Slik gikk for gutta og jentene i sprintprologen i Falun

Haga falt i Falun. Redder Weng fra full krise

Rivalenes jakt på formsvake Heidi Weng i verdenscupsammendraget fortsetter. I dag ble Weng nr. 30 i prologen i Falun. Uten Ragnhild Hagas fall hadde verdenscuplederen blitt utslått.

SLAPP MED SKREKKEN: Heidi Weng ble nr. 30 i prologen og kan takke Ragnhild Hagas fall for at krisen ble avverget på sprinten i Falun. Weng kjemper for å beholde den gule trøya når verdenscupen avsluttes denne helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLAPP MED SKREKKEN: Heidi Weng ble nr. 30 i prologen og kan takke Ragnhild Hagas fall for at krisen ble avverget på sprinten i Falun. Weng kjemper for å beholde den gule trøya når verdenscupen avsluttes denne helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FALUN/OSLO (Dagbladet): Det svenske hjemmehåpet Hanna Falk vant sprintprologen i Falun, som innleder minitouren i verdenscupavslutningen denne helga.

Marit Bjørgen ble beste norske kvinne i prologen på 5. plass, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla ble henholdsvis nr. 9 og 11.

Flere store stjerner røk ut, som det finske håpet Krista Pärmäkoski, en av de største favorittene i minitouren.

Også Ragnhild Haga ble slått ut i prologen etter at hun falt. Dermed får hun et tungt utgangspunkt for resten av touren. Haga hadde imidlertid en svært god tid fram til fallet og så meget sterk ut.

Weng: - Det var kjipt

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Verdenscupleder Heidi Weng skuffet i prologen, selv uten fall. Weng har vært i sin svakeste form på flere sesonger den siste måneden og risikerer å tape det solide forspranget hun har hatt i kampen om den gule trøya.

Weng holdt på å ryke ut i prologen, men slapp med skrekken på 30. plass og gikk videre med åtte hundredeler. Uten fallet til lagvenninne Haga ville verdenscupleder ha røket ut og fått en marerittstart på minitouren.

- Det var ikke noe særlig. Det var kjipt, sier Weng til NRK.

Kampen om gul trøye

Det er Ingvild Flugstad Østberg og Jessica Diggins som følger nærmest og jakter Weng i verdenscupsammendraget.

153 poeng skiller ned til Ingvild Flugstad Østberg før det skal kjempes om totalt 350 poeng i Falun. Formsterke Jessica Diggins jakter 107 poeng bak Østberg igjen og 260 poeng bak Weng før verdenscupavslutningen.

- Jeg er litt defensiv og er mest redd for å bli hentet igjen av dem som kommer halsende bak. Spesielt Jessica er i vanvittig form, sier Østberg til Dagbladet etter Kollen-tremila.

Diggins så sterkest ut av disse også i prologen i Falun med 2. plass bak Falk. Ingvild Flugstad Østberg ble nr. 17 i prologen og møter Weng i det første kvartfinalehåpet.

Kathrine Harsem (nr. 14) og Silje Øyre Slind (nr. 28) gikk også videre av de norske, i likhet med Bjørgen, Jacobsen, Falla, Østberg og Weng.

Bolsjunov slo Klæbo

I herrenes prolog var for en gangs skyld ikke Johannes Høsflot Klæbo den sterkeste.

Verdenscuplederen ble hårfint slått av jevngamle Aleksander Bolsjunov. 46 hundredeler skilte de to supertalentene som er født i 1996.

- Det var midt på treet, sier Klæbo til statskanalen om sin egen prolog.

Dernest fulgte kanonene i skøytesprint på rekke og rad med Baptiste Gros, Federico Pellegrino, Calle Halfvarsson, Renaud Jay, Oskar Svensson og Lukas Chavanat.

Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby tok seg i likhet med Klæbo videre fra prologen.

- Det var tøft, hardt og brutalt. Jeg kjenner det i brystet, sier Iversen til NRK.

- Jeg var så stiv at det er nesten som jeg kaster opp, supplerer Brandsdal.

Av de norske ble allrounderne Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Hans Christer Holund slått ut. Det ble også Dario Cologna, Klæbos største utfordrer i verdenscupsammendraget.

Klæbo mot gul trøye

I herreklassen står kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt mellom Johannes Høsflot Klæbo, Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby.

Klæbo har krystallkula i siktet med 224 poeng ned til Dario Cologna og 234 poengs forsprang på Martin Johnsrud Sundby. Om alt er ved det normale, blir Klæbo både OL-konge og vinner av verdenscupen sammenlagt.

- Jeg må ta noen poeng i Falun og er klar for å kjempe alt jeg har for å holde Martin og Dario unna i sammendraget, sa Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet etter Kollen-femmila.

Det unike er at 21-åringen gjør det uten å ha gått Tour de Ski, som er den desidert viktigste konkurransen i totalcupen.

Sprintkvartfinalene starter kl. 12.15.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer