PSG-klar: Neymar ble PSG-klar før helga. Foto: NTB Scanpix
PSG-klar: Neymar ble PSG-klar før helga. Foto: NTB ScanpixVis mer

Neymar

Hadde Qatar en finger med i spillet om Neymar? - Ikke greit, sier ekspert

Aviser som Mundo Deportivo og The Guardian skriver at Qatar kan ha vært involvert i Neymar-overgangen.

Den brasilianske fotballstjerna Neymar (25) ble før helga klar for franske Paris Saint-Germain, etter at hans advokater torsdag møtte opp på Barcelonas kontorer og møtte utkjøpsklausulen på 222 millioner euro - altså to milliarder kroner.

Prisen i seg selv er helt ellevill, og Neymar er den desidert dyreste fotballspilleren noensinne.

- Det er vanvidd, det er jo det. Jeg er litt delt i hva jeg synes om det, sier La Liga-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Financial Fair Play

Mange har stilt seg spørsmålet om PSG faktisk er kapable til å betale en slik sum for en fotballspiller basert på FIFAs Financial Fair Play-regler. Den går i hovedsak ut på å forhindre at klubber bruker mer enn de faktisk klarer å tjene på å hente spillere.

- Dersom det viser seg at PSG er de som står bak overgangen, at de betaler og gjør ting innenfor FFP, og bruker penger de har, kan vi ikke si at det er dumt. Det er opp til dem. Det er markedet som bestemmer prisene. Det er mer og mer penger i fotballen på grunn av tv-avtaler og at sjeiker og rike russere går inn på eiersiden i ulike fotballklubber, sier Veland til Dagbladet.

PSG er eid av Qatar Sports Investments, der klubbpresident Nasser Al-Khelaifi sitter som styreformann. At et rikt selskap har gått inn på eiersiden, har naturligvis mye å si for klubbens suksess de siste årene.

PSG-SJEF: Nasser Al-Khelaifi. Foto: AFP PHOTO / Thomas SAMSON
PSG-SJEF: Nasser Al-Khelaifi. Foto: AFP PHOTO / Thomas SAMSON Vis mer

Qatar-ambassadør?

Spanske Mundo Deportivo og britiske The Guardian skriver at Neymar i forkant av avtalen kan ha godtatt å bli Qatars ambassadør foran VM i 2022 - og at pengene han får for det er omtrent to milliarder - altså nok til å betale utkjøpsklausulen i Barcelona.

- Skal det vise seg at den qatarske staten er inne i bildet, stiller saken seg helt annerledes, sier Veland.

Han tror at hvem som til sjuende og sist er ansvarlig, får vi ikke vite før UEFA offentliggjør alle sine rapporter om Financial Fair Play.

- Jeg skjønner ikke at det skal være greit at en stat plutselig er inne og betaler for fotballoverganger mellom en fransk og en spansk klubb. Da går det for langt for min del. Da mister man plutselig all kontroll over fotballspillere. Det må settes en presedens for hva som er lov og ikke i framtida. Står de finansielt ansvarlig, og om det er grunnen til at PSG holder seg innenfor reglene, kan de legge ned hele FFP, mener Veland.

Et kupp

AP omtalte før helga Neymars PSG-overgang som et kupp for Qatar, som i lang tid har lagt store penger i å bli en idrettsnasjon. I 2022 skal de altså holde et verdensmesterskap i fotball som har et budsjett på nesten 1600 milliarder.

- For Qatar har sport vært en av mange måter å bygge seg opp som en uavhengig og egen stat. Landet har siden 1995 til i dag gjort et klart veivalg for å prøve å skille seg fra Saudi-Arabia og de andre nasjonene i den arabiske halvøy for å bygge opp en egen identitet. Her har de brukt sportsarrangementer for å bygge opp sitt rykte - og fotball-VM er den store gullkalven, sier Midtøsten-ekspert Reier Møll Schoder til Dagbladet.

Schoder er også fotballinteressert, og har fulgt Neymar-sagaen. Han sier at dersom Qatar har hatt en finger med i spillet og gjort Neymar til VM-ambassadør, ser nok staten på det som et kupp.

Khalifa stadion i Qatar, klar for EM i 2022. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
Khalifa stadion i Qatar, klar for EM i 2022. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR Vis mer

Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain og De forente arabiske emirater har innført en blokade mot Qatar. Landene mener at Qatar støtter det de mener er terrorgrupper. Det er avvist av Qatar.

- Selv om de er under en blokade, viser de finansielle muskler og at de er til å regne med. Jeg tror nok Neymar har gått til PSG fordi han fikk en god porsjon med penger, men for Qatar skader det ikke å vise at de har finansielle muskler, og at de ikke er kuet selv om de er under blokade. Da er den summen et spytt i havet, sier Schoder.

Han omtaler budsjettet til 2022-VM som «sinnssykt». Qatar har de seinere årene blant annet også holdt et VM på sykkel og i håndball.

- Hva de vil gjøre etterpå med stadionene og byggverkene etter VM, vet man jo ikke. Men det er ekstremt mange utenlandske selskaper som er delaktige. Ser man større på det, er det en stor økonomi som er avhengig av at VM skal gå bra og at Qatar skal gå bra. De føler seg nok sikrere. Så det er et større politisk spill her enn fotball-VM.