- Hadde vært mye kjipere om jeg ikke hadde prøvd

Kjersti Tysse-Plätzer gikk for gull, men endte med disk.

MEDALJEDRØMMEN KNUST: Kjersti Tysse Plätzer sammen med mannen Stephan Plätzer etter kvinnenes 20 km kappgang under VM i friidrett i Berlin søndag. Tysse ble disket i sitt siste store mesterskapsløp og kom ikke til mål.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MEDALJEDRØMMEN KNUST: Kjersti Tysse Plätzer sammen med mannen Stephan Plätzer etter kvinnenes 20 km kappgang under VM i friidrett i Berlin søndag. Tysse ble disket i sitt siste store mesterskapsløp og kom ikke til mål. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer


BERLIN (Dagbladet): Det var ikke slik superveteran Kjersti Tysse-Plätzer hadde sett for seg avsalutningen på en fantastisk idrettskarriere; stokk stiv, fragått og disket.
Men etter noen få tårer, en haug med sympati-klemmer og mange oppmuntrende ord, taklet hun også det på sin sedvanlige positive måte.

- Jeg var mer skuffet for ti minutter siden enn jeg er nå, så dette går seg til. Men klart det er kjipt, sier Kjersti etter å ha fått skfitet på seg tørre klær og summet seg litt.

Tok sjansen
- Hadde jeg stått her, disket og slått, uten virkelig å ha prøvd, ville det vært mye verre enn det er nå. For jeg prøvde. Jeg prøvde virkelig. Jeg hadde veldig lyst til å bli verdensmester, og da må en satse. Derfor tok jeg sjansen på å bli med russerne da de begynte å gå fort. Det gikk litt vel fort, og jeg ble stiv og klarte ikke å følge Olga Kaniskina. Likevel maktet jeg å fortsette og fortsette og fortsette, helt til det røde kortet kom.

Kjersti ble tatt ut av konkurransen bare noen kilometer før mål, etter tre advarsler. Dommeren som ga henne det røde kortet, viste med et overtydelig kropsspråk at han beklaget at han måtte diske henne.
Kjersti ville endt på en femte eller sjetteplass.

Ikke all verden for en utøver som blant annet har to OL-sølv i skuffen fra før.

Mas om å fortsette.
 
Mens hun står og prater med den norske pressen går den ene konkurrenten etter den andre forbi, klapper henne på skuldra, gir en klem, kommer med oppmuntringer.
Kjerstis status i kappgangmiljøet er enorm.

En kinsesisk dommer, kanskje en som var med på å diske henne i dag, trygler om at hun må fortsette.
- We need you, the sport needs you, Kjersti. Please don't stop, sier han.

Han blir ikke bønnhørt. For nå er det definitvit slutt for jenta som tok sin første Kongepokal i 1983, for 26 år siden! Den gangen var hun drøyt 13 år gammel.

Avslutte med stil

Selv ikke det mislykkede mesterskapet her i Berlin får Kjersti til så mye å lukte på tanken om enda et år med satsing.

- Nei. Det er definitvit slutt nå. Det var ikke slik jeg ville avslutte mesterskapskarrieren. Men jeg legger opp i visshet om at jeg har hatt en kjempesesong, sier Kjersti, som har vunnet alle årets Challenge-stevner på et nær. Da var hun sjuk.

Og hun har fortsatt muligheten til å avslutte karrieren med en seier.

19. september går nem,ig Challenge-finalen i Russland. Kjersti leder sammenlagt, og har en eventyrlig mulighet til å ta hjem hele cupen.

Må på jobben

Kjersti Tysse-Plätzer må derfor vente en måned til før hun kan nye livet som idrettspensjonist.

Hun får heller ikke mye tid å nyte i VM-byen Berlin. I morgen er det hjem til Søfteland.

- Jeg må på jobben, sier Kjersti.

Men hun kommer ned igjen på torsdag for å følge broren Erik på hans 50 kilometer senere i VM.

 

DISKET:
Kjersti Tysse Plätzer passerer Brandenburger Tor under kvinnenes 20 km kappgang und VM i friidrett i Berlin søndag. Tysse ble disket i sitt siste store mesterskapsløp og kom ikke til mål.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DISKET: Kjersti Tysse Plätzer passerer Brandenburger Tor under kvinnenes 20 km kappgang und VM i friidrett i Berlin søndag. Tysse ble disket i sitt siste store mesterskapsløp og kom ikke til mål. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer