- Det er nesten som ikke tror det jeg ser

Hagen sjokkerer sykkelverden

Carl Fredrik Hagen gikk mot Petter Northug i ski-NM i 2013 og fikk landeveisdebuten først i 2015. Nå kjemper han i toppen mot verdensstjerner i Vuelta a España. Ekspertene gnir seg i øynene over det norske utholdenhetsfenomenet.

OVERRASKER: Carl Fredrik Hagen imponerer stort i Spania Rundt. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
OVERRASKER: Carl Fredrik Hagen imponerer stort i Spania Rundt. Foto: Tom Hansen / NTB scanpixVis mer

Carl Fredrik Hagen omtales som «Vuelta’s unlikely rookie» av sykkelmagasinet Velonews, som skriver at nordmannen fortsetter å overgå alle forventninger.

Det er ingen overdrivelse.

På torsdagens tøffe fjelletappe hadde klatreesset Nairo Quintana mer en nok med å holde bakhjulet til Hagen da den norske kometen ble nr. 6 på etappen og kjørte seg opp til en råsterk 8. plass i sammendraget i Spania Rundt.

- Det er nesten sånn at jeg ikke tror det jeg ser, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet.

- Jeg har kjent Carl Fredrik Hagen lenge. Det er ganske rått å se. Jeg har vært proff selv og vet hvilken fart det går i opp disse fjellene. Det må være utrolig inspirerende for yngre ryttere å se hva han får til.

- En norsk rytter er med og kjemper i toppen sammenlagt i «Vueltaen». Det er en milepæl i norsk sykkelsport som kan åpne opp ytterligere for norsk rekruttering til sporten, håper TV 2s sykkelekspert.

På dagens etappe av Vuelta a España ble Hagen nr. 18 og beholdt 8.-plassen i rittet.

Internasjonal oppmerksomhet

IMPONERER: Carl Fredrik Hagen. Foto: NTB Scanpix
IMPONERER: Carl Fredrik Hagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Atle Kvålsvoll, som selv har vært så høyt som nr. 26 sammenlagt i Tour de France, er mektig imponert over den norske klatrekometen og nye sammenlagthåpet.

- VI har etterlyst en norsk klatrer i mange år. Dette er veldig, veldig bra. Han sitter med de beste nå, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Med sin uredde og offensive kjørestil er Hagen i ferd med å bli en publikumsfavoritt som kan få mange tilhengere i ulike land om han fortsetter den offensive og gode kjøringen.

Med 1100-1200 treningstimer i året er Hagen trolig den norske syklisten som trener aller mest og har skapt en ekstremt god grunnmur og kapasitet.

- Carl Fredriks prestasjon legges merke til i mange land. En ting er resultatet, en annen er måten han kjører på. Han er uredd og offensiv. Han har en herlig innstilling, mener Kvålsvoll.

Eventyrhistorie

Carl Fredrik Hagens vei til å bli en av de beste klatrerne og sammenlagtrytterne i årets utgave av det gigantiske treukersrittet Spania Rundt, er som et eventyr.

Førsteårsproffen begynte først i 2015 å konkurrere på landeveien og beskrives som en sensasjon i sykkelverden med de oppsiktsvekkende gode prestasjonene de siste ukene.

SPESIELT TALENT: Atle Kvålsvoll så tidlig at Carl Fredrik Hagen hadde et unikt talent. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SPESIELT TALENT: Atle Kvålsvoll så tidlig at Carl Fredrik Hagen hadde et unikt talent. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Hagen er et stort utholdenhetstalent med imponerende tider med løpesko på beina og som også var en meget habil langrennsløper.

Han har blant annet en 32. plass fra det svenske seniormesterskapet i Bruksvallarna i 2011 - da en løper som Calle Halfvarsson ble nr. 13.

I senior-NM i 2013 ble Hagen nr. 71 og 89 i de to rennene som ble vunnet av henholdsvis Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

Via terrengsykkel gikk verden videre til landeveien, hvor Hagen blant annet begynte å samarbeide med Atle Kvålsvoll etter overgangen til Team Sparebanken Sør.

Der blomstret utholdenhetfenomenet.

Trener mest i Norge

Til Dagbladet forteller Kvålsvoll om det spesielle talentet han så i Hagen ved deres første møte.

- Jeg kjenner ham veldig godt fra Sparebanken Sør. Jeg er ikke så overrasket at det er Carl Fredrik som tar steget med sin kapasitet og grunnmur. Men så gode prestasjoner som førsteårsproff, hadde jeg ikke forventet, forteller Kvålsvoll.

