Hælaften med Zlatan

Svenskene hadde blitt rundspilt og ydmyket, og Italia kjørte på cruisekontroll for å ri inn 1- 0. Da dukket Zlatan opp med et stykke trolldom.

PORTO (Dagbladet): Zlatan Ibrahimovics magiske hælspark fem minutter før slutt, snudde opp ned på en kamp som til de grader ble eid av Italia.

Ut av et blågult intet hentet superspissen fram det mest ekstreme han har på repertoaret, og berget et livsviktig poeng i det som for alvor har blitt dødens gruppe i EM. Hælsparket kan egentlig ikke beskrives. Det var så frekt at det nesten bare er Zlatan som kunne finne på å gjøre det.

Den italienske keeperen Gianluca Buffon var på vei ut i feltet for å klarere ballen unna etter en corner. Og istedet for å snu seg, så flikket Zlatan ballen med hæleni en høy bue, over 1.90 høye Christian Vieri som sto korrekt plassert på bakre stolpe.

Visst var det flaks, men selvsagt var det også bevisst gjort av Zlatan.

-  Jeg jobbet og jobbet for å få en scoring, og da den endelig gikk inn var jeg på en annen planet, sier Zlatan.

-  Det var morsomt å spille så bra mot Italia, som er en av favorittene til å vinne.

Brutalt

Men selv om målet nesten var verdt et poeng i seg selv, så var det vanvittig ufortjent. Svenskene fikk nemlig et brutalt møte med virkeligheten da Italia tok fram det beste i seg selv før pause. De azurblå tok opp kluten, tørket bort de siste flaue restene etter Tottis spyttklyse, og spilte fotball som varmet i den uvanlig kjølige portugisiske sommerkvelden.

Alessandro Del Piero fylte rollen til Totti som hengende spiss. Til tider med glans, men mest av alt smartere, og sleipere enn det Totti greide mot Danmark.

Smilet tilbake

For i første omgang dreide alt seg om lille, og magiske Antonio Cassano (21). Roma-spissen som ble vraket til den første kampen. Ganske uforståelig da han fra første minutt begynte å kjøre hulli-gulli med Mikael Nilsson på den svenske høyrebacken har i følge flere italienske aviser følt seg trist og utilpass under EM. Gutten har boikottet pressen i mange måneder. Men i går spilte han smilet tilbake på seg selv, og på alle de som Arne Scheie ville sagt det, er glade i fotball.

Rundspilt

For Italia dominerte fullstendig. Christian Vieri misset to kjempesjanser på hodet, og laget hadde skapt seks gigantiske målsjanser da Christian Panucci endelig fant Cassano med et lekkert innlegg. Halvt liggende plasserte han ballen i det lengste hjørnet med hodet.

1- 0-ledelsen var EMs mest fortjente. For i de hundre årene det svenske fotballforbundet har eksistert, er det sjelden de har blitt mer rundspilt enn de ble før pause i går.

Kun et øyeblikks magi av Fredrik Ljungberg, som hælsparket til Zlatan Ibrahimovic, skapte noe grad av trøbbel for Italia. Men Zlatans skudd gikk over en godt plassert Buffon, som lot til å ha kontroll.

Karantene

Etter hvilen kom Sverige lenger fram på banen. Ironisk nok kom svenskenes første store sjanse på en kontring. Innbytter Guiseppe Favallo misset en pasning. Henke Larsson snappet den opp, løp over halve banen, og la den perfekt til Mattias Jonson som skjøt. Men: Gianluigi Buffon reddet relativt enkelt.

Fem minutter før slutt kom utlikningen. Buffon greide ikke å klarere corneren, og Zlatan Ibrahimovic dukket opp med sin magiske hæl. Og reddet kvelden for svensker som var mer heldig enn dyktig. Sverige topper gruppe C med like mange poeng som Danmark. Og gruppefinalen mellom de to lagene blir en gysare.

Italia må unnvære både lagkaptein Fabio Cannavaro og midtbanekrigeren Gennaro Gatusso i den siste gruppematchen mot Bulgaria på grunn av gule kort. Svenskene må unnvære Tobias Linderoth som fikk gult kort etter å ha dratt ned Perrotta.

FREKK: Fem minutter før slutt hentet Zlatan Ibrahimovics fram et herlig frekt og magisk hælespark. Den italienske keeperen Gianluca Buffon var på vei ut i feltet. Zlatan flikket ballen med hælen i en høy bue, over Christian Vieri på bakre stolpe.