SKYWALKER: Thor Hushovd er klar for sitt 11. Tour de France. Og nå røper han at kona Susanne, datteren Isabel (2) og han selv trives så godt her i Monaco at de vurderer å bli værende den dagen karrieren er over.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SKYWALKER: Thor Hushovd er klar for sitt 11. Tour de France. Og nå røper han at kona Susanne, datteren Isabel (2) og han selv trives så godt her i Monaco at de vurderer å bli værende den dagen karrieren er over.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Hadde vært fantastisk å få den gule ledertrøya

I dag starter Thor Hushovd i sitt 11. Tour de France. Dagbladet møtte verdensmesteren på hjemmebane i Monaco.

1. etappe av Tour de France direkte i livestudio fra kl. 13.05.

MONTE CARLO (Dagbladet): Thor Hushovd hilser på servitøren på en liten kafé ved bystranda i Monaco.

Vi har akkurat krysset fasjonable Avenue Princesse Grâce og gått ned mot sjøen i verdensmesterens hjemby.

Vi hører turtallslyden av en Ferrari - eller kanskje en Porsche - fra veien der oppe. Monaco er som en klisjé dyppet i motorolje og rullet i Gucci.

Thor ser opp mot det grå skylaget over middelhavsbyen.

SYMBOLET: Regnbuetrøya er selve symbolet på at Thor Hushovd er verdensmester. Når han sykler fra Monaco, langs Middelhavet, og over grensa til Italia, får han mange tilrop.

Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SYMBOLET: Regnbuetrøya er selve symbolet på at Thor Hushovd er verdensmester. Når han sykler fra Monaco, langs Middelhavet, og over grensa til Italia, får han mange tilrop. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Været var mye bedre fram til I går. Kanskje dere tok med dere det dårlige været fra Norge, sier han og humrer.

Sørlendingen har ikke hatt noen god sesong. Han fikk med seg en etappeseier fra Sveits rundt, men ellers har 2011 vært like grått som skyene over det lille fyrstedømmet.

- Det har vært mye stang ut, sier han.

- Jeg har ikke hatt noen bra sesong og spesielt vårsesongen var skuffende. Når jeg sjøl har høye forhåpninger, så kan jeg ikke være fornøyd.

Greit å være hjelperytter Thor har funnet en restaurant hvor vi skal spise lunsj. Michelin-klistremerket på døra kommer ikke som noen overraskelse.

- Dette er favorittstedet til Victoria Silvstedt. Hun bor i den blokka der, sier han og peker mot byens høyeste  bygning.

Vi spør om Tour de France.

Det 3431 kilometer lange helvetet «oksen» skal igjennom de neste ukene. Verdens tredje største idrettsarrangement.

- Målet mitt er å vinne en etappe, og da gjerne den første. Det hadde vært fantastisk å få den gule ledertrøya.

- Er du komfortabel med å være hjelperytter for Tyler Farrar på de flateste etappene?

- Ja, i år får det bli sånn. Planen er at Farrar skal kjøre for den grønne trøya siden han kanskje har bedre sjans på den enn meg. Dessuten hadde det vært litt trist om jeg hadde tatt den grønne trøya den første dagen og sittet med den hele veien. Da hadde jeg jo ikke fått kjørt med VM-trøya.

MICHELIN-LUNSJ: Thor liker seg godt på den Michelin-hedrede restauranten Avenue 31 i Monaco. Her spiser han ørret som hovedrett, og unner seg et glass hvitvin til.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
MICHELIN-LUNSJ: Thor liker seg godt på den Michelin-hedrede restauranten Avenue 31 i Monaco. Her spiser han ørret som hovedrett, og unner seg et glass hvitvin til.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Verdensmesteren fra i fjor har ikke lagt skjul på at det er de litt mer kuperte etappene han tror han har best sjanse til å vinne. Han forteller at for å kunne sitte med over mindre fjell, veier han nå mindre i forhold til tidligere Tour-deltakelser.

Datteren forandret alt - Jeg har som mål å gjøre det bra på de lett kuperte etappene, og da må jeg være rå på den type avslutninger. Det er ingen hemmelighet - som jeg har sagt - at Mark Cavendish er vanskelig å slå på de spurtene, så hvis jeg skal ta en etappeseier, har jeg en bedre sjanse hvis jeg går for de litt hardere avslutningene. Det er derfor jeg er litt lettere enn tidligere, sier han.

Grimstad-karen er blitt en sykkelveteran, men etter åtte etappeseirer i verdens største etapperitt, er det mye som har forandret seg siden han Tourdebuterte for elleve år siden.

Datteren Isabel (to år og fire måneder) får æren for det.

- Syklingen er blitt mindre viktig etter at jeg ble pappa. Jeg har fått flyttet fokus. Når jeg kommer hjem fra trening, så er det rett i armene på henne, før jeg tar en dusj og leker enda mer med henne.

Mentalt bruker jeg mindre krefter på hvordan jeg føler meg. Har jeg hatt en dårlig økt, så leker jeg med Isabel istedenfor å ligge på sofaen og bekymre meg.

