- Hadde ikke vært blant de 30 beste uten svensken

Northug takker Rickardsson for pallplass i generalprøven.

SLÅTT AV SVENSKEN:  Daniel Rickardsson  var suveren på 15 kilometer klassisk på Konnerud i Drammen. Men Martin Sundby Johnsrud og Petter Northug sørget for to nordmenn på pallen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
SLÅTT AV SVENSKEN: Daniel Rickardsson var suveren på 15 kilometer klassisk på Konnerud i Drammen. Men Martin Sundby Johnsrud og Petter Northug sørget for to nordmenn på pallen. Foto: Terje Bendiksby, ScanpixVis mer

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): Svenske Daniel Rickardsson var i særklasse raskest i det siste distanserennet før ski-VM i Holmenkollen. Han vant 15-kilometeren på Konnerud i Drammen med 29 sekunders margin.

Men gledelig med norske øyne: Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug tok de to neste plassene på pallen.

Og kanskje er det like bra, for erfaringen tilsier at den som vinner generalprøven sjelden lykkes i et mesterskap i herrelangrenn.

Martin Johnsrud Sundby er litt usikker på om andreplass er lurt eller ikke.

- Gode generalprøver er jo ofte innmari dårlig. Neida, det gir meg trygghet på at jeg kan være med å kjempe i toppen på 15 kilometer klassisk. Jeg kan ikke tenke på gode generalprøver og de greiene der, sier han til NRK.

- Grisebank Han var imponert over tempoet Rickardsson satte opp på vei mot sin første seier i verdenscupen.

- Jeg fikk jo grisebank av en svenske i dag. Han slo meg med et halvminutt - det var helt sinssykt, så det er fortsatt en jobb å gjøre, sier Johnsrud Sundby.

Han kommer fra høydeopphold, og var spent på hvordan det ville slå ut når han skulle gå konkurranse i lavlandet igjen. I dag slo det positivt ut.

- Plutselig kan du ha en god dag, eller du kan være pill råtten. I dag hadde jeg en bra dag, sier han.

Northug hang på Petter Northug startet løpet rolig, og ble hentet inn av Rickardsson på startnummeret bak omkring halvveis i løpet. Derfra og inn koblet trønderen seg på den raske svensken, og mot slutten var Northug med å holde tempoet oppe i duellen.

Det førte til at tempoet akkurat ble for tøft for den suverene verdenscuplederen Dario Cologna som gikk alene med siste startnummer.

I mål var sveitseren 3,6 sekunder bak Northug og tok fjerdeplassen.

Snyltet på svenske
Northug sier han ville vært sjanseløs på en pallplass uten hjelpen fra svensken.

- Hadde jeg gått alene i dag ville jeg ikke kommet blant de 30 beste en gang. Jeg fikk en god rygg i Daniel, sier Northug.

Underveis hørte han av de svenske sekundantene at Rickardsson ledet med 20 sekunder.

- Jeg visste at jeg ville kjempe om en pallplass hvis jeg greide å henge på. Det er godt å være på pallen en snau uke før VM. Men etter Kollen er det ingen som vil huske hvem som sto på pallen i Konnerud, sier han.

- Jeg gikk det jeg hadde, men det var tungt. Jeg hadde ikke trykk i beina og godfølelsen var ikke der. Men det er bare tre dager siden jeg kom hjem fra høyden, og da er det alltid sånn.

I morgen er det fristilsprint for kvinner og menn i Drammen. Torsdag åpner ski-VM i Holmenkollen med samme øvelse.

Northug varsler at to heat vil være en perfekt gjennomkjøring til mesterskapssprinten.

- Er det sånn å forstå at du for en gangs skyld ikke ønsker å komme til finalen i morgen?

- Hvis jeg er pigg nok vil jeg prøve å komme til finalen. Men det blir nok for tøft å vinne i morgen, sier han.

FLATET UT: Petter Northug var sliten etter å ha hengt på Daniel Rickardsson gjennom halve 15-kilometeren i Drammen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
FLATET UT: Petter Northug var sliten etter å ha hengt på Daniel Rickardsson gjennom halve 15-kilometeren i Drammen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix Vis mer