- Hvordan oppdaget dere ham?

- Jeg husker at vi fikk et tips om en terrengsyklist som hadde veldig stor kapasitet og ville gå over til landevei. Da tok vi en prat, og han ble en del av laget. Hagen hadde en veldig offensiv innstilling fra dag én og var veldig ydmyk.

FORBAUSET: Mads Kaggestad synes Carl Fredrik Hagens prestasjoner i Spania Rundt er oppsiktsvekkende gode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORBAUSET: Mads Kaggestad synes Carl Fredrik Hagens prestasjoner i Spania Rundt er oppsiktsvekkende gode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg så det var noe spesielt. Han er vel den syklisten i Norge som har trent mest over tid. Det han gjør av trening er i tillegg med veldig høy kvalitet. Han treffer med intensiteten sin også. Totalt sett blir det veldig bra, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Mads Kaggestad er mektig imponert over Hagens kjørestyrke i Spania Rundt.

- Det er veldig imponerende og utrolig gøy. Han er en moden fyr som har tatt steget opp, fordi han har bygget opp grunnlag over flere år og har gått riktig vei gjennom norske kontinentallag, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Det er svært imponerende for en som begynte å sykle i 2015 og som har relativt lite erfaring med landeveissykkel. Måten han håndterte tempoen og sidevindsetappen på er utrolig gøy å se.

Nytt norsk engasjement

Hagens unike klatreprestasjoner gir sykkelinteressen i Norge ytterligere medvind.

- Jeg merker at blant det mer etablerte sykkelpublikummet i Norge gir det et nytt engasjement og interesse, med en nordmann som endelig er i toppen i et så stort etapperitt, forteller TV 2-eksperten og kommentatoren.

REAGERTE: Alexander Kristoff. Video: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Det begynner å bli en tro på at Norge kan få fram klatrere og ryttere som kan hevde seg sammenlagt i treukersritt. Det har vi ikke hatt troen på det de siste 20 årene. Vi har manglet talentene. Lars Petter Nordhaug er det nærmeste de siste årene.

Atle Kvålsvoll tror Norge har en mulig sammenlagtkanon i mange år framover som kan kjempe om topp 10-sammenlagt også i Tour de France, hvor bredden i troppen er enda større.

- Jeg tror han vil utvikle seg enda mer i sesongene som kommer. Om han får en fri rolle i Tour de France, kan han være med og kjempe om en god sammenlagtplassering. Jeg føler det er realistisk å kunne kjempe om topp 10-plassering i Tour de France, selv om det er enda flere av de beste med, mener Kvålsvoll.

- Carl Fredrik har aldri vært den som sparer på kruttet. Det er veldig, veldig artig. Han fortjener virkelig å prestere på dette nivået, for han har jobbet utrolig hardt over lang tid og er en veldig fin type som bidrar sterkt i laget.

Tour de France-potensial

Kaggestad er enig med Kvålsvoll.

- Carl Fredrik er i starten av karrieren. Det er ingen grunn til at han ikke skal få til det samme i Tour de France, selv om det er enda mer bredde i troppen der.

- Han viser potensial som etappevinner på fjelletapper i Tour de France og en som kan kjempe om klatretrøyer i etapperitt. Disse klatrerne vokser ikke på trær og er attraktive for lagene. Jeg tror han kan bli veldig ettertraktet.

En rekke ulike årsaker gjør at Hagen seiler opp som klatreren norsk sykkelsport har savnet i mange år.

- Uforståelig om han ikke blir nominert

Ekstreme treningsmengder - med riktig intensitet, belastning og høy kvalitet - samt en fri rolle i Lotto-Soudal muliggjør dette historiske gjennombruddet.

- Carl Fredrik har havnet på et lag hvor de ikke har den typen ryttere. Når han viser potensial i fjellene og så god form, får han fri rolle i fjellene. Han har tatt muligheten på strak arm og gjort alt riktig underveis etter den svake åpningen på lagtempoen, sier Mads Kaggestad.

- Hagen ventet med å gå i brudd til det har vært 20 mann i brudd og vært konsekvent på det taktiske. Så har han vist seg som en av de ti beste klatrerne mot slutten av rittet. Han er råsterk oppover.

Nå seiler Hagen opp som en sterk kandidat til å vinne prisen «årets gjennombrudd» på Idrettsgallaen.

- Det vil være helt uforståelig om han ikke blir nominert. Han er førsteårsproff og er topp 10 i en av de tre store etapperittene. Det må Idretts-Norge anerkjenne. Ellers blir det bråk, sier Kaggestad.