Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde grått og lagt opp om Alsgaard slo meg

Alsgaard knuste Johnsrud Sundby, men Northug ble norgesmester.

MEDALJEVINNERNE: Petter Northug vant 15 km fri teknikk menn under NM på ski i Stokke torsdag. På pallen (f.v) nr.2  Ronny Hafsås, nr.1 Petter Northug og nr.3 Sjur Røthe.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MEDALJEVINNERNE: Petter Northug vant 15 km fri teknikk menn under NM på ski i Stokke torsdag. På pallen (f.v) nr.2 Ronny Hafsås, nr.1 Petter Northug og nr.3 Sjur Røthe. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

||| STOKKE/OSLO (Dagbladet):
Petter Northug fra Strindheim IL ble norgesmester på 15 kilometer friteknikk i Stokke i dag etter en enormt sterkt sluttspurt.

Lenge hang derimot Thomas Alsgaard bra med, og endte til slutt på en sterk 14.plass. Over minuttet foran OL-uttatte Martin Johnsrud Sundby og andre store navn.

- Det er sterkt av ham å bli nummer 14 på så tøft føre. Om det hadde vært skarpere og fastere tror jeg han ville vært enda høyere opp. Både han og jeg får mer igjen i skyvene når det er skarpere, sier Northug om Alsgaards 14.plass.

- Er det for svakt at så mange løpere med internasjonale ambisjoner blir slått av Alsgaard?

- Hvis jeg hadde blitt nummer 15 i dag og havnet bak Alsgaard ville jeg begynt å skrike og funnet meg en annen sport, sier norgesmesteren.

Alsgaard tok oppstyret med stor ro, men la ikke skjul på at det var stas å være tilbake i manesjen igjen. At det til slutt ble et drøyt minutt opp til Northug tok han ikke tungt.

- Det er sånn det skal være, det er forskjell på meg og eliten. Det er en annen verden, sier han til Dagbladet.

Veteranene skrøt derimot villig av Northug, og tror Norge har mye å glede seg til i OL som starter om 22 dager.

- Jeg tror det går veldig bra i OL, men det er ikke noe automatikk i det. Han må treffe med formen. Men Petter er en fin type og har et godt hode, sin unge alder til tross, roser ski-legenden.

Revansjesugen etter brødre-duell
Northug selv har tatt det rolig etter utmattende Tour de Ski, men ingen kunne følge eneren da han skrudde opp farten på sisterunden.

- Dette var et helt ok løp, men jeg hadde en mye bedre følelse i Tour de Ski. Jeg hadde uansett ikke regnet med så mye annet, sier Northug til Dagbladet.

Og forteller at han få problemer med motivasjonen før start.

- Jeg regnet egentlig med at noen kom til å slå meg i dag. Jeg fikk bank av broren min på tirsdag, og det hjelper ikke på selvtilliten, sier han med et smil.

Nesten for Hafsås
Ronny Hafsås, den andre OL-uttatte til denne distansen, ble andremann, 7, 7 sekunder bak Northug i mål.

Northug og Hafsås fulgte hverandre tett igjennom hele løpet, men da ekspressen fra Mosvik skrudde opp farten på sisterunden klarte ikke Stråheim-løperen å følge med på tempoet.

Sjur Røthe fra Voss IL gikk inn til en overraskende bronseplass, bare 11,7 sekunder bak Northug i mål.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik uttrykte på forhånd at Martin Johnsrud Sundby var hans favoritt før dagens renn. Den allerede OL-uttatte 25-åringen skuffet imidlertid og endte på 27.plass, over to minutter bak Petter Northug.

Det var også knyttet spenning til om skiskytter Frode Andresen kunne henge med helt i toppen i jakten på en billett til Vancouver. 36-åringen endte til slutt på 6.plass, 38 sekunder bak Northug.

Marit Bjørgen var suveren på kvinnenes 10-kilometer tidligere i dag
. Marthe Kristoffersen og Therese Johaug tok sølv- og bronsemedalje.

Dagbladet er på plass i Stokke og kommer snart tilbake med mer stoff fra NM på ski.

