- Hadde fortjent en bedre finale

BERLIN (Dagbladet): Håndballpresident Tor Lian mener det er dypt tragisk at Norge må spille sin første VM-finale med vissheten om at to danske liv gikk tapt for tribunevold i går. - Forby alkohol under håndballkamper, sier han.

De norske VM-jentene samlet seg rundt midnatt til fellesmøte der de fikk full informasjon om gårsdagens tragedie. I dag spiller de med svarte sørgebånd, alle flagg bærer sorgmarkeringer, det blir ingen musikk i hallen, gullbanketten blir avlyst og det blir ikke alkoholservering under kampene. I tillegg blir det massivt oppmøte av politimannskap. Alle metallgjenstander skal plukkes bort før noen kommer inn i hallen.

- Dette er forferdelig. De norske og danske jentene hadde fortjent en bedre finale under andre omstendigheter, sier han til Dagbladet.

Slutt på alkohol

Lian antyder at dagen kunne sett annerledes ut om det ikke hadde flommet øl fra kranene i Max-Schmeling-Halle i går.

- Man gjør seg visse refleksjoner. Det er vanskelig å vite om drapene kunne vært unngått, men drapsmannen var helt klart påvirket av alkohol, sier han.

I bilen på vei til pressemøtet klokka 23.30 i går hadde han en klargjørende samtale om temaet med presidenten for det internasjonale håndballforbundet (IHF), Erwin Lanc.

- Jeg kom med mine synspunkter om alkohol og forsto det på Lanc at det må bli slutt på alkohol heretter, sier Lian.

Sorgens finale

- De norske jentene har bedt om å bli beskyttet fra spørsmål om drapene før kampen, opplyser Lian.

Han var deprimert på vegne av håndballfamilien verden over i går, og la ikke skjul på hvilken tragisk slutt VM i 1997 får. Det ble antydet at hele VM-finalen burde avlyses, men på møtet mellom de høye herrer mellom klokka 22.00 og 23.30 i går var det stor enighet om at det var en dårlig løsning:

- Vi ville ikke la en slik person ødelegge idrettsfesten. Det blir ikke særlig morsomt, men finalen skal spilles, sier han.

Lian var spesielt bedrøvet på vegne av sin danske kollega, håndballpresident Gunnar Knutsen:

- Han kjente godt det ene offeret, som hadde vært aktiv håndballspiller i Knutsens hjemby, Helsingør, sier Lian.
- Sikkerheten blir skjerpet på finaledagen, men absolutt sikkerhet er umulig, sier Tor Lian.

GRUSOMT: - Dette er forferdelig, sier håndballpresident Tor Lian. - De norske og danske jentene hadde fortjent å spille finale under bedre omstendigheter, sier han til Dagbladet.