«Hadde glemt hvordan det var å juble»

- Uten familien min spørs det om jeg hadde overlevd den tunge tida, sier Aham Okeke (29). I går jublet han for frikjennelsen i Oslo byrett etter påstanden om ulovlig utførsel av et dopingmiddel i januar i fjor.

- Jeg hadde nesten glemt hvordan det var å juble. Nå er jeg kjempelykkelig. Dette kan sammenliknes med en seier i et stort stevne, sier Aham Okeke til Dagbladet.

- Og da er det stort, for jeg har jo bare løpt på ett stevne de siste fem åra. Resten av tida har forsvunnet med utestengelse etter to dopingdommer og flere skader.

- Ga ikke opp

I familiens leilighet på Haugerud i Oslo snakker han ut om den vonde tida. Om juksebeskyldningene som har hengt over ham.

- Det har vært tøft. Men jeg bestemte meg for ikke å gi opp. Det har også vært viktig for meg å få tankene litt vekk. Blant annet har jeg startet IT-studier ved Næringsakademiet.

Halv seier

Gårsdagens seier i byretten føler Okeke som en halv renvaskelse. Nå forventer han at appellutvalget i idrettsforbundet opphever utestengelsen på livstid.

- Jeg elsker idretten og tror på en frikjennelse. Det er ingen tvil om at jeg ble forhåndsdømt i denne saken, mener Okeke.

Ti blank

Til tross for de tunge stundene, har Okeke holdt treningen sånn noenlunde vedlike.

- Det har vært tungt å motivere seg. Men drømmen om å stille på startstreken igjen har holdt treningslysta oppe. Jeg har veldig lyst til å vise at jeg kan løpe fort, sier Okeke.

I dag står han med 10,23 som offisiell bestenotering.

Feiret med middag

Utfallet i byretten i går feiret Okeke med middag på Aker Brygge sammen med advokatene Aasmund Sandland og Ann-Turi Bugge. Der diskuterte de blant annet om det skal reises krav om erstatning.

- Da saken dukket opp, hadde jeg flere sponsorer som var klare til å underskrive en avtale med meg. Og jeg har også fått avslag på flere jobbsøknader på grunn av doping-saken.

- - Er du bitter på forbundet?

- Klart jeg er bitter. Men jeg får heller satse på å ta ut aggresjonen på friidrettsbanen.

Med en eventuell frikjennelse i idrettsforbundets appellutvalg satser Aham Okeke for fullt fra høsten av.

- Det er innendørs-VM i mars neste år. Det vil jeg gjerne satse på.

- Klarer du å samarbeide mer med forbundet hvis du blir frikjent av idretten egne organer?
- Det kan bli vanskelig, men jeg må bare satse på å løpe fort og la resultatene telle. Er jeg raskest, må jeg jo tas ut, sier Aham Okeke.

TAKKER FAMILIEN: Sprinteren Aham Okeke ble frikjent for påstander om smugling. Han takker familien for at all støtte underveis.