Solskjær er tilskuer til konkurrentenes suksess

Hadde Premier League vært ei femmil ville Solskjær vært fem minutter bak disse to gutta

Ole Gunnar Solskjær var helt sikkert forberedt på torsdagskamper i Europa neste sesong. Men han var ikke forberedt på veien dit.

STJERNETRENERE: Jurgen Klopp og Pep Guardiola er to av fotballs største manager-profiler. Foto: NTB Scanpix
STJERNETRENERE: Jurgen Klopp og Pep Guardiola er to av fotballs største manager-profiler. Foto: NTB ScanpixVis mer

NÅR DEN BRYSOMME naboen (Manchester City) og den evige fienden (Liverpool) spiller for ligagull etter prestasjoner Manchester United selv i et historisk perspektiv bare har snust på – de har vært på 90-tallet tre ganger hva poeng angår (1992/92, 2000/91 og 2009/90) – spiller klubben med 20 seriemesterskap om ingenting.

Det er selvfølgelig prestisje der, samtidig som det er viktig å avslutte en trøblete sesong med en seier.

Men hallo, vi snakker om Manchester United.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR runder av sitt første halvår i en av verdens mest utsatte og krevende fotballjobber med motstanderen han begynte sitt nye liv, Cardiff City. Ut over sesongavslutningen mot gamle kjente har verden forandret seg dramatisk for Ole Gunnar Solskjær.

De første par månedene kunne han ikke tape.

De siste par månedene kan det virke som om Ole Gunnar Solskjær har glemt hva det vil si å vinne.

DET ER IKKE sånn det skal være på Old Trafford. Men det er sånn det er, og det plager alle med tilhørighet til klubben. Manchester United skal ikke være 29 poeng bak førsteplassen og 28 poeng bak andreplassen på sesongens siste dag.

Manchester United skal være med i kampen.

ETTER 5–1 MOT Cardiff 21. desember ville det scenarioet vi nå ser vært helt greit. Avstanden til topp fire var elleve poeng da Manchester United ansatte Ole Gunnar Solskjær. Sesongen var ødelagt, ingen forventet noe som helst. Men 52 dager og ni kamper seinere, nærmere bestemt 11. februar, var plutselig Manchester United innafor topp fire med ett poengs forsprang på både Arsenal og Chelsea.

Derfor skuffelsen.

MANCHESTER CITY HAR tapt fire kamper mot Liverpools ene (mot City), men leder likevel Premier League fordi to uavgjorte kamper er bedre enn sju. Manchester United har tapt fire kamper mindre enn Tottenham (9-13), men er av samme uavgjorte årsak (9–1) fire poeng bak på tabellen. Men det er ikke først og fremst evnen til å klemme ut resultater som skiller Manchester United fra de beste og nest beste, det er fotballen som spilles.

Når Manchester City og Liverpool er virkelig gode er de best i verden.

Når Manchester United stanger i taket er de egentlig ganske middels.

STANDARDEN FOR ALLE klubber med ambisjoner om Premier League-titler i framtida ligger på Etihad og Anfield. Der har du nivået for ligagullet 2020. Det er Manchester City og Liverpool Ole Gunnar Solskjær må ha i øyekroken når han bruker sommeren på å sette sammen sitt Manchester United.

PEP GUARDIOLA BRUKTE en drøy sesong på å få City på de skinnene den lys blå seiersmaskinen kjører mot seriegull. Jürgen Klopp er snart ferdig med sin fjerde sesong på Anfield. Ja, han har vært i to europeiske finaler uten å vinne dem, men det er først i år – med et klasseforsvar og endelig også en klassekeeper – du kan si Liverpool virkelig er i stand til å vinne noe.

Bortsett fra i fjor ville poengene de mest sannsynlig ender opp med (97) vunnet alle ligamesterskapene de ikke har vunnet siden 1990.

Når det kommer til Champions League-finalen 1. juni, vil laget de stiller mot Tottenham være uten svakhetene som felte dem mot Real Madrid i Kiev.

OLE GUNNAR SOLSKJÆRS Manchester United er i et femmilsperspektiv minst fem minutter bak frontrunnerne City og Liverpool. Det er, som vi nordmenn vet meget godt, klasseforskjell. Der ligger utfordringen på Old Trafford. Der har du jobben som må gjøres og avstanden som må minskes. Og det er ikke gjort på en sesong, spør bare de som kjemper om seriegullet denne avsluttende søndagen.

Men det må bli framgang.

Det må tegnes håp.

Manchester United tåler ikke en 2018/2019-sesong til.