok Vucinic ballen ute på kanten av 16-meteren. Uten tilløp fant Roma-spissen en åpning i lengste kryss, og skrudde ballen nydelig og uttagbart utenfor Jarsteins rekkevidde.

Det la en betraktelig demper på det som lenge så an til å bli seier, men det er noe magisk med Drillo og Ullevaal, og spillerne skulle klare å mobilisere til en sluttspurt.

Forvirring
Morten Gamst Pedersens dødballer hadde holdt gjennomgående god kvalitet gjennom hele kampen, og da det bød seg en siste mulighet, var venstrefoten atter en gang fininnstilt.

Vadsøværingen formelig skjøt et innlegg mot mål. Muligens streifet ballen luggen til Jon Inge Høiland på veien. Kanskje var den innom Zarko Tomasevic. Viktigere var det uansett at ballen lurte seg forbi Poleksic og sikret Norge en 2-1 seier - Drillos 54. på 100 forsøk.

- Det var litt surt å se dem utligne, for vi burde punktert tidligere, selv om vi ikke hadde noen stor andreomgang.

- Vi burde hatt 2-0 tidligere, så det var veldig deilig at den kom på slutten. Jeg hadde en følelse av at den ville komme, sier Drillo til TV 2.

SLØSTE: Erik Huseklepp hadde tre kjempemuligheter, men greide ikke tegne seg på scoringslisten for Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SLØSTE: Erik Huseklepp hadde tre kjempemuligheter, men greide ikke tegne seg på scoringslisten for Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer