Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommerproblemer

Hadde Svein Oddvar Moen dømt godt nok i utlandet ville Svein-Erik Edvartsen dømt Eliteserien 2017

Det var ikke Svein-Erik Edvartsens sterkt kritiserte adferd som var spiren til den famøse Edvartsen-saken. Det var Team Moens svake dømming. I hvert fall om vi setter det på spissen.

HAR TRØBLET: Svein Oddvar Moen sleit da han dømte utenlands i 2016. Foto: NTB Scanpix
HAR TRØBLET: Svein Oddvar Moen sleit da han dømte utenlands i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJENNOM VINTER OG vår red den såkalte Svein-Erik Edvartsen-saken Norges Fotballforbund og norsk fotball som ei ekstremt pinlig mare. Det de færreste vet er selve opprinnelsen til skandalen, den som endte med at Edvartsen ble utestengt i 2017, vel å merke med full kompensasjon fra Norges Fotballforbund. For det var ikke Edvartsens behandling av kollegaer og Hamar-dommerens frie utfoldelse på sosiale medier som startet den bitre dommerkrangelen – alle skitne, dokumenterte og udokumenterte påstander kom først i spill da begeret var i ferd med å renne over.

Nei, det som startet hele greia var et brev til NFF og dommersjef Terje Hauge fra FIFAs dommersjef Pierluigi Collina.

Der den italienske dommerlegenden redegjorde for at dommerteamet til vår daværende internasjonale elitedommer, Svein Oddvar Moen, hadde gjort for mange feil over for mange kamper.

BESKJEDEN FRA FIFA kom rett før jul og gjennom innholdet oppfordret Collina NFF og Terje Hauge til å gjøre forandringer i Team Moen. Grunn: Prestasjonene som var levert var ikke gode nok. Svein Oddvar Moens kampledelse holdt ikke lenger internasjonalt elitenivå. Grepet som ble tatt på nyåret var å vrake assistentdommer Frank Andås og flytte opp Magnus Lundberg fra teamet til Svein-Erik Edvartsen.

Så langt vel og bra selv om Andås ble sint og fikk det lønnede vervet som assistentdommer-coach i Norges Fotballforbund som kompensasjon, et plaster på såret, kall det hva du vil.

Det var først da Edvartsen skulle fylle hullet etter Lundberg at det vi etter hvert omtalte som Edvartsen-saken fikk bein å gå på.

TIDA DET TOK å løse saken, handlingslammelsen på Ullevaal stadion, alle møtene, Terje Hauges u-svinger da vi alle trodde saken var løst – to ganger (!) – dommerforeningens mobilisering og helt avgjørende innblanding godt ut i den fjerde uka – alle som følger med i norsk fotball kjenner saken og vet hvordan den endte.

Svein-Erik Edvartsen ble plassert i skammekroken.

Inntil videre for et helt år.

MEN SAKEN, SOM avdekket påståtte kritikkverdige forhold flere år tilbake i tid, et av dem så grovt at en assistentdommer tok til tårene på TV to år etter at det skjedde, ville aldri vært noen sak om ikke Pierluigi Collina hadde kritisert Team Moen, krevd forandring og tvunget Terje Hauge til å ta grepet som førte til vrakingen av Frank Andås. En vraking som i sin tur ga en annen assistentdommer opprykk med de følger at Svein-Erik Edvartsen trengte en ny medhjelper, og i første omgang bare hevdet sin rett til det som fram til i vinter hadde vært kutyme på Ullevaal stadion, at dommerne valgte assistenter etter den løpende rangeringen.

Jeg sier ikke det forandrer noe som helst eller at all møkka er visket ut med avtalen Edvartsen signerte for en drøy måned siden, men verd å tenke på er det absolutt.

Hadde ikke Svein Oddvar Moen og teamet hans dømt dårlig utenfor Norge i 2016 ville Svein-Erik Edvartsen dømt fotballkamper både ute og hjemme i 2017.

Hele Norges coronakart