Hadde magesår i ni år

TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): John Ertzgaard (24) har lagt på seg fire kilo muskler siden i fjor høst. Da fant han ut at han hadde hatt magesår siden han var 14 år gammel. Etter en uke på antibiotika forsvant plagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Legen sa til meg at dette vanligvis bare var noe 60-åringer fikk, sier John Ertzgaard til Dagbladet.

Sprinteren slo gjennom med 20.47 da han med en tusendels margin vant gull på 200-meter under U23-EM på Nya Ullevi i Gøteborg i 1999. Han ble spådd ei lysende framtid som Geir Moens arvtaker, men tida fra 1999 står fortsatt som personlig rekord. Uten å si noe, har John lenge følt at noe var galt.

- Jeg har fått smerter i magen når det har gått noen timer mellom måltidene, sier han.

I fjor ble han derfor sendt til lege på Toppidrettssenteret. Og derfra til grundige undersøkelser på Volvat medisinske senter.

- Jeg fikk et langt rør ned gjennom magen, sier Ertzgaard.

Sterkere

Diagnosen var et sjokk.

- Jeg hadde magesår. Det var derfor jeg fikk magesmertene. Etter noen timer uten mat begynte syra å etse på såret. Ikke rart det gjorde vondt, sier John, som nesten ikke trodde legene snakket sant.

Men etter ei uke på antibiotika var han overbevist.

- Plagene forsvant. Da begynte jeg å tenke på hvor lenge jeg har slitt med dette. Har faktisk hatt det siden jeg var 14 år. I fjor var jeg 23, sier han.

Ganske umiddelbart merket han det på treninga. Vekta gikk opp.

- Og det er ikke fett, men rein muskulatur. Siden i fjor har jeg gått opp fra 81 kilo til 85 kilo. Selv om jeg har løftet mindre vekter. Har løpt mer i stedet. Da pleier jo vekta å gå ned. Dette har ganske sikkert sammenheng med at jeg ble kvitt magesåret, sier han.

Droppet pasta

Han har også lagt om kostholdet.

- Før spiste jeg veldig mye pasta, men det er jo bare mel og vann. Nå spiser jeg ris og poteter isteden.

Dette og en godt gjennomført treningsvinter skal få John tilbake på sporet etter to miserable sesonger.

- Jeg har trent veldig hardt. Det har vært åtte tøffe måneder, sier han.

EM-finale på 200 i München er målet.

- Alt annet enn finale er en nedtur. For å klare det, må jeg løpe 20.40, sier Ertzgaard.

PÅ VEI OPP: Denne sesongen tror John Ertzgaard på suksess. Han har kvittet seg med magesåret som har hemmet ham siden tidlig i tenåra. - Nå skal jeg konkurrere meg i form, sier Ertzgaard, som sesongdebuterer i Florø 1. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer