- Hadde jeg hatt en million sjøl, skulle jeg lagt den i potten

Dette er historien om da Vidar Davidsen «nesten» fikk Zlatan Ibrahimovic til Lyn.

KLARTE SEG GREIT: Zlatan Ibrahimovic havnet aldri i Lyn, og trives nok bedre i Milan enn det ser ut på dette bildet. Likevel, svensken var kanskje ikke så langt unna norsk fotball som man skulle tro.Foto: SCANPIX/EPA/GIORGIO BENVENUTI  .
KLARTE SEG GREIT: Zlatan Ibrahimovic havnet aldri i Lyn, og trives nok bedre i Milan enn det ser ut på dette bildet. Likevel, svensken var kanskje ikke så langt unna norsk fotball som man skulle tro.Foto: SCANPIX/EPA/GIORGIO BENVENUTI .Vis mer

||| • Følg kveldens runde i EM-kvalifiseringen i fotballstudio fra kl. 20!

(Dagbladet): De aller fleste fotballklubber har en historie på lager om den stjernespilleren, som kunne havnet i deres rekker, bare den speideren hadde fått overtalt manageren, den manageren hadde turt å ta sjansen, eller den klubbeieren hadde gått med på å åpne pengepungen.

For konkursklubben Lyn og tidligere trener Vidar Davidsen heter den stjernespilleren Zlatan Ibrahimovic.

Davidsen har nevnt det et par ganger i forbifarten, og historien er relativt kjent i fotballmiljøet. Kanskje er det likevel en del Lyn-supportere som knytter neven i etterpåklokskapens frustrasjon når de hører hvor nærme det faktisk var.

Tipset av svensk agent Historien begynner for drøyt ti år siden, når Lyn-trener Vidar Davidsen får et tips av en svensk agentbekjent han har brukt til å arrangere treningsleire.

Malmö FF har fått opp en 17-åring utenom det vanlige. Han bør Davidsen ta en titt på.

- Jeg dro over for å se ham to ganger i Allsvenskan, forteller Vidar Davidsen til Dagbladet.

- Det var de to debutkampene hans. Begge gangene kom han inn som innbytter, og snudde kampene på egen hånd. Da skjønte jeg at jeg hadde sett noe som ikke dukker opp så ofte. Han minnet meg litt om den litt eldre John Carew den gangen, liknende fysikk, men bedre teknikk, sier Davidsen.

Rundt 10 millioner
Lyn-sjefen sender assistenttrener Sture Fladmark over for å ta en ekstra titt på Zlatan.

Nå er de ikke i tvil - dette er en mann de må ha.

Vidar Davidsen snakker med mannen med pengene, Atle Brynestad. Og etter å ha tatt kontakt med Malmö drar de over for å møte styreformannen i klubben.

- Formannen advarte oss mot oppførselen til Zlatan. Han var jo en rebell allerede da, og litt vanskelig å ha med å gjøre. Samtidig antydet han at de hadde et tilbud på rundt 10 millioner, og det lå vel i kortene at vi måtte ut med et par millioner mer enn det for å sikre ham, sier Davidsen.

- Malmø slet økonomisk på den tida, og dette var også en tid der Atle (Brynestad) hadde penger nok. Det er ikke usannsynlig at et riktig bud akkurat da hadde vært nok til å få tilslaget, mener han.

Men sånn går det ikke. Atle Brynestad synes prisen er for stiv. Og ett år senere går Zlatan Ibrahimovic til Ajax for rundt 80 millioner kroner.

DEN SOM GLAPP: Vidar Davidsen flirer av historien i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DEN SOM GLAPP: Vidar Davidsen flirer av historien i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ironisk nok står Vidar Davidsen på sidelinja sammen med Ajax-direktør Leo Beenhakker på La Manga når nederlenderne bestemmer seg for å hoste opp millionene i løpet av en Malmø-treningskamp.

- Jeg dro til den kampen fordi jeg visste Zlatan skulle spille. På et tidspunkt tok han ballen ned på kassa, tverrvendte, og dunket ballen i nettet. Da tok Beenhakker opp telefonen, snakket med noen i 30 sekunder, og puttet telefonen tilbake i Gucci-frakken. Så forsvant han. Da bestemte Ajax seg, og like etter sto Zlatan i rødt og hvitt, minnes Viasat-eksperten.

Når alt stemmer
- Vi bomma den gangen, fastslår Vidar Davidsen og ler.

- Det nappa nok litt i løken til Atle (Brynestad) også. Jeg har aldri vært mer sikker på en spiller noensinne, ikke mange tenåringer snur opp/ned på to forsvar i Allsvenskan. Jeg sa til ham at han ville firedoble investeringen i løpet av et år. Men Atle syntes det var for mye penger. Og han var jo litt fersk i gamet på den tida, sesongen etter hadde det kanskje stilt seg litt annerledes, tror Davidsen.

Siden den gang har Zlatan Ibrahimovic byttet klubber for i underkant av en milliard og vunnet seks ligamesterskap. Vidar Davidsen kjenner likevel igjen spilleren han så i Malmø for så mange år siden.

- På den tida så jeg en uslepen diamant, som viste eksempler på det han viser ofte i dag. Nå er han selvfølgelig mye mer moden, og tar nok ut mye mer av aggresjonen sin på pressekonferanser og på banen. Han har blitt taktisk klok, har bedre basisferdigheter, og har en annen råskap enn han hadde på den tida, sier Davidsen.

«What might have been», sier engelskmennene. Vidar Davidsen koser seg heller med å fortelle historien om den som glapp.

- Det minner faktisk litt om John Carew, som dukket opp som 16-åring på Vålerenga-trening og så omtrent ut som Bambi på isen. Et halvt år til i Lørenskog, og så var han Norges dyreste juniorspiller, sier han.

- Det dukker opp noen slike innimellom, der du vet at alt stemmer. Vi la aldri inn noe bud på Zlatan, men vi kom jo så langt som til samtalebordet. Hadde jeg hatt en million sjøl, skulle jeg lagt den i potten. Men det hadde jeg ikke.

I kveld leder Zlatan Ibrahimovic Sverige ut på nettopp Ajax' Amsterdam Arena, når Sverige møter gruppeleder Nederland.

SAMME FØLELSE: En ung John Carew sammen med trener Vidar Davidsen.Foto: DAGBLADET
SAMME FØLELSE: En ung John Carew sammen med trener Vidar Davidsen.Foto: DAGBLADET Vis mer