Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hadde tre ganger mer testosteron enn vanlig for kvinner

Britisk avis om Semenya.

OVERLEGEN: Caster Semenya knuste konkurrentene på 800-meteren i VM. Foto: AFP
OVERLEGEN: Caster Semenya knuste konkurrentene på 800-meteren i VM. Foto: AFP Vis mer

(Dagbladet.no) Nordmenn kommer selvfølgelig til å huske spydgullet til Andreas Thorkildsen og vi glemmer ikke de fantastiske løpene til Usain Bolt.

Men VM kommer også til å bli husket for 18 år gamle Caster Semenya. Kort tid etter at hun knuste konkurrentene på 800-meteren spurte friidrettsverdenen seg om hun virkelig er jente.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har bedt om en kjønnstest av den sørafrikanske jenta og The Telegraph skriver i dag at en test som ble foretatt av Semenya før mesterskapet viste svært høye testosteronverdier.

- Hun hadde tre ganger høyere testosteronverdier enn det er vanlig at kvinner har, skriver avisa.

Stoppet på vei til do
Semenya har fortsatt ikke uttalt seg etter gulløpet og hun stilte ikke opp på pressekonferansen etterpå. Hun har gått i skjul, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på anklagene som har kommet den siste uka.

Men ifølge treneren hennes, Michael Seme, er ikke Semenya ukjent med spørsmålet. Han forteller at de nylig stoppet for å bruke toalettet på en bensinstasjon i Cape Town. Semenya ble stoppet av betjeningen da hun var på vei inn på damedoen.

- Caster bare lo og spurte om de ville at hun skulle ta av seg buksa og vise dem at hun er en kvinne, sier Seme.

Kommunikasjonsdirektør Nick Davies IAAF sier den omfattende undersøkelse av Semenya innebærer besøk hos gynekolog, endokrinolog (hormonspesialist), psykolog, indremedisiner og kjønnsekspert.

- Vi meldte på Caster som en kvinne, og vi ønsker at det forblir slik. Vår samvittighet er ren når det gjelder Caster. Vi har ingen betenkeligheter når det gjelder dette, sier lagleder Phiwe Mlangeni-Tsholetsane.

Ber om ro
Foreldrene til 800 meter-vinner Caster Semenya (18) ber verden tro på at datteren deres er ei jente.

- Jeg skulle ønske de lot datteren min være i fred. Hun er min lille jente. Jeg oppdro henne og har aldri vært i tvil om kjønnet hennes. Hun er en kvinne, og det kan jeg gjenta en million ganger, sier pappa Jacob Semenya

Mamma Dorcus Semenya sier hun ikke frykter for utfallet av kjønnstestene som datteren har gjennomgått.

- Jeg bekymrer meg ikke for det, for jeg vet hvem og hva barnet mitt er. Mokgadi Caster er en jente, og ingen kan forandre på det, sier hun.

Lagleder Phiwe Mlangeni-Tsholetsane ønsker ikke kommentere opplysningene til The Telegraph.

- Vi flyr hjem i morgen og da kommer vi til å ha en pressekonferanse, sier Mlangeni-Tsholetsane til Expressen.se.

KJØNNSTESTET: IAAF krevde at Caster Semenya måtte kjønnstestes. Foto: AFP
KJØNNSTESTET: IAAF krevde at Caster Semenya måtte kjønnstestes. Foto: AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media