PÅ VEI UT AV EM: Norge tapte 0-2 mot Danmark og er nå avhengig av hjelp for å komme til EM neste år. I etterkant har det kommet fram at flere av spillerne innvilget seg en bytur, der flere kom seint hjem og nøt alkohol. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PÅ VEI UT AV EM: Norge tapte 0-2 mot Danmark og er nå avhengig av hjelp for å komme til EM neste år. I etterkant har det kommet fram at flere av spillerne innvilget seg en bytur, der flere kom seint hjem og nøt alkohol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Hadde jeg liten respekt for norske fotballspillere fra før, er den enda mindre nå

Hushovd-trener går ut mot landslagsgutta.

(Dagbladet): Mens Drillo har lagt saken død, er det andre som rister på hodet over hvordan flere landslagsspillere kunne innvilge seg en tur på byen med den viktige Danmark-kampen noen dager unna.

For Olympiatoppen- og Thor Hushovd-trener Atle Kvålsvoll var det en ny bekreftelse på at norske fotballspillere ikke har de holdningene som kjennetegner en ekte toppidrettsutøver.

«Hadde jeg liten respekt for norske fotballspillere fra før så er den blitt enda mindre. Fest som restitusjon er #lavmål», skriver han på Twitter.

Overfor Dagbladet røper han at det synet på norsk fotball er representativt for flere trenere og utøvere som vanker på Olympiatoppen.

- Ja, trenere og utøvere som holder på med individuelle idretter har nok den holdninga. Det går på hvor mye det trenes og innholdet i hver trening. Alexander Dale Oen er oppe klokka fem eller seks om morgenen, og kjører stort sett tre økter om dagen i sin idrett. Per Ciljan Skjelbred uttalte da han kom ned til Tyskland at han fikk sjokk i forhold til mengde og intensitet - han kunne gange alt med tre, sier Kvålsvoll.

- Hører ikke hjemme i toppidrett
De fleste av våre landslagsspillere holder imidlertid til i utenlandske klubber, og det gjør ikke Kvålsvoll mindre overrasket over enkeltes utskeielser natt til lørdag. John Arne Riise, som har spilt på høyt nivå i en rekke meritterte klubber, beklaget i dag overfor Drillo at han brøt reglene. 

- At det er mulig å være på byen mellom to så viktige kamper, på dette nivået, er veldig overraskende, sier Kvålsvoll. 

- Enkelte i fotballmiljøet har gitt uttrykk for at dette er storm i et vannglass?

- Da må fotballen være den eneste idretten hvor det ikke er viktig å være i seng i god tid, og restituere optimalt. Slik jeg har forstått det er fotball veldig spesielt med tanke på belastning i muskulaturen, og en kamp er veldig krevende rent fysisk. Drillo var opptatt av at det å spille to kamper så tett på hverandre var forholdsvis krevende og ga Danmark en fordel, ettersom de var uthvilte, og da bør man i hvert fall ta det ekstra på alvor og optimalisere enda mer enn man ellers hadde gjort. Uansett - i en toppidrettskultur hører det ikke hjemme noe sted å ta en tur på byen foran en viktig konkurranse. Én ting er en liten utblåsning av etter et mål du har bygget deg opp mot, et VM eller noe sånt, det blir noe annet. Så viktig som Danmark-kampen var er jeg meget overrasket over at det går an.

I tillegg er Kvålsvoll opptatt av signalene man sender til yngre utøvere.

- Nivået på norsk fotball er vel ikke så høyt? Da har man en jobb å gjøre i alle ledd, og det er viktig at de beste er gode forbilder og legger lista for de yngste.

- Kunne aldri skjedd Northug eller Dale Oen
- Dette med at man etter en fotballkamp har mye adrenalin i kroppen og uansett ikke får sove - er det noe du kan ha forståelse for i forbindelse med turen ut på byen?

- Fra den kulturen jeg kommer fra er det uansett uaktuelt å dra ut på byen. Jeg kjenner ikke godt nok til hvordan fotballspillere har det etter en kamp, det kan kan hende det er noen slike reaksjoner som du beskriver. Etter en seier er det sikkert også topp stemning i laget, og jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å få roet seg ned. Men å være ute på nattestid har uansett ikke noe med toppidrett å gjøre.

- Hva burde landslagsgutta gjort etter Island-kampen, slik du ser det?

- Det er viktig å presisere at dette blir en rent fysiologisk sak, jeg ser at det er et sosialt aspekt her også, men hvis kroppen er urolig kan man jo for eksempel gå seg en tur. Alkohol er uansett dårlig i forhold til restitusjon. Fysiologisk er det viktig å få næring med en gang, og gjerne jogge eller sykle seg ned. Deretter inntar man et godt måltid og får en god massasje.

- Tror du det kunne skjedd at en Petter Northug, en Alexander Dale Oen eller en Thor Hushovd kunne gått på byen fire dager før en viktig konkurranse?

- Nei, nei. Aldri. De har også behov for å være sosiale der det ikke er sesong, men ellers ville det vært helt uaktuelt. Der er man nådeløse i forhold prestasjonen og unngår ting som kan nedsette prestasjonsevnen.

Får svar av Fjørtoft
Én av dem som har svart på Kvålsvolls Twitter-melding er tidligere landslagsspiller i fotball, Jan Åge Fjørtoft.

«Du mener da ikke at vi skal generalisere syklister pga alle som har dopet seg?», skriver han.

Kvålsvoll trekker mest på skuldrene av det innspillet.

- Jeg føler på en måte det blir å gå litt i forsvar, kanskje trykket jeg på noen knapper som stemmer litt. Det er viktig at man tør å se seg selv i øynene om man skal klare å løfte seg selv. Det er nok av fotballeksperter i Norge, kanskje de skal se litt bak det som foregår på matta. Jeg føler fotballspillere i Norge har enormt mye å gå på rent treningsmessig. Se på en som Solskjær, som jeg oppfatter som veldig seriøs og som ofte sto igjen aleine og trente. Nå ser du hva han greier å skape i Molde på forholdsvis kort tid, sier Kvålsvoll.

IKKE IMPONERT: Thor Hushovds trener, Atle Kvålsvoll. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
IKKE IMPONERT: Thor Hushovds trener, Atle Kvålsvoll. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer