UVITENDE: Ole Einar Bjørndalen trodde bare det var den regjerende verdensmesteren som fikk friplass på samme øvelse i VM.
Foto: MARCUS ERICSSON / TT
UVITENDE: Ole Einar Bjørndalen trodde bare det var den regjerende verdensmesteren som fikk friplass på samme øvelse i VM. Foto: MARCUS ERICSSON / TTVis mer

- Hadde jeg fått vite det før, kunne jeg gjort andre valg

Bjørndalen visste ikke om friplass i VM.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (41) jobbet for å sikre seg plass på sprintlaget i VM. Så fikk han vite at han var direkte-kvalifisert.

Mens den norske skiskyttereliten - med unntak av en oppløftende Johannes Thingnes Bø (21) - har hatt et lite minnerikt prøve-VM i Holmenkollen, så har veteranen over alle veteraner, Ole Einar Bjørndalen (41) pustet i tynnluft i høyden for å prikke inn en toppform til VM i kontiolahti i mars.

Direktekvalifisert Høydestrategien ga full uttelling i Sotsji-OL, med to gull, og verdens mestvinnende skiskytter håper at et tilsvarende opplegg kan føre til at han neste måned kan plusse på sine 50 VM- og OL-medaljer.

Da han vant OL-sprinten i Sotsji, så var han også automatisk kvalifisert til VM-sprinten i Kontiolahti.

Men det ble han klar over først for noen uker siden.

Trodde Emil var klar - Jeg trodde at det bare var den regjerende verdensmesteren som fikk friplass på samme øvelse i neste VM. Hadde jeg fått vite tidligere at jeg var garantert plass på VM-sprinten, så kan det hende at jeg hadde gjort andre valg i oppladningen, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

Men det er altså slik at vinneren av hver øvelse har friplass på samme øvelse i neste mesterskap. Derfor hadde Emil Hegle Svendsen, som ble sprintverdensmester i Nove Mesto i 2013 friplass på OL-sprinten, mens Bjørndalen er garantert startnummer på VM-sprinten i Kontiolahti.

- Skal ha gullet i VM Med sykdomsforfall på både Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø under hele verdenscuprunden i Holmenkollen, og med Bjørndalen på høydeopphold, så ble det et skralt utbytte på gårsdagens stafett i prøve-VM. Den norske kvartetten Alexander Os, Henrik L'Abée-Lund, Johannes Thingnes Bø og Lars Helge Birkeland havnet på en nedslående niendeplass.

Men trolig er det bare Johannes Thingnes Bø som kommer til å gå VM-stafetten i Kontiolahti, og dermed hadde den også liten sportslig verdi.

Men Thingnes Bø var iallfall klar på én ting etter sin tredjeetappe i går:

- I VM skal vi ha stafettgullet.
 
Fourcade: - Lurt valg Sist Bjørndalen gikk renn leverte han to skuffende 35.-plasser på sprint og jaktstart i Nove Mesto.

Verdenscupleder Martin Fourcade mener Bjørndalen gjorde et smart valg ved å dra på et nytt høydeopphold - selv om det betydde at han måtte ofre prøve-VM i Oslo.

- Ole Einar er trolig den i verden som kan mest om høydetrening, og han har gode erfaringer med det. Formtoppen han fikk til OL var fantastisk, og han kan få det til igjen til VM. Jeg ser på han som en outsider i VM, sier Martin Fourcade til Dagbladet.