PANZER-TAKLING:  I debuten i 2005 taklet Erik Hagen Cicero så hardt at den mørke portugiseren pådro seg beinbrudd. Fansen ydmyket den skadde med å kaste bananer mens han fikk behandling. Her fra en duell som også vakte jubel, da Standard Lieges Igor De Camargo (t.v.) vred seg i smerter etter ei Panzer-takling i 2006. Foto: Dimitrij Lovetskij / AP Photo / NTB Scanpix
PANZER-TAKLING: I debuten i 2005 taklet Erik Hagen Cicero så hardt at den mørke portugiseren pådro seg beinbrudd. Fansen ydmyket den skadde med å kaste bananer mens han fikk behandling. Her fra en duell som også vakte jubel, da Standard Lieges Igor De Camargo (t.v.) vred seg i smerter etter ei Panzer-takling i 2006. Foto: Dimitrij Lovetskij / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Hagen brakk beinet på svart spiller - ble Zenit-fansens store helt

- Det ble kjørt veldig på med «white power».

(Dagbladet:) Zenit St. Petersburgs supportere vil ikke ha svarte spillere i klubben sin. Det overrasker slett ikke Zenits gamle midtstopper Erik Hagen.

- Nei, det var sånne holdninger da jeg var der også, sier Hagen til Dagbladet.

Nå har 37-åringen med 28 norske A-landskamper operert inn hofteprotese. Fotballskoene har han lagt bort. Men han har fått med seg nyheten om at den største supportergruppa i hans tidligere klubb, Zenit St. Petersburg, har skrevet et åpent brev til ledelsen.

Budskapet har vakt oppsikt i fotballverdenen: Ingen fargede eller homofile spillere vil bli ønsket velkommen av dem.

«Vi er ikke rasister, men vi ser fraværet av svarte spillere i Zenit som en viktig tradisjon», heter det i brevet.

Brakk motspillers bein Erik Hagen - kjent som «Panzer-Hagen» her hjemme på grunn av sin tøffe spillestil - møtte supporternes holdninger allerede i debuten i den russiske eliteserien.

- Jeg husker den første kampen min, sier Hagen, og tenker tilbake på hjemmemøtet med Dinamo Moskva i mars 2005.

- Da klarte jeg å brekke beinet på en svart motspiller. Det ble kjørt veldig på med «white power» og alt det der. Jeg var jo kritthvit, og hadde ikke hår på hodet, sier Hagen.

Spilleren som fikk smake ringerikingens tøffhet, var den mørkhudede portugiseren Cicero. Han ble båret av banen, og mens behandlingen pågikk på sidelinja, var Hagen vitne til noe han fortsatt ikke har glemt:

- Han lå der ute, og fra tribunen haglet det snøballer og bananer mot ham.

Etterpå ble Hagen spurt om episoden av russiske medier.

- Men jeg forklarte med en gang at det ikke var noen sånne motiver med i bildet for min del, at tøffe taklinger bare var en del av spillestilen min, forklarer han.

Farlig i byen Det var ikke bare rundt fotballstoltheten at det hersket stor fremmedfiendtlighet, skal vi tro Hagen:

- Jeg kunne gå rundt i byen St. Petersburg uten å se en eneste svart person. Og det var ikke så rart at de ikke gikk i gatene der, for var du svart, så fantes det ikke et sikkert sted å være, sier han.

Sommeren 2012 kjøpte Zenit de to mørke spillerne Hulk og Axel Witsel. De var de to første ikke-hvite i klubbhistorien.

- Det var ingen andre steder det var sånn. Moskva-klubbene hadde fargede spillere hele veien mens jeg var der, sier nordmannen.

Tre år etter debuten forlot Hagen Russland, først på utlån til Wigan, før han endte i Vålerenga igjen sommeren 2008.

- Var fremmedfiendtligheten i St. Petersburg med på å forsterke ditt ønske om å forlate Russland?

- Nei, altså, det er aldri hyggelig med sånt. Men jeg hadde selv et fantastisk flott opphold der.

28 GANGER FOR NORGE: Erik Hagen fra EM-kvalifiseringskampen mot Hellas i 2007. Foto: John Terje Pedersen
28 GANGER FOR NORGE: Erik Hagen fra EM-kvalifiseringskampen mot Hellas i 2007. Foto: John Terje Pedersen Vis mer