Johaug innrømmer taktisk spill i forkant av uttaket

Haga vraket. Disse går stafetten for Norge

Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm skal gå stafetten for Norge. Junioren Fossesholm får sjansen som ankerkvinne. Ragnhild Haga vrakes fra Norges lag, mens Sverige vraker Linn Svahn og bruker Frida Karlsson som ankerkvinne.

UENIGHET: Sveriges og Norges skitrenere er ikke enige om hvor dagens skiatlon ble avgjort, Aleksandr Bolsjunovs seiersbrøl vekker oppsikt, og den svenske superstjerna Frida Karlsson ble rundlurt av sine lagkamerater. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Sjelden har det vært flere usikkerhetsmoment og mulige løsninger i forkant av et stafettuttak for norsk kvinnelangrenn i et mesterskap.

Therese Johaug har avskrevet seg som ankerkvinne for Norge en rekke ganger, hvilket hun ga tydelig beskjed om allerede minutter etter nederlaget mot Stina Nilsson i Seefeld i 2019.

- Hvilken etappe vil du gå i neste VM? spurte Dagbladet da.

- Hva tror du? svarte Johaug.

- Andre etappe?

- Eh, ja! Jeg vil ikke gå ankeretappen igjen, svarte Johaug da - og har gjentatt det budskapet flere ganger i etterkant.

Likevel ble spørsmålet om Johaug som potensiell ankerkvinne på kvinnestafetten i Oberstdorf igjen aktualisert i forkant av ettermiddagens stafettuttak av to årsaker:

1) Johaug har vist soleklart best form i VM og oser av selvtillit, der de øvrige norske skijentene har vært et stykke unna nivået til de svenske rivalene Frida Karlsson og Ebba Andersson. Spesielt Heidi Weng - som lenge har vært tiltenkt denne ankeretappen - har levert under forventning så langt i VM.

TRIPPEL: Det ble trippel norsk på herrenes 15 kilometer etter at Hans Christer Holund tok gull i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer

2) Fristilstraseen på stafetten er betydelig hardere enn klassisktraseen, hvilket taler for å ha Johaug på en fristilsetappe, i stedet for den foretrukne 2. klassisketappen som hun har gått flest ganger på stafetter.

Dilemmaet om Ragnhild Haga eller Tiril Udnes Weng skulle ta den fjerde etappen ved siden av Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm og Johaug var også et spørsmål i forkant av dette uttaket, i tillegg til fordelingen av etapper.

Taktisk spill - her er lagene

Nå har Ole Morten Iversen, Ola Vigen Hattestad og resten av landslagsledelsen kommet fram til det de mener er den beste løsningen for å slå Sverige, Russland, USA og resten av konkurrentene:

Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm skal gå stafetten for Norge i den rekkefølgen. Junioren Fossesholm får altså sjansen som ankerkvinne. Ragnhild Haga vrakes fra Norges lag.

VRAKET: Ragnhild Haga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VRAKET: Ragnhild Haga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg går inn med senkede skuldre. Sverige er favoritter. Presset ligger ikke på oss, sier Fossesholm på pressekonferansen om den store oppgaven.

- Sverige er storfavoritter, ja, istemmer Johaug.

Johaug hintet om at hun kunne komme til å gå ankeretappen overfor NRK i går. Det viste seg å være et taktisk spill.

- Ja, det var det, innrømmer hun på NRKs spørsmål.

Sverige har på sin side valgt Frida Karlsson på ankeretappen. Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Frida Karlsson er Sveriges lag på kvinnestafetten i den rekkefølgen. Linn Svahn er vraket.

- Det svenske laguttaket var som jeg hadde forventet, sier Ola Vigen Hattestad til Dagbladet.

- Jeg er ikke veldig overrasket over det. Jeg tenkte nok at de ville sette opp Jonna Sundling på første og at Svahn ble vraket, sier Johaug.

FÅR SJANSEN SOM ANKERKVINNE: Helene Marie Fossesholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR SJANSEN SOM ANKERKVINNE: Helene Marie Fossesholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Uenige

Svenskene mer på sin side at det ikke er de som er favorittene.

- Norge er favoritter. De vant den siste stafetten i stor stil. Vi er ikke bedre enn vårt siste resutlat, sier Ebba Andersson.

De svenske utøverne hevder at det taktiske spillet bare er interssant for media, og at de ikke visste noe om det norske laget.

- Glad dere slipper Johaug på sisteetappe?

- Nei, vi tenker bare på vårt eget lag, sier Anders Byström.

Det har foregått et taktisk spill mellom det norske og svenske kvinnelandslagene vedrørernde stafettuttaket. Norge skulle opprinnelig ta ut laget i morgentimene, men utsatte det til kl. 17.00 for å ikke gi det svenske laget en fordel med å vite hvordan Norge legger opp etappene.

'Norge tok VM-sølv på kvinnestafetten, slått av Sverige på oppløpet, i forrige mesterskapsstafett i Seefeld.

Nå blir det en ankerduell mellom 21 år gamle Frida Karlsson og 19 år gamle Helene Marie Fossesholm.

- Fossesholm sier at alt presset er på deg hvis dere går ut sammen. Hva tenker du om det utsagnet?

- Det med press og sånn ser jeg bare på noe positivt. Hvis de har troa på meg får jeg selvtillit. Jeg tar det som et kompliment, sier Frida Karlssom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer