FERSKE FJES:  Anders Fannemel og Rune Velta er de to yngste i troppen som hopper for en plass i den individuelle konkurransen i skiflygings-VM i Vikersund. 
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
FERSKE FJES: Anders Fannemel og Rune Velta er de to yngste i troppen som hopper for en plass i den individuelle konkurransen i skiflygings-VM i Vikersund. Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer

Hadde så vidt begynt da Romøren satte v-rekord

I dag kjemper Anders (20) med samme mann om VM-plass.

• Hoppstudio kl 18: Kvalifisering i Vikersund-VM

(Dagbladet): Anders Fannemel var kanskje det mest ukjente navnet på lista da laget til VM i skiflyging ble offentliggjort denne uka.

20-åringen står med to tiendeplasser i verdenscupen som sine beste prestasjoner individuelt så langt i karrieren, men unggutten har vært jevn, og har havnet i topp 15 hver gang han har fått sjansen.

I skiflygingsrennet i Oberstdor fsatte han personlig rekord med 216 meter - det ga VM-billett.

- Det var vel ikke noe jeg hadde sett for meg for en måned siden, men det var veldig kjekt og en god følelse å få beskjeden. Jeg hadde kanskje litt forhåpninger etter de siste V-cuprennene jeg har deltatt i, sier Fannemel til Dagbladet.

Startet i 2004
Det har gått fort med hopptalentet, som vokste opp i Sogn og Fjordane-bygda Hornindal. For det tok lang tid før han fikk opp øynene for hopping.

Da VM-lagkamerat Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord med 239 meter i 2005, hadde Fannemel så vidt begynt.

- Jeg startet ikke med hopping før i 2004. Så det har gått ganske fort, egentlig. Alle i området der jeg kommer fra driver jo med skiskyting, så det gjorde jeg og, sier Fannemel, som er vokst opp ikke langt fra eksempelvis Tarjei Bø.

- Men jeg var aldri noe særlig god i det, verken i skyting eller gåing. Jeg ble ganske fort hektet av, jeg manglet mestringsfølelsen, for å si det sånn, gliser 20-åringen.

Onkel Gunnar Fannemel er imidlertid leder for hoppgruppa i Hornindal, og han så potensial i nevøen.

- Jeg ble med onkelen min da han dro i hoppbakken i kveld, og da ballet det på seg etter det. Jeg var ikke særlig fysisk sterk da jeg var yngre, jeg har alltid vært en liten kar, og det er kanskje en fordel at jeg er såpass lettbygd. Jeg vet heller ikke hvor bra spenst jeg har og sånn, men jeg takler den hopptekniske biten ganske bra, sier Anders Fannemel.

Takler press godt
Det virker heller ikke som om unggutten lar seg prege av presset som ofte rammer hoppere.

- Det virker som jeg takler spenning ganske bra. Jeg var ganske nervøs i Oberstdorf for eksempel (lagkonkurransen i skiflyging, journ.anm), da jeg var først på laget, men jeg taklet jo det ganske bra. Jeg har ingen store tanker om hvordan det blir å sitte på bommen i Vikersund, men jeg får prøve å ta det som et vanlig renn, og bruke spenningen til noe positivt, sier han.

Men først gjelder det å kvalifisere seg til rennet, og være god nok til å komme blant de fire nordmennene som får være med på fredag.

- Først og fremst: Klarer jeg å gjøre jobben min, så er jeg fornøyd. Hvis de fire andre hopper bedre enn meg da, så er det bra for Norge, da stiller vi sterkt. Men jeg får hoppe så bra jeg kan, og jeg har jo vist at jeg klarer å være inne blant de 10-15 beste på en god dag, sier Fannemel til Dagbladet.