SMELL: Kristine Stavås Skistad hadde en tung sesong i fjor etter gjennombruddet i 18/19-sesongen. 21-åringen er trygg på at hun kan kjempe i toppen igjen denne sesongen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Stavås Skistad tar selvkritikk

- Hadde veldig godt av smellen

Kristine Stavås Skistad har funnet ut hva som gikk galt forrige vinter og forteller at hun er glad for at det skjedde.

Publisert
Sist oppdatert

Kristine Stavås Skistad (21) slo gjennom med et brak i sprintlangrenn med 2.-plassen på Beitostølen i november 2018 og 5. plass i verdenscupsprinten på Lillehammer uka etter.

Det sendte henne til VM i Seefeld, rett etter at gullet i junior-VM på sprinten i Lahti ble innkassert foran ess som Monika Skinder, Anita Korva, Linn Svahn, Frida Karlsson og Helene Marie Fossesholm.

Svahn var verdens beste sprinter forrige sesong i kraft av å vinne verdenscupen sammenlagt, men var sjanseløs mot jevngamle Stavås Skistad i 2018/19.

- Linn Svahn liker jeg ikke å bli slått av. Vi er like gamle. Hun kom veldig brått i fjor. Det må jeg gjøre noe med, sier Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.

Svahn viste fram både høy fart og temperament forrige vinter.

- Det virker som hun ikke liker å tape. Det er positivt. Det er viktig å ha konkurranseinstinkt for å bli god. Jeg ser for meg at vi kommer til å krige mye mot hverandre.

UHELDIG: Kristine Stavås Skistad kom som et lyn inn i verdenstoppen for to år siden, men forrige sesong fikk hun bakkekontakt, for å si det mildt. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Hun hadde et solid forsprang på Svahn i 2019, da Skistad holdt på å gjøre det helt store i VM-sprinten i Seefeld, før hun falt på oppløpet i semifinalen.

Har funnet svar

Mange trodde at hurtigtoget fra Konnerud skulle bli Norges sprintener forrige vinter.

Slik gikk det imidlertid ikke. I stedet ble det en vanskelig andresesong preget av motgang.

Overfor Dagbladet forteller Stavås Skistad at hun har funnet ut hva hun gjorde feil.

- Jeg har funnet veldig mange svar på hva som ikke fungerte forrige sesong. Jeg har unngått de samme feilene og satser på å fortsette med det, forteller 21-åringen.

- Hvilke feil da?

- Jeg kjørte muskulaturen altfor seig og gjorde noen andre feil. Jeg startet for tidlig etter sykdom og slike ting. Det har jeg lært mye av.

<strong>POSITIV:</strong> Kristine Stavås Skistad. Foto:Nina Hansen / dagbladet
POSITIV: Kristine Stavås Skistad. Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Hurtigtoget fra Konnerud trekker også fram at hun fokuserte for mye på antall timer hun burde trene, i stedet for å kjenne mer etter hvordan kroppen føles og la det styre treningen i større grad.

- Hadde godt av smellen

Nå er Skistad glad for at hun opplevde den motgangen hun slet med forrige vinter.

- Forrige sesong var ikke mye å skryte av. Men jeg tror jeg lærte mye av det og blir sterkere av det på sikt. Jeg tror jeg hadde veldig godt av den smellen, sier stortalentet til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Man lærer best i motgang, svarer Skistad.

Budskapet underbygges av historikken. Marit Bjørgen hadde flere tunge år fra 2006-2009, før hun kom tilbake sterkere enn noen gang. Også Therese Johaug hadde noen tyngre sesonger etter gjennombruddet i 2007 og måtte vente til 2011 før hun virkelig tok det neste steget.

I HARDT VÆR: Det hagler inn stygge meldinger fra finsk hold til Kristine Stavås Skistad etter uttalelsene om Anita Korva. Programledere: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Reporter i Ruka: John Rasmussen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det må jeg ta til meg og ta alt som læring, sier Skistad.

En etterlengtet opptur fikk hun heldigvis på tampen av forrige sesong. Etter å ha sviktet på hjemmebane med 6.-plassen i NM-sprinten på Konnerud, viste Skistad seg fra en helt annen side da verdenscupsirkuset inntok hjemmearenaen.

Vendepunkt

21-åringen slo til med en knallsterk 4. plass - på plassen bak jevngamle Svahn - og var Norges beste i sesongens siste sprintrenn.

- Det var godt å se at man har det i seg på Konnerud. Etter det har det bare gått en vei. Jeg håper å fortsette med det, forteller hun.

Skistad har allerede rukket å bli upopulær blant noen av rivalene for sin uortodokse måte å manøvrere seg i felt på.

- Jeg skjønner ikke helt hvorfor de reagerer på hvordan jeg går på ski. Det må de tåle. Det er sånn jeg går. Det må være lov å gå strategisk. Det handler om å komme først til mål. Hvordan man gjør det, får være opp til hver enkelt, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer