Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hadde Mourinho rett om United?

- Forbudt å dømme straffe mot dem. Sjekk fasiten!

• Dagbladet.no i går: Arsenal får flest straffer i Premier League

(Dagbladet.no): En seiglivet myte i Premier League er at Manchester United «aldri» får straffe mot seg, og i hvert fall ikke på Old Trafford.

Men er det en myte? Tidligere Chelsea-manager José Mourinho mener bestemt nei, og hevdet i fjor vår at det var forbudt for dommere å dømme straffe mot United.

- Regelverket sier at det ikke skal dømmes straffer mot Manchester United og at det ikke skal dømmes i favør av Chelsea. Derfor kan de ikke tape, sa Mourinho.

Utbruddet kom etter en kontroversiell avgjørelse på Old Trafford dagen i forveien. På stillingen 1-1 felte John O\'Shea Middlesbroughs Lee Dong-Gook innenfor 16-meteren i sluttminuttene, men likevel vinket dommeren spillet videre.

United får færrest imot

Dagbladet.no ba Norsk Tipping og analysebyrået Opta gjennomgå antall straffer lagene i Premier League har fått mot seg, på hjemmebane og bortebane siden seriestart 1998.

Den viser at Manchester United har fått færrest straffer mot seg totalt av «de fire store», 18 straffespark fordelt over snaue 10 år.

UNITED FÅR FÆRREST STRAFFER MOT SEG: 18 ganger har dommerne dømt straffe mot Manchester United siden august 1998 og fram til i dag. Når det gjelder straffer imot på eget gress, deler United deler førsteplassen med Arsenal og Chelsea. Her har John O\'Shea nettopp felt Middlesbroughs Lee Dong-Gook, uten at dommeren tok affære. Foto: AP
UNITED FÅR FÆRREST STRAFFER MOT SEG: 18 ganger har dommerne dømt straffe mot Manchester United siden august 1998 og fram til i dag. Når det gjelder straffer imot på eget gress, deler United deler førsteplassen med Arsenal og Chelsea. Her har John O\'Shea nettopp felt Middlesbroughs Lee Dong-Gook, uten at dommeren tok affære. Foto: AP Vis mer

På andreplass følger Arsenal - Arsene Wengers gutter har forårsaket 23 straffer.

Av toppklubbene har Liverpool fått flest straffer i fleisen med 32, mens tallet for Chelsea er 29.

Vel så interessant er det å se hvem som får færrest straffer mot seg på eget gress. Her deler Manchester United, Arsenal og Chelsea førsteplassen. Alle tre har sett motstanderlaget ta straffespark åtte ganger i egen lekestue siden august 1998.

Noe overraskende kommer så mange som 44,4 prosent av straffene mot United på Old Trafford. 

Skjønner at myten oppstår

Selv om Liverpool fikk en hårreisende straffe mot seg da Frank Lampard reddet ett poeng for Chelsea på Anfield i fjor høst, har heller ikke de all verdens grunn til å klage: 11 ganger har dommerne pekt på straffemerket i disfavør Liverpool.

- Det er en hardnakket myte, det om at dommerne aldri dømmer straffe mot United på Old Trafford. Jeg skjønner egentlig at mytene oppstår, for United, Arsenal og Chelsea får lite straffer mot seg. Men jeg tror det har mest med kampbildet å gjøre, hvem som har ballen og angriper, sier Canal Plus-kommentator Kenneth Fredheim.

Han mener engelsk fotball har blitt mer kontinental når det gjelder måten mange lag opptrer på borte.

image: Hadde Mourinho rett om United?

- Mot de store lagene på bortebane, legger de fleste seg lavt, er mer forsiktige og satser på kontringer. Det var ikke så utpreget tidligere, de ga litt mer jernet og spilte klassisk engelsk. Nå er kampbildet blitt mer kontinentalt, mener han.

- Marginalt

Arne Scheie er opptatt med forberedelser til skiflyging i Harrachov, men bryter inn når Dagbladet.no beklager forstyrrelsen.

- Det er absolutt ikke en forstyrrelse, dette er et veldig interessant innspill, mener han.

Han har registrert påstander om at United får færre straffer mot seg enn andre topplag, men mener forskjellene er små.

- Går du inn i hver sesong og deler opp, blir det ganske marginalt, sier Scheie.

<B>COLE-HANDS?:</B> Er dette straffe? Det mente dommeren, som dømte straffe til Villa på Stamford Bridge. Gareth Barry scoret og utliknet til 4-4 i en festkamp av de sjeldne.
<B>FORÅRSAKET STRAFFE MOT SPURS:</B> Kolo Toure felte Dimitar Berbatov på Emirates 22. desember, men Robbie Keane misbrukte sjansen fra 11-meteren.
<B>FORÅRSAKER FLEST STRAFFER AV DE FIRE STORE:</B> 11 ganger har Liverpool fått straffe mot seg på Anfield. Her en av den billige sorten fra i fjor høst, da Lampard reddet ett poeng for Chelsea.
<B>REDDET STRAFFE:</B> Arsenal slo Manchester United i begge oppgjørene forrige sesong, og fikk også en straffe på Old Trafford. Tomasz Kuszczak reddet imidlertid forsøket fra Gilberto.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media