Kunstgressdebatten

Hadde Hareide bestemt ville kunstgress vært forbudt i Norge

Nicklas Bendtner brukte Dagbladet til å kritisere den norske kunstgressfotballen. Åge Hareide går et steg videre og sier kunstgress burde vært forbudt på toppnivå.

KRITISK: Åge Hareide er ingen fan av kunstgress på toppnivå. Foto: Morten Pedersen
KRITISK: Åge Hareide er ingen fan av kunstgress på toppnivå. Foto: Morten Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): Etter en tung Rosenborg-kamp i Bodø fyrte Nicklas Bendtner løs mot norsk toppfotballs prioriterte underlag og sa at kunstgress ødelegger fotballen. I København sitter landslagstreneren hans og støtter RBK-spissens kritikk ett hundre prosent.

– Nicklas har helt rett, kunstgress er ikke egnet som underlag på toppnivå, sier Åge Hareide.

Før han tar det et steg videre:

– Det burde egentlig vært forbudt.

At Åge Hareide misliker kunstgress visste vi fra før. Det er gammel nytt. Danmarks landslagstrener er av den gamle skolen. Fotball på de øverste nivåene skal spilles på gress, ferdig med det. Bruk gjerne kunstgress i ballbinger, i aldersbestemt fotball og nedover i divisjonene, men på de øverste nivåene er det bare ett underlag som gjelder.

Gress.

– Fotball på gress og fotball på kunstgress er to vidt forskjellige spill.

– Det spillet vi ser på baner som er (over) vannet er direkte ødeleggende for utviklingen av unge spillere.

Åge Hareide sier han forstår de økonomiske aspektene ved norske klubbers kunstgressvalg, at det er mange penger å spare, men likevel kjøper han ikke argumentasjonen. At arenaer som Aker Stadion (Molde), Sør Arena (Kristiansand) og nå også Viking stadion (Stavanger) i tur og orden har gått fra naturgress til kunstgress mener han er direkte forkastelig.

– Man snakker om å hevde seg internasjonalt og så velger man å prioritere et underlag som ødelegger flere av forutsetningene for å lykkes.

– Før kunne jeg være enig i at unge spillere kunne ha godt av et ekstra år eller to i Norge før de reiste ut, sier Åge Hareide.

-Nå, på grunn av kunstgresset og fotballen det framtvinger, mener jeg de som har muligheten bør dra dit det er naturgress før det er for seint.

Spill på fot, mangel på dueller, altfor mye vann på banene – Åge Hareide som alle andre kritikere ramser opp kunstgressmedaljens bakside. For en trener som er rød, hvit og blå til beinet er det direkte frustrerende. Og enda mer så fordi han selvfølgelig ser at det ikke vil forsvinne – kunstgressbanene vil ikke bli gravd opp, sådd og ført tilbake til naturen.

Da er det bare en løsning.

– Hybridgress, sier Danmarks landslagstrener. Ja, han nærmest roper det ut. – Vi dro til Malmö og trente på det med Danmarks da banen landslaget hadde til disposisjon var for dårlig. Det er ikke like bra som naturgress, ingenting er det, men det er mange ganger bedre enn kunstgress. Og det er en kostnad man må ta hjemme i Norge også, man kan ikke fortsette som nå, på kunstgress der vannet flyter.

– Når veien til målene norsk fotball ønsker å nå spilles på naturgress er det meningsløst å holde på som vi gjør i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer