Coronavirus Tokyo-OL

- Hadde ikke reist uten vaksine

Flere nasjoner har valgt å vaksinere utøverne sine før sommerens OL i Tokyo. Også Olympiatoppen har et håp om at utøverne er vaksinert i god tid før lekene starter. Lege Wasim Zahid hadde ikke reist til OL uten vaksine.

VILLE IKKE REIST: Twitter-legen Wasim Zahid, forstår at utøverne er redde for å reise til OL uten vaksine. Foto: NTB
VILLE IKKE REIST: Twitter-legen Wasim Zahid, forstår at utøverne er redde for å reise til OL uten vaksine. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er klare for å diskutere vaksinering av Paralympics- og OL-troppen når det er åpning for det i myndighetenes utrulling av vaksiner, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til Dagbladet.

I midten av april skrev Dagbladet om en uro i OL-leiren for å ikke bli vaksinert før mesterskapet.

- For å si det sånn, det er uro blant utøvere og ledere for å bli covid-19-smittet og over det å ikke bli vaksinert i en viktig siste forberedelsesfase, sa sommeridrettssjef ved Olympiatoppen, Marit Breivik.

Nå har både Japan, Belgia og Tyskland sagt at de vil prioritere OL-utøvere i vaksinekøen før avreise.

At flere nasjoner nå velger å vaksinere sine utøvere er noe toppidrettssjefen har fått med seg. Håpet er at også de norske utøverne vil bli vaksinert i god tid før mesterskapet, forklarer han.

HAR HÅP: Toppidrettssjef på Olympiatoppen, Tore Øvrebø, har et håp om at alle OL-deltakere er vaksinert før avreise. Foto: NTB
HAR HÅP: Toppidrettssjef på Olympiatoppen, Tore Øvrebø, har et håp om at alle OL-deltakere er vaksinert før avreise. Foto: NTB Vis mer

- Vi har et håp om at troppene kan være vaksinerte i god tid før lekene, slik troppene nå blir i flere europeiske nasjoner. Vi noterer oss diskusjonen om vaksinering av yngre grupper i befolkningen, det vil også kunne innebære mange av Paralympics- og OL-utøverne, fortsetter han.

Tidligere torsdag varslet Danmark at de ikke kommer til å gi sine OL-deltakere særegen vaksinehjelp.

FHI-nei

FHI har tidligere sagt at de ikke kommer til å prioritere OL-deltakere i vaksine-køen. Det står de fast ved.

- Vi kommer ikke til å ta initiativ til noen dialog med Olympiatoppen eller Idrettsforbundet med tanke på å vaksinere OL-deltakere, forteller overlege i FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Vi fortsetter etter den oppsatte prioriteringsrekkefølgen ned til 45 år, og etter det skal rekkefølgen mellom aldersgruppene ned til 18 vurderes, understreker han.

- Hadde aldri reist uten vaksine

Fredag er det 91 dager til OL i Tokyo. Ett år etter at de opprinnelige lekene skulle blitt holdt. Og det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til arrangementet. En av usikkerhetene, som nevnt, gjelder vaksinering.

Wasim Zahid, lege i indremedisin og kardiologi, også kjent som «Twitter-legen», forstår utøvere som gjerne vil bli vaksinert før avreise.

- Jeg personlig hadde ikke reist til OL uten å være beskyttet med en coronavaksine. Det er ikke dermed sagt at du kan kreve å bli vaksinert, men jeg forstår utøvere godt om de ikke har lyst til å reise til OL uten å være vaksinert, sier han.

Hvorvidt utøverne kan kreve å bli vaksinert, er et av de store spørsmålene. Et spørsmål som er opp til myndighetene å avgjøre, understreker Zahid.

- Og om OL-deltakelse kvalifiserer til det, om det er så viktig for Norge at vi skal prioritere de over andre, det er spørsmål som myndighetene eventuelt må avgjøre.

Om OL-deltakere hadde blitt prioritert i vaksinekøen hadde fått delte meninger, påpeker han.

- Jeg tror det hadde vært litt delt. Jeg tror noen ville ha syntes det var urettferdig, mens andre ville hatt forståelse for det.

- Ville løst mange utfordringer

Olaf Tufte er en av utøverne som har tatt til orde for at en vaksine ville løst mange av utfordringene i OL-forberedelsene.

- Men hvem skal rekke opp hånda å foreslå at OL-utøvere skal snike foran i vaksine-køen? Det tror jeg ingen tør å gjøre, sa han til Dagbladet i april.

OL-forberedelsene har vært vanskelig både økonomisk og mentalt for roerne.risikerer de å miste 30 dager i karantene på grunn av norske karanteneregler. Om utøverne skal bli vaksinert, er opp til myndighetene, understreker Tufte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer