Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg vært tilskuer til de første partiene, ville jeg krevd penga tilbake

Overrasket over starten i sjakk-VM.

(Dagbladet): De to første VM-partiene mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand har vært unnagjort i rekordfart på halvannen time per parti.

De rundt 400 tilskuerne som følger VM fra tribuneplass og de mange millioner som følger på tv på verdensbasis har dermed sett lite sjakk i åpningshelga.

- Hadde jeg vært betalende tilskuer til de to første partiene, ville jeg krevd penga tilbake, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

Plass til få tilskuere To uavgjort er fasiten etter to av tolv VM-partier og begge partiene har overrasket mange. Lørdag spilte Carlsen og Anand bare 16 trekk hver før de avtalte uavgjort. I dag rakk de å spille 25 trekk.

SLUTT: Slik så brettet ut etter remisen i dag. Foto: FIDE
SLUTT: Slik så brettet ut etter remisen i dag. Foto: FIDE Vis mer

Ifølge det asiatiske sjakkforbundet koster billettene til VM-kampene rundt 300 norske kroner, men det er svært vanskelig å få tilgang på grunn av bare rundt 300-400 plasser.

- De selger jo dagsbilletter til hvert enkelt parti. Når man hoster opp en sum for å bli underholdt, altså se en lang og spennende kamp, føler man seg snytt når man blir avspist med en kort remis, sier Gausel.

Nervøs åpning - Hvor overraskende er det at begge partiene er over på halvannen time?

- I VM-sammenheng er det ikke uvanlig at spillerne føler hverandre på tennene i de innledende partiene, men de fleste VM-matcher har jo gått over vesentlig flere partier. I en kort match har man ikke all verdens tid til å teste vannet. Så jeg vil si at jeg har svært overrasket over at de har startet med to korte remiser, sier Gausel.

Flere eksperter som Dagbladet snakket med før VM antydet at kampene kunne vare fra fire til seks timer.

Både Carlsen og Anand så ut til å være brukbart fornøyd etter dagens parti. Stillingen er lik etter to partier og Carlsen spiller i hvitt i neste parti tirsdag.

- Det ble en kort kamp. Jeg gjorde det jeg kunne og så mulighetene mine, sier Anand på pressekonferansen.

- Vi var kommet til et kritisk punkt. Det var flere mulige trekk, men ikke så mye mer å spille for, sier Carlsen.

Også NRKs ekspert var overrasket over kampen.

- Det ble en uvanlig kort kamp og Anand berget remis, sa NRK-ekspert Torstein Bae til kanalen.

STORMESTER: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.
STORMESTER: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel. Vis mer

Sjakk-VM spilles best av tolv partier. Etter to partier har begge endt uavgjort. Neste parti spilles tirsdag.