Hjertestartere:

Hadde ikke hjertestarter - reddet av førstehjelp

Flere norske klubber glemmer å registrere hjertestarterne, noe som kan være avgjørende for liv og død. For den danske landslagsspilleren Christian Eriksen gikk det bra. Det gjorde det også for Morten Granhaug (35) i 2016.

HJERTESTANS TO GANGER: Morten Granhaug har fått livet redda to ganger. Første gang av hjerte- og lungeredning. Andre gang med en hjertestarter. Foto: privat
HJERTESTANS TO GANGER: Morten Granhaug har fått livet redda to ganger. Første gang av hjerte- og lungeredning. Andre gang med en hjertestarter. Foto: privat Vis mer
Publisert

- Det at folk tør å bruke det og vet hvor det er, ikke minst, er veldig viktig, sier Morten Granhaug til Dagbladet.

Morten Granhaug fikk selv hjertestans under en fotballkamp mellom Nordbygda og Sørskogbygda i 2016.

Hjertestansen begynte først med en følse av svimmelhet. Han datt flere ganger før han reiste seg opp igjen. Først da en mann kom bort og skulle hjelpe ham av banen kollapset han.

På fotballbanen fantes det ingen hjertestartere, men Granhaug var heldig som hadde en lagkamerat som var frivillig i Røde Kors.

Og etter et par minutter med hjerte- og lungeredning var han våken igjen.

Redder liv

Granhaug hadde flaksen på sin side den dagen, men ikke alle vil være like privilegerte i en slik situasjon.

For tidligere i uka kunne Dagbladet fortelle at prosjektet «Sammen redder vi liv i idretten» ser at flere klubber glemmer å registrere livsviktige hjertestartere.

Høsten 2019 viste en kartlegging at bare 124 av Norges Fotballforbunds (NFF) ca. 1700 anlegg hadde en hjertestarter som var synlig i Hjertestarterregisteret på www.113.no.

REDDET: Den danske superstjernen Christian Eriksen ble reddet etter hjertestansen under EM-kampen mot Finland forrige lørdag. Foto: AFP
REDDET: Den danske superstjernen Christian Eriksen ble reddet etter hjertestansen under EM-kampen mot Finland forrige lørdag. Foto: AFP Vis mer

Granhaugs liv ble reddet av lagkameraten som kunne hjerte- og lungeredning. Den gang hadde ikke klubben noen hjertestarter i fotballklubben, noe som fikk fart på Løten kommune.

I etterkant sikret de hjertestartere til alle fotballagene i kommunen.

En av disse hjertestarterne reddet livet til ei 15 år gammel jente, etter at hun falt om på banen i 2019.

- Det er veldig viktig det. Man har jo det eksempelet med den 15 år gamle jenta, bare et par år seinere, sier Granhaug.

KAMPEN STOPPET: Christian Eriksen falt plutselig om etter 42 minutter spilt i kampen mellom Danmark og Finland. Video: NRK Vis mer

Må registrere hjertestartere

Generalsekretær i Norges idrettsforbund (NIF) Karen Kvalevåg påpeker at alle klubber burde være kjent med hvor nærmeste hjertestarter befinner deg.

Registrering av hjertestartere er viktig for at hjelpepersonell og folk kan se hvor det er hjertestartere.

Er den ikke registrert, kan det potensielt ligge en hjertestarter i nærheten, uten at man vet det og får tatt den i bruk.

SØKER OM NYTT PROSJEKT: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Karen Kvalevåg ønsker å rekruttere flere klubber til hjerte- og lunge opplæring. Foto: Terje Pedersen / NTB
SØKER OM NYTT PROSJEKT: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Karen Kvalevåg ønsker å rekruttere flere klubber til hjerte- og lunge opplæring. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nå har NIF et mål om å øke antallet hjertestartere i norsk idrett.

- Her trenger nok flere klubber en påminnelse, sier Kvalevåg til Dagbladet.

I dag har NFF 77 klubber påmeldt i pilotprosjektet «Sammen redder vi liv i Idretten». På grunn av pandemien har oppfølgingen av hjerte- og lungeredning blitt amputert, forklarer Kvalevåg.

- Vi ønsker å intensivere opplæringen nå når pandemien er lagt bak oss, sier hun.

Pilotprosjektet nærmer seg nå slutten, og NIF vil sammen med andre særforbund vurdere en ny søknad til et hovedprosjekt, med mål om å rekruttere flere klubber fra ulike idretter.

La fotballskoene på hylla

I likhet med Christian Eriksen tilbrakte også Morten Granhaug flere døgn på sykehus og fikk etterhvert beskjed om å operere inn en hjertestarter.

Fem uker etterpå var han tilbake på fotballbanen.

Men så stanset hjertet igjen, bare ett år seinere.

HJERTESTANS: Morten Granhaug på Ullevål sykehus, etter første runde med hjertestans i 2016. Foto: Privat
HJERTESTANS: Morten Granhaug på Ullevål sykehus, etter første runde med hjertestans i 2016. Foto: Privat Vis mer

- De (legene) sammenliknet det med å bli sparka av en hest i brystet. Når du får fem, seks sånne slag, så legger du skoa på hylla igjen, sier Granhaug, som gjorde nettopp det.

Da Granhaug, som så mange andre, ble vitne til de dramatiske TV-bildene av Christian Eriksen under EM-kampen på lørdag, gikk det opp for ham hvor grusomt det var for lagkameratene da han selv kollapset.

- Det jeg reagerte mest på var å se hvordan folk rundt ham reagerte. Å se hvordan lagkameratene tok det, sier Granhaug.

- Jeg husker jo hva lagkameratene sa til meg. At de syns det var helt grusomt. Jeg trodde ikke det var så ille, men etter å ha sett Eriksen, har jeg mer forståelse for det nå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer