DROPPET HJELMEN I STARTEN: Da Mads Kaggestad ble proff, var han så stolt at han droppet hjelmen i starten. Det ble en brå slutt på det med hjelmpåbud i den internasjonale sykkelsporten. Da sykkelproffen krasjet stygt i 2003, mener pappa Johan at hjelmen reddet livet hans. FOTO: Scanpix
DROPPET HJELMEN I STARTEN: Da Mads Kaggestad ble proff, var han så stolt at han droppet hjelmen i starten. Det ble en brå slutt på det med hjelmpåbud i den internasjonale sykkelsporten. Da sykkelproffen krasjet stygt i 2003, mener pappa Johan at hjelmen reddet livet hans. FOTO: ScanpixVis mer

- Hadde han ikke hatt hjelmen på, hadde han strøket med

Johan Kaggestad fikk sjokkbudskap for 11 år siden.

HOLBERGS PLASS (procycling.no): - Og så var det den jævlige velten i Frankrike, sier Johan Kaggestad alvorlig.

Den 14. august for snart 11 år siden ble Johan Kaggestad ringt opp av en journalist i Aftenposten.

- Hvordan går det med Mads? spurte journalisten.

Kaggestad repliserte kjapt at etappen ikke var ferdig ennå. Men det viste seg at det ikke var det journalisten mente.

- Han hadde snakket med Steffen Kjærgaard som kjørte det samme rittet (Tour de l´Ain, vår anm.). Han hadde kjørt forbi og så Mads ligge livløs i veien, før han ble fløyet bort i helikopter, sier Johan Kaggestad til procycling.no.

Kastet i fjellveggen som en tom sekk Vi sitter på Café Europa i skyggen av Radisson-hotellet på Holbergs plass.

 Den populære TV-kommentatoren roter litt rundt i kyllingsuppa han har bestilt — før han bli spurt om å gjenfortelle det personlige dramaet fra sønnens Mads debutsesong for Crédit Agricole.

Hendelsen stammer fra etappen mellom Saint Genis Pouilly og Lélex-Monts Jura en augustdag i 2003.

Sønnen satt med i ledergruppen oppover et av fjellene i Vogesene, men på vei nedover gikk det riktig galt. Vi lar han fortelle selv:

- Jeg fikk i meg litt drikke og hadde en hånd på styret nedover utforkjøringen. Dmitrij Murajev (som senere ble hans lagkamerat) har fortalt meg at jeg kjørte på et hull i veibanen, mistet kontrollen over sykkelen og ble kastet som rundt som en sekk i møtet med fjellveggen, forteller Mads til procycling.no.

Smellen var så kraftig at rytterne en periode stoppet opp konkurransen. Angrepene kom ikke før det ble bekreftet at den unge nordmannen hadde berget livet.

- Kona ble helt hysterisk Hjemme i Vikersund kom kona Jeanette inn døra akkurat idet ektemannen besvarte anropet fra Aftenpostens journalist.

- Hun ble helt hysterisk, bemerker Kaggestad senior.

Det ble lange timer på gården da foreldrene ikke fikk kontakt med noen som kunne fortelle dem hvordan det sto til med minstesønnen.

Thor Hushovd ble forsøkt oppringt, men han sto av etapperittet dagen i forveien. Derfor ringte Kaggestad senior til Steffen Kjærgaard.

- Steffen fortalte at Mads var blitt fløyet bort i helikopter. Det var jo ikke noe positivt, for det lå jo en sykebil bak feltet.

- Men han sa seg villig til å prøve å finne ut av dette. Så dermed dro Steffen rundt til forskjellige sykehus i Genève-området for å finne sønnen min. Til slutt fikk vi beskjed om at Mads ikke hadde brukket noe, men at han ikke så noe bra ut. Da ble vi i hvert fall litt beroliget.

Kaggestad senior betegner ventetiden som «helt jævlig».

- Det må ha tatt fem-seks timer før Steffen klarte å spore ham opp, men han gjorde en kanonjobb. Han kunne jo sagt at dette måtte laget til Mads ordne med.

- Det ser jævlig ut hver gang Steffen Kjærgaard forteller at han sto av i langesonen på den aktuelle etappen:

- Jeg snakket med Crédit Agricole for å høre hvordan det gikk med Mads. Jeg hadde sett ham ligge på asfalten og det ikke helt pent ut.

FIKK HJELP AV THOR: Etter ulykken våget Mads Kaggestad knapt å kjøre utforbakkene i fjellene. Da fikk han hjelp av Thor. Her er de to avbildet under NM i Grimstad. FOTO: Scanpix
FIKK HJELP AV THOR: Etter ulykken våget Mads Kaggestad knapt å kjøre utforbakkene i fjellene. Da fikk han hjelp av Thor. Her er de to avbildet under NM i Grimstad. FOTO: Scanpix Vis mer

- Hvordan så det ut?

- Det blødde en del fra hodet og han lå helt stille. Det ser helt jævlig ut hver gang, sier Kjærgaard til procycling.no.

- Hva skjedde så?

- Jeg husker ikke alle detaljene, men jeg ringte nok Johan for å informere. Jeg dro ut til sykehuset for å finne ut mer, men jeg husker ikke om jeg nådde fram eller om Johan fikk kontakt med Crédit Agricole i mellomtiden.

- Hjelmen reddet livet hans Et par dager senere ble Crédit Agricole-rytteren skrevet ut av sykehuset i Genève med kraftig hjernerystelse.

- Jeg hadde skrubbsår bak øret, det har jeg aldri opplevd som syklist verken før eller siden, sier Mads om de mange skrapene han pådro seg.

- Jeg var på beina igjen dagen etter og konkurrerte to uker senere. Det var tøft å komme tilbake igjen, og jeg satt helt reservert i feltet. I en periode trente jeg med Thor Hushovd i utforbakkene. Det hjalp meg veldig å ligge på hjulet hans, for han har alltid vært så trygg nedover.

Tidligere kunne sykkelproffer droppe hjelmen i konkurranse, men rundt denne perioden ble hjelmpåbudet innført.

Det er senior Kaggestad glad for i dag:

- Karrieren til Mads kunne endt der og da?

- Ja, den kunne det. I starten synes Mads det var så stas å være proff, at han droppe hjelmen når han syklet ritt. Hadde han ikke hatt den på i Frankrike denne dagen, hadde han strøket med. Det er jeg ganske overbevist om, sier Kaggestad og ser ut i luften.

- Hvordan var det å sende Mads ut i en sport på liv og død?

- Jeg visste jo ikke at det var det til å begynne med. Han synes det var gøy. Det var et usedvanlig miljø Birger (Hungerholdt, vår anm.) hadde bygget opp på Ringerike. Det var mange gode kamerater og så var det et skikkelig opplegg. Jeg tenkte ikke noe på det, før han begynte å gå på trynet. Da skjønte vi at dette var ganske farlig.

PS! Den 5. juli er Johan Kaggestad tilbake på TV-skjermen for å kommentere Tour de France for TV 2. Det har han gjort siden kanalen sikret seg rettighetene i 2003.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

GAMLE KJENTE: Johan Kaggestad ringte til Thor for å høre om ulykken i 2003, men nordmannen hadde stått av dagen i forveien. FOTO: Scanpix
GAMLE KJENTE: Johan Kaggestad ringte til Thor for å høre om ulykken i 2003, men nordmannen hadde stått av dagen i forveien. FOTO: Scanpix Vis mer