Vi fulgte etappen direkte:

• Petter Northug er norgesmester etter en enorm sluttspurt. Ronny Hafsås endte til slutt 7, 7 sekunder bak Northug, mens Frode Andresen endte 38 sekunder bak Northug. Sjur Røthe fra Voss tar en smått sensasjonell bronse, bare 12 sekunder bak Northug. Thomas Alsgaard ender på en sterk 14.plass, 1 minutt og 8 sekunder bak Petter Northug. Dette er den foreløpige resultatlista:

1. Petter Northug
2. Ronny Hafsås
3. Sjur Røthe
14. Thomas Alsgaard

• Ronny Hafsås nærmer seg mål. Dette blir utrolig jevnt!

• - Det var fantastisk moro og jeg fikk skikkelig godfølelsen, sier Thomas Alsgaard, som ser ut til å bli blant de 15.beste på dagens 15.kilometer.

• Ronny Hafsås er 0,9 sekunder foran Northug på 12,3 kilometer. Dette blir tidelsstrid om gullet! Alsgaard etter det imponerende løpet: - Dette var som forventet, beina virker ikke, sier en sedvanlig nøktern veteran. Konkurrentene bør i så fall grue seg til beina også fungerer for 38-åringen...

• Petter Northug har gått i mål, 43, 6 sekunder foran Espen Harald Bjerke. - Målet mitt var å ta igjen Alsgaard i dag, men han gikk litt for fort, sier Northug til NRK etter målgang. Hafsås og Røthe er de som har sjans til å ta Northug nå. Martin JOhnsrud Sundby går i mål på en 12.plass, to minutter bak Northug.

• Alsgaard er i mål, 16, 4 sekunder bak Tord Asle Gjerdalen og på en foreløpig tredjeplass. Sjur Røthe holder dampen oppe og er bare sju sekunder bak Northug ved passering 12,3 kilometer. Også Ronny Hafsås henger med.

• Tord Asle Gjerdalen tar ledelsen i mål, 1 minutt og 9 sekunder foran nestemann. - Et helt greit løp, det var mange tunge bakker. Krevende, sier Gjerdalen til NRK i mål.

Northug fosser forøvrig videre og har virkelig fått opp farta etter en rolig åpning.

• Ronny Hafsås har i likhet med Northug satt opp farten nå. På 10 kilometer er de tre øverste følgende:

1. Petter Northug
2. Sjur Røthe + 8,0
3. Espen Harald Bjerke + 18,6

NORGESMESTER: Petter Northug vant 15 km fri teknikk menn under NM på ski i Stokke torsdag. Her hilser han på Kong Harald på NM-arenaen torsdag.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
NORGESMESTER: Petter Northug vant 15 km fri teknikk menn under NM på ski i Stokke torsdag. Her hilser han på Kong Harald på NM-arenaen torsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Alsgaard er over halvminuttet bak Northug, mens Johnsrud Sundby er over minuttet bak ekspressen fra Mosvik.

• Petter Northug passerer 10 kilometer og tar ledelsen 18, 6 sekunder foran Espen Harald Bjerke. Martin Johnsrud Sundby ser sliten ut i det han nærmer seg passering, og kommer ikke til å legge seg foran Alsgaard nå heller.

• Alsgaard har tapt nå, kanskje har 38-åringen åpnet i tøffeste laget i pur glede over å være tilbake i skisporet. 16, 4 sekunder bak leder bak Kristian Tettli Rennemo ved passering 10 kilometer.

• Frode Andresen åpner bra, 8 sekunder bak Northug på 2,3 kilometer. Dette ligger an til å bli et meget jevnt løp, det er bare få sekunder i mellom de femten beste.

• Alsgaard er fremdeles noen sekunder bak de aller raskeste. Petter Northug er raskeste ved passering 6 kilometer, 2 sekunder foran Bjerke. Alsgaard er imidlertid foran landslagstrener Aa Djupviks favoritt Martin Johnsrud Sundby.

• Det kommer stadig løpere som splitter opp den nevnte treeren. Kriistian Tetlie Rennemoe er sistemann ut og tar ledelsen, to små sekunder for Bjerke ved passering 2,3 kilometer.

• Petter Northug ser ut til å åpne rolig og er 5 sekunder bak ledende Bjerke. Johnsrud Sundby to sekunder bak ledende Bjerke. Dette gir følgende topp tre ved passering 2,3 kilometer:

1. Espen Harald Bjerke
2. Martin Johnsrud Sundby
3. Petter Northug

Frode Andresen starter nå på sitt løp og dysser ned forventingene om en OL-billett. - Da skal jeg bryte lydmuren her i dag, sier Andresen. Og det kan vel bli vanskelig selv for skiskyterveteranen.

• Alsgaard danser på sedvanlig vis opp bakkene og passerer 5,2 sekunder bak Chris Jespersen på 2,3 kilometer. Petter Northug igang nå. Stillingen på 2,3 kilometer er nå: 1. Jespersen, 2. Gejrdalen + 2,3, 4. Alsgaard + 5,2.

• Tord Asle Gjerdalen er raskeste mann på 2,3 kilometer og passerer 4,3 sekunder foran Torgeir Thygesen.

• Martin Johnsrud Sundby er landslagstrener Morten Aa Djupviks favoritt i dag. - Jeg må begynne å prestere for å være der jeg skal være til OL, så i dag skal jeg gå fort, sier en offensiv Sundby selv rett før start.

• Håkon Mikalsen fra Nordreisa IL er foreløpig raskest ved passering 2,3 kilometer i det Harald Berge fra Byåsen er førstemann ut i den seedete gruppen. Alsgaard går i gang om fire minutter.

• - Jeg kjenner det pirrer i kroppen, men jeg angrer på at jeg ikke har trent mer i sommer. Kroppen kjennes pigg, sier en avbalansert Thomas Alsgaard til NRK rett før start.

• Frode Andresen går forøvrig for en mulig OL- billett i dag. Selv har han analysert seg fram til at han må bli blant de to beste for å kapre en billett til Vancouver, mens sportssjef Åge Skinstad sier det ikke holder med noen andreplass for skiskyterveteranen.

Sannsynligvis må 36-åringen bortimot knuse hele norgeseliten for å komme seg til Canada.

• 15-kilometeren i Stokke er nå i gang i lett snøvær. De fleste av forhåndsfavorittene går ut rett etter klokken 13. Løperne går en 5-kilometerssløyfe tre ganger.

• Det er knyttet stor spenning til hvilket nivå Thomas Alsgaard befinner seg på før dagens renn. - Jeg håper på en plass blant de 25 beste, sa veteranen før start. - Jeg tipper han blir blant de 15 beste, spår landslagstrener morten aa Djupvik. Alsgaard går ut klokken 13.07, mens Petter Northug går ut seks minutter seinere.

Artikkelen oppdateres fortløpende.

Før dagens renn:
Klokken 12.20 starter guttas 15-kilometer i NM på ski med en gammel kjenning i startsporet. Thomas Alsgaard gjør comeback og skal bryne seg mot Petter Northug og resten av norgestoppen i Stokke.

- Det blir moro å gå skøyting igjen, men jeg har ingen fartsfølelse og er veldig usikker på hvor jeg står. Vi får ta en oppsummering etterpå, sier Alsgaard før stary til NRK.

NRK-ekspert og trener for Emil Hegle Svendsen, Torgeir Bjørn, mener det er bekymringsfullt om Alsgaard slår noen av de som er tiltenkt en plass i OL i Vancouver om 22 dager. Sprortssjef på langrennslandslaget, Åge Skinstad, mener derimot det ikke vil være flaut om 38-åringen blander seg inn i teten.

- Det er et kompliment at folk har troen på meg. Jeg håper på være med blant de 25 beste, sier Alsgaard selv før start.

Thomas Alsgaard skal etter planen gå ut klokken 13.07, mens Petter Northug går ut klokken 13.13.

Frode Andresen, som nok bør gå enormt fort for å oppfylle drømmen om Vancouver, går ut som nest sistemann klokken 13.24.

Følg 15-kilometeren direkte på Dagbladet.no. Artikkelen vil oppdateres underveis i rennet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media