VAL DE FIEMME, ITALIA 20120108.
Petter Northug tok tredjeplassen i Tour de Ski for menn i Cavalese, Val di Fiemme i Italia søndag ettermiddag. Pressekoordinator Otto Ulseth (t.v.).
Foto: Lise Åserud / Scanpix
VAL DE FIEMME, ITALIA 20120108. Petter Northug tok tredjeplassen i Tour de Ski for menn i Cavalese, Val di Fiemme i Italia søndag ettermiddag. Pressekoordinator Otto Ulseth (t.v.). Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Hadde lyst til å stramme knyttneven og knuse nesa på Otto

Northug nekter for at han har roet seg ned.

(Dagbladet): «Snillere og raskere», var tittelen på en av Esten O. Sæthers kommentarer om Petter Northug under årets Tour de Ski.

- Når Petter Northug i dag fyller 26 år, kan han først og fremst gratulere seg selv med en vinter som en strålende og vennlig skiløper ... Han er blitt markert bedre på ski og voksen i målområdet. Til sammen gjør det at Petter står sterkere som norsk idretts frontfigur enn noen gang.», skrev Dagbladets kommentator, som roset måten Northug har begynt å takle motgang, og gjentok rosen et par dager senere.

Northug selv avviser imidlertid at han skal ha forandret seg som person - det bare virker sånn utad.

- Jeg føler fortsatt ikke at jeg har forandret meg. Meningene vil alltid gå i bølgedaler. Jeg føler at jeg er den samme og at jeg kommer til å være den samme. Jeg kan garantere at det blir nye intriger og nye kriger med Marcus og Dario, sier han til Adresseavisa.

- Folk skriver og mener ditt og datt, men jeg er den samme. Men det som er forandringen, er at folk er der og trekker ut tennpluggene. Hodet mitt vil det samme hele tiden, men jeg har folk rundt meg som kanskje klarer å trekke ut tennpluggene før jeg møter pressen, og det er en fordel. Men jeg tror ikke at det forandrer meg som person, sier Northug.

Ville knuse nesa på Ulseth
Til tross for at han måtte gi tapt for Dario Cologna sammenlagt igjen, og et par ganger underveis i Tour de Ski, stilte Petter Northug villig opp og forklarte nederlagene for pressen etterpå.

Også da skiene sviktet ham totalt på 35 kilometer jaktstart sto Northug rakrygget. En kontrast til eksempelvis OL i Vancouver for to år siden, da skistjernen var en helt annen i motgang, etter manges mening.

Petter Northug selv sier han trolig ville håndtert møtet med pressen annerledes også i år, om han ikke hadde hatt hjelp fra de rundt seg.

Spesielt trekker han fram pressetalsmann Otto Ulseth, som vet at det kan koke over for ham.

- Et par ganger i Tour de Ski hadde jeg lyst til stramme knyttneven og knuse nesa på Otto Ulseth og bare gi ham en skikkelig knockout. Jeg vil ikke si når, men det var et par anledninger det kunne ha vært boksekamp, sier Northug til Adressa.

- Om han ikke hadde vært der, ville jeg ved disse anledningene sikkert ha gjort det på min måte, gjort det litt enklere og kommet meg raskere ut på ski etter løpet. Otto har vært flink, han har rådført seg med fatter'n, de to har en dialog og Otto vet hva han skal snakke om, sier Northug.

Lader opp til langløp
I løpet av de neste par månedene skal Petter Northug gå to skirenn som er lengre enn han noensinne har gått:

Først Marcialonga (70 kilometer) om 12 dager, deretter Vasaloppet (90 kilometer) den 4. mars.

I begge konkurransene går Northug for å vinne, men Marcialonga er først og fremst en test foran Vasaloppet, som er det store målet.

- Det første langløpet vil jeg bruke som erfaring. Jeg har ikke trent så mye staking, og i det løpet får jeg et inntrykk av hvor fort det går. Jeg kan ha det i bakhodet med tanke på hvordan jeg skal trene til Vasaloppet. Men jeg går for seier, ellers hadde jeg ikke giddet å reise ned, sa Northug da han møtte pressen i går.