ELEV OG LÆREMESTER: José Mourinho (t.v.) fikk stadig mer tillit av Louis van Gaal da sistnevnte var Barcelona-sjef. I morgen møtes eleven og læremesteren til kamp om den gjeveste pokalen i klubbfotballen - Champions League-trofeet.Foto: SCANPIX
ELEV OG LÆREMESTER: José Mourinho (t.v.) fikk stadig mer tillit av Louis van Gaal da sistnevnte var Barcelona-sjef. I morgen møtes eleven og læremesteren til kamp om den gjeveste pokalen i klubbfotballen - Champions League-trofeet.Foto: SCANPIXVis mer

- Hadde ikke tro på Mourinho-suksess

Nå hyller læremester van Gaal eleven som verdens beste i sin generasjon.

|||Champions League-finalen direkte i fotballstudio lørdag kl. 20.45.

(Dagbladet): Der det meste av forhåndsomtalen av fjorårets Champions League-finale i Roma handlet om duellen mellom Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, er det møtet mellom to av fotball-Europas største trenerprofiler som er den store «snakkisen» fra Madrid før Inter møter Bayern München lørdag kveld.

Karismatikeren mot steinansiktet. Eleven mot læremesteren. José Mourinho mot Louis van Gaal.

Når pokalen er løftet og konfettiregnet har lagt seg, kan én av dem slå seg på brystet og konstatere at de har gjort noe bare fem trenere har gjort før dem; ledet laget sitt til en trippeltriumf bestående av serie, hjemlig cup og Champions League (serievinnercupen) i én og samme sesong.

Jock Stein gjorde det med Celtic i 1967, István Kovács gjorde det med Ajax i 1972, Guus Hiddink gjorde det med PSV i 1988, Alex Ferguson gjorde det med Manchester United i 1999 og Pep Guardiola gjorde det med Barcelona i 2009. Det er med andre ord en eksklusiv klubb Mourinho eller van Gaal kan bli medlem av i morgen kveld.

LæremesterNettopp van Gaal har sin del av æren for å ha skapt det fotballfenomenet vi i dag kjenner som José Mourinho.

Riktignok var det hedersmannen sir Bobby Robson som introduserte en ung José Mourinho for tilværelsen i europeiske toppklubber da Robson trengte en trener med gode engelskkunnskaper da han ble ansatt som sjef for Sporting Lisboa i 1992. Mourinho fulgte med på Robsons flyttelass til både Porto og Barcelona, men deres veier skiltes da engelskmannen reiste videre til PSV Eindhoven i 1996.

Da overtok van Gaal Barcelona. Nederlenderen så rikelig med potensial hos Mourinho, og ga ham stadig mer ansvar. Da portugiseren fikk hovedansvaret i Benfica, kom han fra jobben som sjef for Barcelonas B-lag.

- Han kunne ha dratt etter ett år. I stedet ble han værende i tre. Han var en veldig god assistent, som foretok gode analyser av motstanderen. Enkelte ganger lot jeg ham lede kamper, fordi han hadde utmerkede kvaliteter, fortalte van Gaal på den siste pressekonferansen før morgendagens finale, ifølge Football Italia.

- Verdens beste
10 år har gått siden de to skilte lag. Siden den gang har Mourinho satt dype spor etter seg i internasjonal fotball - langt dypere spor enn det van Gaal hadde forestilt seg.

- Jeg hadde aldri sett for meg at han skulle få slik suksess. Riktignok var Mourinho en strålende trener i fortida, men nå er han en av verdens beste, sa

- Snakker man om generasjonen Mourinho er en del av, er han verdens beste. Snakker man om min generasjon, vil jeg ikke si noe, fulgte han opp.

Mourinho har aldri vært redd for å framheve sin egen fortreffelighet, og har mang en gang ertet på seg trenerkolleger med sin frittalende stil. I oppkjøringen fram mot morgendagens finale, har ordvekslingen mellom Mourinho og van Gaal vært preget av gjensidig respekt.

- Vi har beholdt kontakten gjennom media og gjennom tekstmeldinger. Han har hatt mye suksess. Det har jeg også. Av den grunn har vi sendt hverandre mange tekstmeldinger, sier van Gaal.

Vil se Moratti gråte
I morgen kveld kommer imidlertid den ene suksesstreneren til å berike seg på bekostning av den andre. Da vil vi får svaret på om det er Mourinho som kan sende en skryte-SMS til van Gaal, eller motstatt.

Mourinhos motivasjon er iallfall å vinne for klubbpresident Massimo Moratti, som aldri har vært nærmere å kunne realisere drømmen om suksess i den gjeveste europacupen - noe Inter klarte to ganger under farens Angelo Morattis presidentstyre på midten av 60-tallet.

- Det kommer til å bli uforglemmelig, uansett om det blir tap eller seier. Men Moratti er en veldig spesiell person for meg. Jeg ville ha elsket å se ham gråte gledestårer. Jeg ville ha elsket å se ham med pokalen i hendene. Jeg ville ha elsket å se ham på et bilde ved siden av sin far. Jeg ville ha elsket å kunne gi det lille ekstra for å få det til å skje, sa Mourinho, ifølge Sporting Life.