Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg ikke gjort noen ting, ville jeg uansett vært i form nå

Petter Northug (29) kommer alltid i form i februar.

STJERNE: En usedvanlig blid Petter Northug varmer opp til treningsøkta i Pontresina. I motsetning til de andre distanseløperne, som har valgt å lade opp i lavlandet i Oslo, har Petter reist til høyden i Sveits. Foto: Tormod Brenna
STJERNE: En usedvanlig blid Petter Northug varmer opp til treningsøkta i Pontresina. I motsetning til de andre distanseløperne, som har valgt å lade opp i lavlandet i Oslo, har Petter reist til høyden i Sveits. Foto: Tormod Brenna Vis mer

PONTRESINA/ST. MORITZ (Dagbladet):  - Hei, sier Petter i det han går ut av leie-Subaruen på langrennsstadion i Pontresina. Og følger opp med et nikk og et lite smil.

Dermed har han signalisert at humøret er på topp. Det er nemlig ikke gitt at Petter hilser. I alle fall ikke på journalister.

Er han godt inne i den så mye omtalte bobla si, eller har noe å stri med, går han gjerne rett forbi uten å fortrekke en mine. Mang en reporter har følt seg som luft i forsøkene på å få Petter i tale.

Men i går var det helt motsatt da Dagbladet fikk en kort audiens med Petter og trener Stig Rune Kveen før og etter treningsøkta i langrennseldoradoet Pontresina i Sveits.

Kontrollerte økter Økta besto av rolig klassisk skigang ned til St. Mortiz, hvor Petter kjørte noen kontrollerte intervalldrag så stilrent og intenst at en hel skiskole ble stående å måpe i pur beundring over hvor kraftfullt og stilrent det er mulig å gå på klassiske langrennski.

Mens Petter kjører intervallene sine, bryter sola omsider gjennom og avdekker det majestetiske fjellandskapet som har gjort St. Moritz
til en favoritt for skielskere i mer enn hundre år.

Også Petter vet å sette pris på omgivelsene.

KONTROLLERT: Petter Northug er fokusert på å gjøre alt riktig fram mot VM. Øktene i høyden skal ikke være for harde, men de skal ha kvalitet. - Det kjennes bra nå, det gjelder bare å unngå sjukdom, sier han til Dagbladet. Foto: Tormod Brenna
KONTROLLERT: Petter Northug er fokusert på å gjøre alt riktig fram mot VM. Øktene i høyden skal ikke være for harde, men de skal ha kvalitet. - Det kjennes bra nå, det gjelder bare å unngå sjukdom, sier han til Dagbladet. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- De er perfekte. Det er riktig høyde. Vi kan bo høyt, og trene litt lavere. Det er masse snø, det er all slags terreng, det er perfekte løyper. Og lørdag kommer finværet. Det er perfekt rett og slett, sier Petter til Dagbladet.

Umulig å ikke å komme i form Han kjører to økter om dagen, under streng kontroll av kamerat og trener Sveen. Her tas det ingen sjanser. Kveen er nøye på det - og tar noen laktatprøver innimellom dragene for å være helt sikker på at Petter er på riktig side rent belastningsmessig.

- Petter kan dette godt selv, men det er viktig å kontrollere i høyden. Vi bare koser oss på ski her. Når vi kommer hjem over helga blir det litt mer fart over det. Da slipper vi opp.

- Du var i knallform i NM, Petter. Er det en utfordring å beholde den fram mot VM?

- Det tror jeg ikke. Jeg er alltid i form på denne tida av året. Selv om jeg ikke hadde gjort noen verdens ting, ville jeg kommet i form. Det er umulig å ikke komme i form i februar for meg, sier han - og gliser.

Ingen problemer - Alt går som det skal?

- Ja, det gjør det. Det er ingen problemer. Nå handler det bare om å gjøre de riktige tingene, unngå å bli sjuk og vente på overskuddet som skal toppe VM-formen.

- Akkurat nå ser det veldig greit ut, sier Petter til Dagbladet.

Valgte høyden Mens resten av distanseløperne lader opp til VM i Oslo, valgte altså Petter Northug å reise til høyden i Sveits og forberede seg i ro og mak på snørike høyfjellssletter omgitt av spektakulære fjellmassiver.

PERFEKT: Petter Northug karakteriserer treningsforholdene i Sveits som perfekte for ham. - Her har jeg alt, sier han. Dagbladets utsendte holdt vakt over staver og drikkeflakse, men Petter varmet opp til intervalldragene på Alsgaard-vis, uten staver. Foto: Tormod Brenna
PERFEKT: Petter Northug karakteriserer treningsforholdene i Sveits som perfekte for ham. - Her har jeg alt, sier han. Dagbladets utsendte holdt vakt over staver og drikkeflakse, men Petter varmet opp til intervalldragene på Alsgaard-vis, uten staver. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Det er en resept han har hatt stor suksess med tidligere, og som han regner som «sikker».

Han bor på et hotell på 2300 meters høyde opp i Bernina-passet, og trener nede i Pontresina og St.Moritz - i løypene hvor Engadin Skimaraton går hvert år - på omlag 1800 meter.

- Perfekt for meg, sier Petter til Dagbladet.