AVSLAPPET: Lars Bergers sesong ble ikke helt som han hadde håpet. For øyeblikket er dette hans nye tilværelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSLAPPET: Lars Bergers sesong ble ikke helt som han hadde håpet. For øyeblikket er dette hans nye tilværelse. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hadde håpet å kopiere VM-gullet fra 2007. I stedet blir han «handikappet sofasliter»

Lars Bergers karriere er i fare.

(Dagbladet): Lars Berger er den humørfylte skiskytteren som er umulig å mislike.

Selv om det har blitt frustrende mange bom i løpet av karrieren, har Berger hatt stor suksess som skiskytter i kraft av sin enorme langrennskapasitet.

Derfor har han en rekke ganger utfordret langrennseliten og gjort det så skarpt at han står med tre langrennsgull fra VM i tillegg til et OL-sølv.

Det er kanskje et paradoks at han har vunnet flere gull i langrenn enn skiskyting, men først og fremst er det morsomt.

I 2005 falt riktignok Berger fra en sikker medalje på 15 kilometeren i Oberstorf, men i VM i Sapporo fikk han sin revansje da han tok VM-gull i snøværet.

I år hadde 35-åringen et inderlig ønske om å kopiere bragden fra 2007.

I stedet følger han løpet som sofasliter.

- Målet var å gå denne 15 kilometeren i VM, men nå blir jeg sofasliter som de fleste andre, sier Berger til Dagbladet.

- For tiden er jeg litt handikappet, så nå er formen kjempedårlig. Jeg sliter med en kronisk kneskade. Jeg har slitt med den i fire-fem år, men etter jul ble det mye verre.

- Foten bare henger og slenger I den nasjonale åpningen på Beitostølen ble Berger nr. 7, men opp til Didrik Tønseth på 3. plass var det kun fire sekunder.

Derfor levde håpet om en VM-plass i forkant av NM på Røros, men den triple verdensmesteren leverte ikke det superløpet som han måtte.

I stedet ble Berger nr. 14, hele 1.14 bak vinner Anders Gløersen.

- Da jeg gikk NM, låste det seg. For øyeblikket får jeg ikke gått på ski. Det ene beinet fungerer bra, men det andre bare henger og slenger. Men det har gjort mye bra tidligere da, sier Berger og ler.

Det har Bergers fot definitivt gjort - både som skiskytter og langrennsløper. Der Berger tidligere var redningen på Norges 3. etappe på stafetter i mangelen på skøytespesialister, er situasjonen en annen nå.

Plutselig er det et flust av norske løpere som behersker skøyting særdeles godt.

Samtidig har Berger tapt terreng i forhold til langrennsspesialistene.

- Northug kan klare det Etter VM-gullet i 2007, er en 8. plass hans beste verdenscupplassering i langrenn. Den kom på Sjusjøen i 2011 da Johan Olsson vant suverent foran Petter Northug.

Berger fulgte kun 12 sekunder bak mannen som overtok stafettpinnen fra Berger både på VM-stafettene i 2007 og 2009 og som neste norske vinner på 15 kilometer i VM.

I 2013 ble nemlig Northug verdensmester i Val di Fiemme på samme distanse som Berger. Nå tror sistnevnte at førstnevnte kan ta en historisk dobbel.

- Northug kan klare det. Han virker å være i veldig god form. Da kan han gå disiplinert i Mördarbakken og gi skikkelig på på flatene. Sånn sett er vi litt like, men han er mye mer offensiv i starten enn meg, sier Berger.

- Jeg er «slow starter». Jeg tipper han prøver å åpne like sterkt som i Val di Fiemme, altså knallhardt. Men det er vanskelig å si. Han er uberegnelig.

Usikker fremtid Han vil ikke spekulere i hvor høyt han kunne havnet på 15 kilometeren i VM i 2005, men gleder seg fortsatt over triumfen sin i Sapporo.

Det blir trolig Bergers første og siste seier i internasjonal langrenn.

For nå kan han gått sin siste renn på toppnivå.

- Vi får se hva som skjer i fremtiden. Utredelsen pågår nå, så det vil avgjøre hva jeg gjør videre.

- Er du i tenkeboksen vedrørende om du skal satse videre?

- Ja, det er jeg.

GULL: Skiskytter Lars Berger ble verdensmester i langrenn på 15 kilometeren i 2007. I år hadde han en drøm om å gjenta bedriften, men slik gikk det ikke. 

Foto: Arnt. E. Folvik / Dagbladet
GULL: Skiskytter Lars Berger ble verdensmester i langrenn på 15 kilometeren i 2007. I år hadde han en drøm om å gjenta bedriften, men slik gikk det ikke. Foto: Arnt. E. Folvik / Dagbladet Vis mer