RØRT: Etter endt Tour de France i fjor hadde ikke Hushovd sett datteren Isabel på over tre uker.Foto: Per Espen Løchen / SCANPIX
RØRT: Etter endt Tour de France i fjor hadde ikke Hushovd sett datteren Isabel på over tre uker.Foto: Per Espen Løchen / SCANPIX Vis mer

Hva datteren betyr for 33-åringen ble ekstra synlig på Champs-Élysées etter den siste etappen i Tour de France i fjor.

Thors kone Susanne Haaheim (34) dukket nemlig opp I paradegaten med datteren på armen. Det ble nesten for mye for ham.

Vil ha flere barn - Da hadde jeg ikke sett Isabel på over tre uker, så det ble et ekstremt øyeblikk. Det beste av alt var å se reaksjonen hennes da hun så meg. Det var både gøy og veldig sterkt på en gang.

Han røper samtidig at den lille familien snart blir større.

- Vi har lyst til å gi henne en bror eller søster. Jeg tror alle unger har godt av det. Det er fint for dem å ha noen å leke med, sier han.

Thor har akkurat spist ertesuppe og skal til å begynne på hovedretten. Ørret. Så forteller han at familien vurderer å bli i Monaco den dagen han dropper syklingen.

VIL HA FLERE BARN: Thor og kona Susanne Haaheim (34) ønsker seg en større familie.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
VIL HA FLERE BARN: Thor og kona Susanne Haaheim (34) ønsker seg en større familie. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Vi trives utrolig godt, og vi har jo en unge som begynner å snake fransk. Hun kommer til å snake norsk, fransk og engelsk, det i seg selv er en vanvittig utdannelse. Det er ikke umulig at vi blir.

- Du har sagt tidligere at det ikke er unaturlig at du gir deg når du er 35 år, men det er jo bare to år til?

- Da jeg startet karrieren, så jeg for meg at jeg ville gi meg når jeg var 32, men nå sykler jo folk til de er 40. Jeg føler i hvert fall at jeg vil holde på lenger enn to år til. Jeg trives veldig godt med det livet jeg har nå.

Han legger ikke skjul på at det til tross for uker og måneder borte fra familien, er helt greit å være Thor
Hushovd.

Weylandt i perspektiv Men at dødsfallet til belgiske Wouter Weylandt — som mistet livet etter et stygt fall på den tredje etappen av årets Giro d'Italia — går inn på ham.

- Det høres kanskje litt klisjéaktig ut, men sånt setter livet i perspektiv. Det får oss syklister til å tenke over at  det vi driver med er livsfarlig. At vi må være forsiktig og at marginene er små.

SYKKELGUD: Selv om Thor Hushovd trolig må finne seg i en hjelperytterrolle for Tyler Farrar på de flatere etappene, var det ingen tvil om hvem som var midtpunktet under torsdagens lagpresentasjon.Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY
SYKKELGUD: Selv om Thor Hushovd trolig må finne seg i en hjelperytterrolle for Tyler Farrar på de flatere etappene, var det ingen tvil om hvem som var midtpunktet under torsdagens lagpresentasjon.Foto: SCANPIX/EPA/NICOLAS BOUVY Vis mer

- Har Susanne bedt deg ta det med ro?

- Ja, hun har bedt meg være forsiktig. Det handler om ikke å ta unødvendige sjanser. Det er bare et lite feilskjær som skal til før det blir krise.

Thor tar en slurk av hvitvinen han fikk til fiskeretten. Han forteller at han imidlertid ikke aner hva han skal  gjøre den dagen prestasjon, etappeseirer og hardtrening ikke lenger styrer livet hans.

-  Det vil vise seg. Jeg vet ikke.

- Du har definitivt erfaring til en rolle som sportsdirektør?

Lei av hotell-livet - Det har jeg, men det er ikke noe jeg har lyst til å gjøre i dag. Jeg har ikke lyst til å fortsette å spise den samme maten og bo på de same hotellene som jeg har gjort de siste 15 årene.

VANESAK: Thor Hushovds ti Tour de France-deltagelser har gitt åtte etappeseirer, to grønne trøyer, og ikke minst skapt en vanvittig interesse for landeveissykling i Norge. Her fra hans foreløpig siste triumf på den tredje etappe av fjorårets Tour i Arenberg.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Rebours
VANESAK: Thor Hushovds ti Tour de France-deltagelser har gitt åtte etappeseirer, to grønne trøyer, og ikke minst skapt en vanvittig interesse for landeveissykling i Norge. Her fra hans foreløpig siste triumf på den tredje etappe av fjorårets Tour i Arenberg.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

- Det blir «Mesternes Mester» isteden?

- He-he, jeg håper den realitytida er over innen jeg er ferdig.

33-åringen er ferdig med å spise nå. Slår av en prat på fransk med eieren av den eksklusive restauranten. I dag sykler han den første etappen i Touren, de 191,5-kilometrene fra Passage du Gois til Mont des Alouettes.

- Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang.

Denne saken sto på trykk i Dagbladets papirutgave 1. juli.

BLODSLITET: Her er oversikten over de tilsammen 3431 kilometerene Thor Hushovd og resten av Tour de France-feltet skal tilbakelegge fordelt på 21 etapper.Kart: ASO
BLODSLITET: Her er oversikten over de tilsammen 3431 kilometerene Thor Hushovd og resten av Tour de France-feltet skal tilbakelegge fordelt på 21 etapper.Kart: ASO Vis mer